Votaţi NO!

de Cinemagia în 8 Iul 2013
În No, ideile originale ale personajului jucat de Gael García Bernal răstoarnă o dictatură

No/Nu este o dramă istorică despre campania electorală din 1988 care a dus la căderea dictaturii lui Augusto Pinochet. Filmul rulează în premieră în cinematografele româneşti. No a fost nominalizat la premiile Oscar 2013, secţiunea Cel mai bun film străin şi a obţinut C.I.C.A.E (Quinzaine des realizateurs) la Festivalul de la Cannes 2012. De asemenea, a câştigat Premiul publicului la festivalurile de film de la São Paulo, de la Salonic şi a fost nominalizat pentru Marele Premiu la Festivalul Internaţional de Film de la Tokyo.

Chile, anul 1988. La presiunile internaţională, generalul Augusto Pinochet, şeful dictaturii militare care guvernează ţara, se vede nevoit să organizeze un referendum cu privire la preşedinţia sa. Poporul chilian este chemat la urne pentru a alege între DA şi NU, unde DA înseamnă că mandatul lui Pinochet se prelungeşte cu încă opt ani. Liderii opoziţiei, adepţi ai votului NU (NO, în original), găsesc un tânăr şi ambiţios publicitar, Rene Saavedra, pe care îl conving să le gândească strategia de campanie. Fără prea mari şanse de reuşită, cu resurse limitate şi cu oamenii dictatorului Pinochet supraveghiindu-le fiecare mişcare, Saavedra şi echipa sa reuşeşte să elaboreze un plan îndrăzneţ pe baza căruia să încerce să câştige scrutinul şi să elibereze poporul chilian de sub dictatura militară a lui Pinochet.

În No, Gael García Bernal interpretează tocmai rolul lui Rene Saavedra, un foarte tânăr, dar extrem de ambiţios publicitar de la o agenţie din Santiago de Chile. La început foarte controversate, ideile originale ale lui Saavedra vor înclina balanţa, cu toate că jocurile păreau deja făcute în favoarea regimului Pinochet.

Regzorul Pablo Larraín, vorbind despre tema din filmul său: "Pentru mine, campania No din 1988 a fost primul pas înspre consolidarea capitalismului ca singurul sistem viabil în Chile. Nu e nicio metaforă, este pur şi simplu capitalism, un produs publicitar pus în slujba politicii".

Regizorul Pablo Larraín

Pablo Larraín s-a născut în Santiago de Chile în 1976. Este fondatorul Fabula, companie care are ca obiect de activitate producţia de filme pentru cinema, televiziune şi spoturi publicitare. Primul său lungmetraj datează din 2005 şi se numeşte Fuga. În 2007 regizează cel de-al doilea film al său: Tony Manero (2007), povestea unui bărbat obsedat de personajul interpretat de John Travolta în musical-ul Saturday Night Fever (1977). Filmul câştigă nouă premii, printre care două (Cel mai bun actor şi premiul FEISAL) la Festivalul Internaţional de Film Independent de la Buenos Aires, două premii (Cel mai bun actor şi Marele Coral - Locul 1) la Festivalul de Film de la Havana, Golden Tulip la Festivalul Internaţional de la Istanbul, premiul special al juriului la Festivalul Internaţional de Film de la Varşovia şi alte premii şi nominalizări. Tony Manero (2007) a avut premiera la Festivalul de Film de la Cannes ediţia, din 2008, la secţiunea Quinzaine des Réalisateurs. Cel de-al treilea film al lui Pablo Larraín se numeşte Post Mortem (2010). Are premiera la Festivalul de Film de la Veneţia, septembrie 2010, în competiţia oficială. De această dată acţiunea are loc în Chile, anul 1973, în timpul ultimelor zile din mandatul lui Salvador Allende, preşedintele înlăturat de la putere chiar de junta militară a lui Augusto Pinochet. În 2010, Pablo Larraín regizează un serial, primul serial de televiziune pentru HBO produs în Chile. Se numeşte Prófugos şi în 2012 a ajuns la sezonul al doilea. Este povestea unor traficanţi de droguri din Chile urmăriţi atît de mafie cît şi de autorităţi. No (2012) este filmul cu numărul patru al tânărului regizor Pablo Larraín (37 de ani).

Actorul principal al No este Gael Garcia Bernal, cunoscut publicului internaţional din filme precum Amores Perros (2000) în regia lui Alejandro González Iñárritu, The Motorcycle Diaries (2004), un road trip al lui Che Guevara din tinereţea sa, Y Tu Mama Tambien (2001), Mala educacion (2004), de Pedro Almodovar, unde are rolul principal.

No este adus în România de Independenţa Film, casa de distribuție care promovează filme independente de referință, de nișă sau câștigătoare ale unor premii internaționale prestigioase. Independența Film a distribuit pelicule ca Amour, The Hunt, Los amantes pasajeros, Trainspotting, Amélie, Melancholia, Todo sobre mi madre, In the Mood for Love, Vicky Cristina Barcelona, Dogville, Polițist, adjectiv etc.

Exploreaza subiecte similare:

No, Gael García Bernal, Pablo Larrain, Amores perros, Alejandro González Iñárritu, Diarios de motocicleta, Y tu mamá también, La mala educación, Pedro Almodóvar, Amour, The Hunt, Los amantes pasajeros, Trainspotting, Le fabuleux destin d'Amélie Poulain, Melancholia, Todo sobre mi madre, Fa yeung nin wa, Vicky Cristina Barcelona, Dogville, Poliţist adjectiv

Alte știri din cinema

Doar un singur film de animație Disney are apreciere maximă: 100% cronici pozitive pe Rotten Tomatoes

Pinocchio din 1940 este singurul film de animație Disney care a obținut acest scor maxim pe Rotten Tomatoes. Care este secretul său?

Comedia romantică Dragoste pe muchie de cuțit, disponibilă pe streaming

Dragoste pe muchie de cuțit va avea premiera în 29 aprilie, pe platforma de streaming SkyShowtime

Armurierul westernului Rust, condamnat la închisoare în cazul în care e implicat și Alec Baldwin

Apelurile lui Gutierrez Reed din închisoare arată „că nu are remușcări și că încă aruncă vina pe alții, inclusiv pe Baldwin, pe producătorii filmului și pe paramedici”

Istoria prinde viață în fiecare seară de luni pe TV5MONDE

În fiecare luni, de la ora 22:00, reputatul jurnalist francez Stéphane Bern poartă telespectatorii canalului TV5MONDE printr-o călătorie în timp, în intimitatea unor personalități celebre din istorie.

Părerea ta

Spune-ţi părerea
xerses pe 8 iulie 2013 13:12
Chiar daca filmele de genul acesta nu ma atrag prea mult, recunosc ca pe acesta l-am urmarit din curiozitate.Vazut.Votat!
alex_il_fenomeno pe 27 iulie 2013 12:28
Si eu vreau sa il urmaresc, vad ca se vorbeste extraordinar de el si sigur merita atentie.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells