Go Back   Cinemagia Forum > Totul despre filme > Cinematografia romaneasca

Reply

Thread Tools Search this Thread
Old 29 Jun 2010, 14:49   #81
rvn
Scorpia cinefiscalitatii

rvn

cum naiba crezi ca se simt? jubileaza! sunt fericiti ca au cheltuit cateva sute de mii de euro pentru nimic.
dar, asta nu inseamna ca filmul este prost.
asta inseamna ca nu exista oameni care sa stie sa-l vanda si oameni care sa educe publicul,sa-l convinga sa intre in salile de cinema pentru un film romanesc..

Last edited by rvn : 29 Jun 2010 at 14:53.
rvn is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 29 Jun 2010, 16:56   #82
hellsteed
Cavaler de Veste Buna

hellsteed

9 zeci si ceva la suta din tineri romani nu stiu au o cultura a filmului romanesc.... pentru ei filmele romanesti sunt asa dupa cum sunt oamenii (romanii) de prost gust. Avand tot timpul in balanta filmele americane , filmele romanesti nu fac fata in fata logicii acestor tineri.
Old 29 Jun 2010, 18:01   #83
rvn
Scorpia cinefiscalitatii

rvn

filmul romanesc nu este prea "digerabil".
in schimb, tinerii, ma refer la cei sub 20 de ani in marea lor majoritate, au crescut in fata televizorului si a computerului, ca o alternativa oferita de parinti in lipsa timpului acordat cresterii si educatiei pe care ar fi trebuit sa le-o ofere.
in aceste conditii, cum ar putea ei sa prefere un film romanesc, cand jocurile video si serialele americane de mana a nu stiu cata difuzate de posturile tv, le-au spalat creierii inca de la gradinita?

Last edited by rvn : 01 Jul 2010 at 08:07.
Old 29 Jun 2010, 20:22   #84
keepwalking
Guru

keepwalking

publicul romanesc rezoneaza la filme de genul "Pistruiatul", "Toate panzele sus", seria "B.D.", cea cu Comisarul Moldovan, "Nea Marin miliardar".
nu intamplator au fost reeditate pe dvd-uri, vanzandu-se foarte bine.
ce au in comun aceste filme?
aventura, umorul, actorii foarte buni.
va rog sa vedeti daca aceste ingrediente se mai regasesc in cinematografia romaneasca si cred ca vom avea cu totii raspunsul la intrebarea de ce nu vin romanii la cinema.
keepwalking is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 29 Jun 2010, 20:41   #85
Pitbull
Unlikely Messiah

Pitbull

Singurele filme BUNE din exemplele de mai sus au fost:
"Cu mainile curate", "Ultimul cartus" si "Un comisar acuza"
Toate celelalte erau rusinos, jenant, indecent de proaste.
Inca de-atunci, 14 ani avand, ma miram ce fals si stangaci putea fi facut "Pistruiatul".
La 16 ani, nu-mi venea sa cred batjocura lesinata care se alesese din iubirea copilariei mele, "Toate panzele sus".
Nu mai zic ca, inca de la 10-12 ani, cand iesisera "B.D."-urile, nu pricepeam, si pace, de ce ma plictisesc niste filme cu actori ca Toma Caragiu, Jean Constantin, Dem Radulescu... (Acum stiu de ce, desigur; atunci, eram doar frustrat si dezorientat... Credeam c-a fost un accident, ca a gresit cineva ceva, n-aveam cum sä analizez lipsa totalä de talent a lui Mircea Dragan si a lui Nicolae Tic.)
La 18 ani, desi inca mai eram un admirator al lui Serge, am scris doua cronici severe, predominant-negative, despre "Revansa" si "Nea Marin miliardar". Fragmente din ele au aparut in "Cinema", la pagina spectatorilor (ca de, eram inca elev).
Asa ca, sa nu plangem dupa mizeriile de altadata.
Sa le dam ca exemple negative, de ASA NU se face un film.
Ca sä ajungem la filme de gen si de consum bune, in genul celor americane, franceze (mai vechi), italiene (mai vechi), etc., trebuie sa privim inainte, nu inapoi spre perioada care a pervertit gusturile publicului roman, decenii de-a randul, spalandu-l pe creier cu mizerii amatoricesti.
Si mai trebuie sa ne formam o scoala de profesionisti ai filmului. Pentru asta, e nevoie de timp, de rabdare, si de existenta unei cinematografii de continut - adica, exact ceea ce, cu voia lui Dumnezeu, avem acum.
Cine are ochi si minte sa vada cum se cuvine, si sa inteleaga in profunzime filme ca ale lui Mungiu, Puiu, Porumboiu, Muntean, Jude, Razvan Radulescu si ceilalti minimalisti, are toate sansele sa devina, daca doreste si aspira la asta, intr-un viitor probabil si nu foarte apropiat, un autor de filme comerciale cinstite, bine lucrate si cu real succes la public.
Cine nu-i in stare sa le priceapa, le denigreaza, le desconsidera, le injura, si declara "drum gresit" drumul extraordinar pe care mergem in sfarsit, inseamna ca e cel putin orb. Iar orbii pot compune muzica, pot scrie proza sau poezie, pot sculpta - dar vor face film cand va face Iliescu mea culpa pentru Mineriade.

...Iar acum, am rugamintea sa nu mai confundati topicurile. "Jurnalul scenaristului" e una, iar "Jos valoarea, vivat fosilele submediocritatii" e putin cam cu totul altceva.

Last edited by Pitbull : 29 Jun 2010 at 20:51.
Pitbull is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 29 Jun 2010, 20:59   #86
keepwalking
Guru

keepwalking

pit,
nu inteleg ce tot ii insiri pe minimalisti ca pe acatiste.
ii stim cu totii.
tu vrei sa spui ca din acest filon minimalist va rasari o cinematografie puternica?
spune-mi si mie cum.

vezi pe vreunul dintre ei capabil sa faca un film cu umor sanatos, un film dinamic, uluitor, vivace, care sa te tina cu adevarat atent si sa nu te plictiseasca nici o secunda?

Last edited by keepwalking : 29 Jun 2010 at 21:03.
Old 29 Jun 2010, 21:05   #87
Pitbull
Unlikely Messiah

Pitbull

Am spus-o d-a-mboulea, in ultimii ani - si prin articole, si prin mesaje de pe forum, si-n schimburi de opinii cu tine. Mi s-a acrit. N-o mai repet si pentru a tzâshpea mia oarä.
(Si de ce sä nu repet ca pe acatiste numele minimalistilor, cand altii repeta ca pe matanii titlurile alea de toatä jena, care au vulgarizat filmul românesc de public?)

Si nici nu E CAZUL ca vreunul dintre ei sä facä filme de continut! Nu e treaba lor, nicäieri în lume nu se amestecä mere cu pere.
Autorii de continut sunt autori de continut, iar cei de consum, de consum. Numai veleitarii gen Nicolaescu se amägesc cä pot sa faca de toate - si filme "de arta" si filme "comerciale" (si, evident, le fac proaste si pe unele, si pe altele). Exceptiile sunt rare si nu pot fi date in nici un caz ca exemple.
Am spus clar în mesajul de mai sus: TREBUIE SA NE FORMAM O SCOALA A FILMULUI DE GEN SI DE CONSUM, care sa produca asemenea profesionisti buni - nu sa le pretindem astfel de filme celor care au un alt tip de personalitate. Cine face asemenea confuzii, e ca-n bancul äla cu diferenta dintre bucätärie si baie.

Last edited by Pitbull : 29 Jun 2010 at 21:16.
Old 29 Jun 2010, 21:15   #88
keepwalking
Guru

keepwalking

si cine sa predea la aceasta scoala a filmului de consum?
cine sa dea lectii, la propriu?
minimalistii?
apropo, minimalistii au amintit vreodata, in vreun interviu, caror profesori le datoreaza stiinta de a face filme?
Old 29 Jun 2010, 21:23   #89
Pitbull
Unlikely Messiah

Pitbull

Unii dintre minimalisti vor fi cu siguranta profesori buni acolo.
Cristi Puiu a venit la mine la curs, acum 3 saptamani, l-am invitat sa ne tina un seminar.
http://www.cinemagia.ro/forum/showthread.php?t=97158
A fost fascinant, il ascultau copiii cu ochii cat cepele - si cu totii am invatat multe lucruri importante de la el. Evident, NU LA MODUL DE A-L IMITA - asta ar fi cea mai mare greseala posibila! Le-am si spus elevilor: "Acuma sa nu incepeti sa ganditi structuri, secvente si cadre ca-n «M.D.L.» - asta e stilul personal a lui Cristi, numai lui poate sa-i reuseasca. Voi bagati la cap tot ce v-a spus, asimilati, procesati, sublimati, si in timp formati-va propria voastra personalitate artistica!"
...Iar alti profesori, nu dintre minimalisti, va trebui sa fie gasiti... formati... adusi din strainatate... etc.
De-asta am spus: "intr-un viitor probabil, si nu foarte apropiat". E un proces care are nevoie de timp, si pentru care nu suntem deloc pregatiti (inclusiv din vina masinii de spalat creiere din U.N.A.T.C.).
Dar, daca macar visam la un asemenea viitor, daca vrem sa facem primul pas intr-acolo, o conditie esentiala e sa ne recunoastem valorile actuale - nu sa le negam, din motivul pueril ca fac arta si nu se reped, hodoronc-tronc, sa faca film de public (indiferent de ceea ce simt, de chemarea si natura lor artistica).

Cat despre profesorii minimalistilor, EVIDENT cä ei n-au fost Damian, Bostan, Sopterean, Nichitus... In cazul ca aceste persoane au indeplinit, in sens administrativ, functia respectiva, evident cä ar fi fost o lipsa de bun-simt sa zica: "Am avut-o pe Bostan, si am invatat de la ea cum sa nu fac film." Mai bine o trece sub tacere...

Last edited by Pitbull : 29 Jun 2010 at 21:38.
Old 29 Jun 2010, 21:52   #90
keepwalking
Guru

keepwalking

eu n-am auzit ca vreunul dintre minimalisti sa mentioneze macar un nume din randul profesorilor.
cineva care sa-i fi invatat meserie.
aceasta lipsa de recunostinta le sporeste aroganta care mie imi displace.
iar presa le-a intarit sentimentul ca lumea incepe cu ei.
in teatru, nu se intampla asa.
am auzit actori imensi care multumeau, la diverse ceremonii, profesorilor lor.
un nume care-mi vine in minte e cel al Sandei Manu, de pilda.
in schimb, in cinema nu se intampla acelasi lucru.
Old 29 Jun 2010, 21:59   #91
Pitbull
Unlikely Messiah

Pitbull

Firesc.
NU AVEM PROFESORI DE CINEMA.
In U.N.A.T.C. e o jale.
La teatru stäm mai bine. Profesori de regie teatru si de actorie, buni, am avut si mai avem.
(Apropo, Sanda Manu era o profesoarä bunä, dar o mare spägarä si ipocritä; asta, asa, ca fapt divers. Olga Tudorache era mai cinstitä, si o mare actritä, evident - dar o profesoarä discutabilä; prea impulsivä, afectivä si emotivä, în dauna metodei, a ratiunii si a impartialitätii.)

Cui sä le fie recunoscätori? Alora nominalizati de mine in mesaul dinainte?
Ba AIA sa le fie recunoscatori ca tac, si nu spun in interviuri ce dezastre de "profesori" au avut!
Nichituta, Soptericä, Bostanca, Damian - si predecesorii lor, Saizescu, Vitanidis, Drägan... ASTIA sa fie recunoscätori cä majoritatea fostilor lor studenti pastreaza o tacere decenta despre amintirea acelor "cursuri"...
Singurul profesor cu adevarat bun pe care l-am cunoscut a fost Lucian Bratu. L-au luat la A.T.F. imediat dupa Revolutie. N-a rezistat mult pe-acolo.
Stere e un om extraordinar, si a facut niste filme foarte bune, desigur, dar n-are nimic cu pedagogia... Vorbe, vorbe, vorbe... discursuri, impresii, amintiri... haos, pierdere de vreme.
Dinu Tänase mi-e prieten, un om minunat, filme foarte okay, da - dar despre calitätile lui de profesor n-am auzit nimic. De la nimeni.

Last edited by Pitbull : 29 Jun 2010 at 22:03.
Old 30 Jun 2010, 09:41   #92
keepwalking
Guru

keepwalking

Cinematografia romaneasca in cifre

cred ca ar fi interesant sa discutam si sub aspect statistic ceea ce se intampla in cinematografia romaneasca.
Incepem cu un top al primelor 20 de filme, dupa nr. de spectatori, din 2005 incoace.
Cred ca "Eu cand vreau sa fluier, fluier" s-ar plasa pe locul 2, in fata MDL.
parca a facut in jur de 35.000 de spectatori, nu?

PRIMELE 20 FILME ROMÂNEŞTI - 2005-2009 DUPA NUMARUL DE SPECTATORI

1. 432 - 2007/Cristi Mungiu - VOODOOFILMS - 89.339.
2. Moartea domnului Lazarescu - 2005/Cristi Puiu - Mandragora - 28.829
3. Amintiri din Epoca de Aur 1 - 2009/Cristi Mungiu - Voodoofilms - 28.105
4. Supravietuitorul - 2008/Sergiu Nicolaescu - Mediapro - 26.575
5. Restul e tacere - 2008/Nae Cranfil - Mediapro - 22.970
6. California Dreamin' (Nesfarsit) - 2007/Cristian Nemescu - Mediapro - 22.162
7. Ho Ho Ho - 2009/Jesus del Cerro - Mediapro - 20.998
8. Legaturi bolnavicioase - 2006/Tudor Giurgiu - Transilvania Film - 20.783
9. Boogie - 2008/Radu Muntean - New Films International - 18.275
10. Amintiri din Epoca de Aur 2 - 2009/Cristi Mungiu - Voodoofilms - 17.365
11. Cum mi-am petrecut sfarsitul lumii - 2006/Catalin Mitulescu - Metropolis Film - 15.752
12. Trei frati de belea - 2006/Theodor Halaicu Nicon - Mediapro - 15.650
13. Lacrimi de iubire - 2006/Iura Luncasu - Mediapro - 14.472
14. Nunta muta - 2008/Horatiu Malaele - Transilvania Film - 14.039
15. Francesca - 2009/Bobb Paunescu - Mandragora - 13.033
16. A fost sau n-a fost - 2006/Corneliu Porumboiu - Independenta Film - 12.952
17. 15 - 2005/Sergiu Nicolaescu - SC Pro Video SRL - 12.862
18. Politist adjectiv - 2009/Corneliu Porumboiu - Independenta Film - 12.064
19. Pacala se intoarce - 2006/Geo Saizescu - SC Pro Video SRL - 11.861
20. Ticalosii - 2007/Serban Marinescu - MDV Film - 9.243

sursa: www.cncinema.abt.ro

Last edited by keepwalking : 30 Jun 2010 at 09:43.
Old 30 Jun 2010, 09:53   #93
keepwalking
Guru

keepwalking

alte cifre interesante:

NUMĂR DE SPECTATORI REALIZAT CU FILMELE ÎN PREMIERĂ
DUPĂ ŢARA DE ORIGINE

- Romanesti:

2005 - 63.793
2006 - 107.511
2007 - 134.829
2008 - 131.919
2009 - 114.376

- Europene:

2005 - 141.751
2006 - 112.209
2007 - 256.187
2008 - 345.483
2009 - 250.209

- Americane:

2005 - 2.258.752
2006 - 2.262.417
2007 - 2.230.983
2008 - 3.077.339
2009 - 4.532.721

------

de remarcat scaderea numarului de spectatori la filmele romanesti, doi ani consecutivi dupa varful din 2007.
Old 30 Jun 2010, 09:54   #94
Windom
The Ultimate Badass

Windom

Mie aspectul statistic mi se pare cel mai irelevant atunci cind vine vorba de calitatea unui film. De multe ori e un etalon invers proportional cu aceasta.

http://www.youtube.com/watch?v=YQiPQ...rom=PL&index=5
Windom is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 30 Jun 2010, 10:00   #95
keepwalking
Guru

keepwalking

Originally Posted by Windom:
Mie aspectul statistic mi se pare cel mai irelevant atunci cind vine vorba de calitatea unui film. De multe ori e un etalon invers proportional cu aceasta.

si totusi, numarul de spectatori e luat in considerare atunci cand este evaluata "calitatea regizorala" la concursul CNC.
Old 30 Jun 2010, 10:06   #96
Windom
The Ultimate Badass

Windom

Mai degraba "stofa de afacerist" decit "calitate regizorala". Desi, pentru Romania, cred ca e o exagerare sa vorbesti de film si business in aceeasi propozitie...

Old 30 Jun 2010, 10:40   #97
rvn
Scorpia cinefiscalitatii

rvn

Originally Posted by Windom:

observatie justa, win.
keep a deschis acest topic, dar sugestia era sa fie luate in considerare si alte criterii in afara de numar. probabil, nu are in posesie datele necesare.
Old 30 Jun 2010, 11:13   #98
gionloc
Guru

gionloc

eu as fi curios sa vad si numarul de spectatori al filmelor romanesti in afara tarii.
si asta ar trebui sa conteze
chiar si date care provin din exploatarea totala a filmului - vinzari de dvduri, de exemplu.
gionloc is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 30 Jun 2010, 11:21   #99
rvn
Scorpia cinefiscalitatii

rvn

asta ar dovedi clar, ca cel a finantat productia a aruncat banii pe fereastra.
Old 30 Jun 2010, 11:26   #100
Windom
The Ultimate Badass

Windom

Numarul de spectatori din afara tarii cred ca spune mai mult decit numarul spectatorilor romani, daca vorbim de valoare. La noi intervine si o anumita doza de patriotism care poate intuneca judecata - multi aleg sa mearga la un film romanesc doar pentru ca e "de-al nostru, ca de americanisme ne-am saturat". In plus, pentru a ajunge intr-un cinematograf de afara, filmul trebuie mai intii certificat valoric prin vreun festival. Nu stiu daca exista vreun caz de film romanesc care a rulat in cinematografele straine fara ca initial sa fi cistigat vreun premiu pe la vreun festival.

Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules