Articole Coraline

(2009)

Coraline

Cum s-a născut Coraline

Povestea Coralinei Jones și a aventurilor ei în Cealaltă Lume este una care a avut de traversat multe căi până la ecran; de la tată la fiică, de la creion la hârtie, din carte la film, și de acolo într-un studio 3-D.

A fost odată ca niciodată - cândva, prin anii 1990 - când scriitorul Neil Gaiman avea o fiică Holly, după cum își amintește el „ o fetiță de patru sau cinci ani. Venea acasă de la grădiniță și mă găsea la masa de scris. Se urca pe genunchii mei și îmi dicta mici povestioare inventate de ea. Mai toate erau despre niște fetițe numite Holly ale căror mămici erau răpite de vrăjitoare care le furau chipul și arătau întocmai ca și ele"

„M-am gândit: Ei bine, mă duc să-i caut cartea asta. M-am uitat, am căutat și nu am găsit nicăieri o carte care măcar să-i semene. Astfel că m-am decis să scriu chiar eu cartea asta. Și am început s-o scriu."
„Coraline a fost povestea din care-mi citea tata fragmente, bucățele, când eram copil, o poveste pe care a început să o scrie pentru mine, una de care nimeni nu a mai auzit sau a citit vreodată. E o poveste minunată, care a stăruit în sufletul meu și m-a inspirat de când eram fetiță" își amintește Holly Gaiman.

După ce a terminat câteva capitole, Neil Gaiman s-a lăsat purtat pe valul carierei și au trecut cinci, poate șase ani, până când să se întoarcă la Coraline. În momentul respectiv, s-a gândit: „Holly a crescut prea mare pentru povestea asta."

Se întâmplă ca Holly să aibă acum o surioară, Maddy, iar Neil Gaiman și-a dat seama că dacă nu isprăvește nici de data asta cartea la timp, și fiica cea mică va deveni prea mare pentru ea. Cu un contract formal, a schițat un plan de lucru: „În următorii doi ani, în loc să citesc câteva pagini la culcare, voi scrie Coraline"

A început prin a-și ține un carnețel pe noptieră și înainte să adoarmă a scris 50-100 de cuvinte, poate 5-6 rânduri în fiecare seară. „A fost un ritm foarte lent de scriere" recunoaște el. „Asta înseamnă cam o pagină la 6 zile. Dar fâcând acest lucru în fiecare seară, m-am apropiat de final."În anul 2000, a petrecut o săptămână pentru a încheia cartea.

În poveste, după ce fetița deschide ușa și se avântă pe coridor, se trezește în Cealaltă Lume. Alege să treacă cu vederea că Cealaltă Mamă și Celălalt Tată au nasturi negri în locul ochilor. „Este genul de metaforă care permite mai multe interpretări" afirmă Neil Gaiman. „Toate sunt corecte: ochii sunt oglinda sufletului, romanii puneau monede în ochii morților, ș.a.m.d"

Coraline descoperă fantomele a trei copii, întemnițați de multă vreme de Cealaltă Mamă, care a ajută pe Coraline să nu se lase furată de mirajul din Cealaltă Lume. Fetița își dă seama că ea este singura speranță a celor trei copii și că familia ei din lumea reală este în pericol. După cum notează autorul „Am vrut ca în carte să se regăsească ce înseamnă curajul; ce înseamnă să fii speriat și să faci ceea ce trebuie să faci, în ciuda fricii și a obstacolelor."

„Am mai vrut să exprim că, uneori, oamenii care te iubesc nu-ți dau toată atenția de care ai nevoie, și că uneori, oamenii care-ți dau atenție, nu au cele mai curate sentimente."

Cartea, ilustrată de vechiul colaborator al scriitorului, Dave McKean, a fost publicată în Statele Unite de Harper Collins în 2002. La vremea respectivă „era la apogeu Harry Pottter-mania" remarcă Neil Gaiman. „Dar a fost totodată și primul an în care J.K. Rowling și-a ratat termenul limită de predare, astfel că povestea Coralinei a beneficiat de atenția mediei, iar cartea a intrat direct în lista best-sellerurilor a ziarului The New York Times.

Cartea a fost onorată cu the American Library Association's Best Book for Young Adults; premiile Hugo și Nebula; Child Magazine's Best Book of the Year. O versiune audio, lecturată de autor a fost votată Best New Audio de către Publishers Weekly.
Coraline a inspirat un film de scurt-metraj realizat de trei cineaști italieni; un spectacol de marionete pus în scenă de o trupă de păpușari irlandezi, o piesă montată la un teatru pentru tineret din Suedia, o adaptare în formatul unui roman grafic și un spectacol musical off-Broadway care va avea premiera în primăvara 2009.

La nivel internațional, cartea s-a vândut în peste un milion de exemplare. Scritorul remarcă: „Dintre toate cărțile mele, Coraline a fost tradusă în cele mai multe limbi - 30."

- Coraline este primul film de animație stop-motion conceput și fotografiat în 3-D.

- Filmările la Coraline au durat 18 luni, după 2 ani de pre-producție

- Peste 20 de persoane s-au mutat în Portland din alte părți ale Statelor Unite și chiar din străinătate numai pentru a lucra la studiourile LAIKA pentru Coraline

- Pentru a realiza o păpușă din Coraline, au lucrat 10 persoane 3-4 luni

- Pentru personajul Coraline au fost făcute 28 de păpuși de mărimi diferite; păpușa principală Coraline măsoară 9,5 inch înălțime (23,75 cm)

- Într-o anumită secvență, Coraline arată 16 expresii faciale pe durata a 35 de secunde

- Au existat un total de 207.336 combinații faciale posibile pentru Coraline

- Au existat 17.633 combinații faciale posibile pentru Mamă

- Pentru Livadă au fost făcuți manual 40 de copăcei

- 400 metri pătrați de blană sintetică au fost folosiți pentru iarbă

- Zăpada care se vede pe ecran a fost realizată din superglue și praf de copt

- În mijlocul florilor din grădina fantastică sunt mingi de ping pong

- Copacii înfloriți sunt de fapt împodobiți cu floricele de porumb pictate

Despre distribuție și echipa de producție Prezentare
jinglebells