Tron, mega-efecte speciale

de Ştefan Dobroiu în 17 Dec 2010
Tron, mega-efecte speciale

TRON: Moştenirea este unul din blockbusterele anului nu mai încape îndoială, dar nici nu te aştepta să fii impresionat de altceva decât de efecte speciale în această continuare a unui film lansat în 1982. Dacă TRON făcea istorie pe atunci, pentru că era primul film al unui studio important realizat în mare parte pe calculator, TRON: Moştenirea nu face decât să mai parcurgă câţiva kilometri pe spectaculosul tărâm al efectelor speciale, ajutat de aproape trei decenii de descoperiri în domeniu.

Din păcate în afară de imaginile cu totul şi cu totul captivante (te poţi aştepta la câteva Oscaruri tehnice în februarie), acest debut în lungmetraj al lui Joseph Kosinsky este destul de subţire în ceea ce priveşte povestea. Premisele le ştii: la două decenii după dispariţia tatălui său, Kevin (Jeff Bridges), Sam Flynn (Garrett Hedlund) pătrunde în Reţea, universul virtual creat de acesta, şi, după o scurtă (şi spectaculoasă) perioadă de dezorientare, face alegerile corecte pentru a-l găsi şi încerca să-l elibereze.

Şi la nivel de scenariu, dar şi la capitolul efecte speciale, TRON: Moştenirea poate fi asemănat cu Avatar: o poveste ultra răsuflată şi efecte speciale trăsnet, o combinaţie din ce în ce mai des întâlnită în filmele de la Hollywood cu buget mai mare de 200 de milioane de dolari. E de ajuns să vezi trailerul de la finalul acestui articol pentru a vedea doar câteva dintre bunătăţile pregătite de generoasa echipă de efecte speciale a lui Kosinski şi ar fi nedrept să nu precizăm că cele 125 de minute ale filmului vor mai conţine câteva surprize foarte plăcute la acest capitol. Doar că o dată intraţi în Reţea, frumuseţea acesteia începe să devină familiară după nici măcar o jumătate de oră şi atunci îţi doreşti să te laşi captivat de poveste. Numai că nu prea are ce să te captiveze...

Efecte speciale

Dacă te obişnuieşti relativ repede cu peisajele turquoise pe fond negru, nu acelaşi lucru se întâmplă cu accesoriile. Ca lucrurile să fie foarte simple, "ăia răi" sunt portocalii, deci nu se întâmplă să fii nedumerit cine e cine în multitudinea de urmăriri şi lupte din film. Luptele cu discuri fosforescente (o să vezi şi câteva efecte gen Matrix) vin la marele fix, dar sunt întrecute de urmăririle cu lumicicluri, extraordinarele motociclete care lasă în urmă dâre de lumină dură, în stare să ucidă pe oricine se izbeşte de ele. Aeronavele vor juca şi ele un rol important la un moment dat, şi ele dotate cu aceleaşi proprietăţi ca şi lumiciclurile.

Totul bine şi frumos la acest capitol, doar că Reţeaua stă cam prost în ceea ce-l priveşte pe... Clu, principalul antagonist. Acesta este creat după chipul şi asemănarea (expresie deloc neinspirat folosită, pentru că filmul e doldora de metafore biblice despre Creator, credinţă şi aşa mai departe) lui Flynn. S-a făcut mult tam-tam pe faptul că Jeff Bridges, câştigător de Oscar anul acesta pentru Crazy Heart, apare în dublu rol: creatorul Reţelei, dar şi principalul său oponent, Clu, pentru interpretarea căruia actorul a fost întinerit cu aproximativ trei decenii. Din păcate pentru tehnologia folosită e loc de ameliorări consistente, pentru că rezultatul îţi aminteşte mai degrabă de personajele umane din seria Shrek, şi asta nu-i prea bine pentru un personaj negativ convingător.

3D, IMAX

Aspectul lui TRON: Moştenirea (mai ales când e principalul atu al filmului) justifică o vizionare pe ecranul IMAX, mai ales că unicul ecran gigant din România este dotat acum cu un nou proiector care permite subtitrarea 3D. Dacă la Avatar ţi se părea că subtitrarea e la ani lumină în spatele a ceea ce se întâmpla pe ecran, problema este acum rezolvată, vizionarea filmelor 3D subtitrate nemaiavând deloc de suferit.

Părerea ta

Spune-ţi părerea
marius_em pe 17 decembrie 2010 02:54
Nu-l compara cu Avatar la nivel de poveste. E cu mult mai slab, e aproape dezastru. Avatar a fost cliseu, dar povestea a avut un fir, a fost logica. Aici e varza totala.
Alex4Fun90 pe 17 decembrie 2010 03:04
De ce sa nu poata fi comparat cu avatar ? Avatarul fara super-mega-extraordinara publicitate sunt convins ca nu inregistra asa incasari ... Am fost la avanpremiera la Tron si am fost foarte multumit de film . Este cel mai bun film din 2010 la efecte vizuale si nu numai . Merita vazut la cel mai inalt nivel cinematografic .
Roy pe 17 decembrie 2010 03:12
Mie mi-a placut. Nu a fost cine stie ce 3d dar odata patruns in grid se schimba lucrurile. Matrix a copiat din tron. Tron a fost scos in 82 iar matrix dupa 15 ani...
Nu pot spune multe despre filmare dar despre muzica nu am cuvinte. Iar cine nu intelege filmul sa se uite mai intai la prima parte iar apoi va intelege.

Dacian pe 17 decembrie 2010 10:08
Acest film nu este facut pentru o anumita poveste ci doar pentru efectele speciale de ultima generatie
:) pe 17 decembrie 2010 10:22
cate lume ii ia apararea megasuccesului avatar :)))))) , da nene efecte super tari , dar povestea poate ca a fost mult mai simpla ca aceasta , din trailerul filmului puteai satzi dai seama ce se intampla..deci nimic extraordinar ca poveste s...dar gandita bine......sa inteleaga toata lumea sa prinda la toata lumea si tot asa...
deynho pe 17 decembrie 2010 10:30
se merge pe reteta avatar, film facut pe calculator in mare parte + sute de milioane in publicitate...
Alex pe 17 decembrie 2010 11:30
eu zic ca cei care ataca Avatar nici nu au o opinie a lor ci doar copiaza de la alti tembeli care prefera sa vada filme de razboi cu actori esuati care incearca sa fie urmatorul sex symbol al planetei
Avatar a fost un film odata la un deceniu mai ales avand in vedere faptul ca i-a luat lui Cameron atatia ani sa infiinteze proiectul sau si a oferit publicului o poveste despre viata si mediul in care ia nastere, iar toti nebunii vin si spun ca s-a mai facut asta.
Ce a fost extraordianar la film este modul in care ne-a prezentat povestea.
Inainte sa atacati un film de asa anvergura mai bine ganditi-va bine ce au vrut artistii din spatele lui sa va arate si apoi pe baza propriilor argumente va formulati propria opinie. Si stiti cum se spune fiecare om are dreptul la opinia sa.

StaRMovie pe 17 decembrie 2010 11:34
As vrea sa imi spuneti va rog care e diferenta intre acel 'IMAX' si 3D.
StevieGG08 pe 17 decembrie 2010 15:16
ma deranjeaza sa tot aud ca Avatar este comparat cu toate spectacolele astea iefine de efecte speciale...poate ca nu avut un scenariu de premiat la oscar dar nici nu a fost de teapa unui film facut de Disney.Punct.
vampyritza pe 17 decembrie 2010 15:54
alex are dreptate,avatar a fost cu adevarat ceva remarcant:P nu orice film de prost gust.
si chiar daca in mare parte a fost facut pe calculator,si se spune ca a avut succesc doar din cauza efectelor,ei bine aflati ca au fost niste efecte speciale..iar culorile sa nu mai spunem..

in tron legacy insa?care-i faza?doar comp...si efecte:)


varza!

gyxu78 pe 17 decembrie 2010 20:00
aseara am vazut tron 1 cel din 82 si deja nu mai ma incanta asa de mult sa ma duc la legacy
cu toate ca abia asteptam sa apara
totusi am sa merg sa vedem cat de varza este
vad ca toate comurile asta spun despre el:)

ggg pe 17 decembrie 2010 20:02
ala mare ,verde si cu masca era tasu ma =:))
LyKy pe 17 decembrie 2010 21:42
Inception..un film adevarat... ce mai, a fost ceva unic...
Avatar e o parodie....

MissBlossom01 pe 17 decembrie 2010 21:50
Filmul asta a fost facut mai mult pentru efectele speciale,dar mi-a placut.Totusi nu il mai comparati cu Avatar..
tibzone pe 17 decembrie 2010 23:14
Ha ha ha ..ce de commuri.. impotriva la Thron Legacy .. oare de ce? cum apare in film in care se baga multe efecte hop sariti .cu - Nu e mai bun ca Avatar .. :| chiar nu va inteleg de ce laudati asa mult Avataru' .
viorellll pe 17 decembrie 2010 23:34
Ba fratzilor ,, ce dc sa ne apucam sa spunem ba ca AVATAR e prost ba TRON knd nnoi nu stim nici o camera sa tinem bine in mana .....avatar a durat 5 ani pana a fost creat (finalizat) ...inteleg si eu ..este usor sa critici ...dar este greu sa creezi ....diferentza intre AVATAR si tron este mare ...in primul rand tron este ceva gen matrix ...o lume virtuala bla bla .....avatar este altceva J.Cameron a creat o planeta (pandora) ..credetzi k degeaba a castigat 2,7mld $ is curios cat o sa castige si tron...oricum o sa il vad in cinema ;)
MissBlossom01 pe 18 decembrie 2010 00:00
Mie mi-au placut amandoua.Ho.
Marin10 pe 18 decembrie 2010 01:07
Ba sa moara mama daca am citit eu vreun review pozitiv de al lui Stefan Dobroiu.
vicu89 pe 18 decembrie 2010 02:20
ma nebunilor tron e facut pt iubitorii de gen, e tare filmul, e facut original,merita vazut,dar nu comparati cu avatar kre e pt toti,si facut perfect,cel mai tare film de ceva timp incoace si va mai fi atata timp kt cameron nu se intrece p sine,nu???asta e parerea mea.
SergioSanto pe 18 decembrie 2010 06:04
Avatar este atat de tare de sa innebunesti, ponei magici, panselute fermecate, maimute albastre toti cantau khumbaya printre buruieni, fantastic film!!!

Tron... o sa vedem, dar cel putin nu seamana la scenariu cu Pocahontas Remix Electro.

dan pe 18 decembrie 2010 10:10
Tron Legacy este cu mult peste Avatar dpdv al efectelor speciale si al muzicii. Abia astepta sa-l revad.
Radu pe 18 decembrie 2010 10:48
OMG care nu stie sa nu vorbeasca Tron e facut mai mult pentru gameri asa ca daca nu iti plac jocurile pe PC sau alte platforem nu o sa fi asa de incantat de el
Sorin pe 18 decembrie 2010 12:27
Nu am nimic cu avataru , respect munca insa avatar pentru mine nu a insemnat mai nimic , nu a avut cine stie ce poveste (nu poti zice ca e original) , mi-au placut intradevar unele idei nu pot sa mint. Dar un film care mil amintesc si acu , e DEATH RACE , unu din cele mai bune filme si originale dupa parerea mea pentru vremea lui. Ca efecte mi-a placut mai mult 2012 insa nici 2012 nu a avut ceva special (nu erau toate reale , toti vorbeau la telefon si toata planeta era varza).. cam atat am avut de spus. E PAREREA MEA PERSONALA nu sariti cu injuraturi , fiecare cu ce crede
johnnyg pe 18 decembrie 2010 17:39
Cu Tron: Legacy proaspat in minte (ieri vazut la cinema in 3D) pot spune ca in curand il voi uita, exceptand cateva lucruri: coregrafia luptelor si urmaririlor, muzica (primul punct forte al filmului; Daft Pank sunt geniali), cele 2 "gagici" in latex (al 2lea punct forte), efectele speciale (cu toate ca o parte din ele nu ar fi stricat daca erau intr-adevar efecte 3D) si cele cateva replici ale lui Jeff B. in care se autoparodiaza. Dar acestea sunt elemente de sine statatoare, care din pacate nu au un nucleu in jurul caruia sa se condenseze. Acel nucleu reprezentat de personaje, poveste, implicare emotionala pur si simplu nu exista. Are asa de multe hibe si lipsuri povestea ca te ia cu dureri de cap. Ideea e foarte "cool", dar punerea in practica e cat se poate de "uncool". Filmul lasa foarte multe lucruri neexplicate si o lume virtuala cel putin interesanta pe care nu o exploateaza deloc; si nu pot decat sa ma intreb: de ce?
Solis reloaded pe 18 decembrie 2010 20:12
Nu mai comentati atata despre Avatar, acum am venit de la Tron Legacy(IMAX) si pot spune ca are efecte 3D mult mai bune decat Avatar dar ca poveste este tot o porcartie
cristina pe 18 decembrie 2010 20:58
avatar, aqm tron (filme indesate pana la refuz cu efecte speciale, cu un continut siiimplu si varza). . .si un film mut cred ca m-ar captiva mai mult. . .
billa pe 18 decembrie 2010 21:08
inca nu am vazut filmul, deci nu sunt in masura sa-l critic, insa cat despre actorul principal din trailerul de mai sus, pot spune ca si un copil joaca mai bine decat Garrett Hedlund, fiecare expresie a fetei si replica iti da impresia de fake. . .in special replica cand il imita pe tatal lui la 00:51,doamne ;))
kuniva pe 19 decembrie 2010 11:03
din trailer pare atat de stupid... imi niveleaza toti neuronii -__-
Piratu pe 19 decembrie 2010 16:08
O sa vad pe propria "piele" sa va d ce poate,nici nu stiu daca poate fi comparat cu Avatarul poate doar din cateva perspective...
Venit suplimentar pe 20 decembrie 2010 12:39
Vrei sa ai un venit suplimentar? Vrei sa lucrezi comod la tine acasa? Vrei sa fii propriul tau sef si sa lucrezi cand vrei tu? Viziteaza acest blog si vei afla cum: CastigaGarantat.blogspot.com
MULDER pe 20 decembrie 2010 15:30
sa stiti ca i fain filmul, acu am scos si prima parte din 1982 sa il vizionez :)
gelu pe 20 decembrie 2010 16:36
azi il vazui si eu
la partea vizuala este bun filmul
ca poveste un fel de matrix
faza aia cu pumnu in cap a fost tare
deci tehnica functioneaza si in lumea digitala nu numai in lumea reala:)
si am mai observat ceva
baietii la la imax se pare ca au investit ceva banisori in sala de cinema pentru ca sunt diferente mari de la avatar ,shreck si alte filme care au mai rulat cum ar fi
1 sunetul mult mai bun ca la celellalte filme
2 au introdus subtitrare 3d, un lucru minunat pentru ca la cat este de mare ecranul acela se vedea aiurea cu sub 2d
si 3 si cea mai importanta, nu s-a oprit deloc filmul:)) la avatar a murit imaginea odata 10 minute si s-a remediat la shrek cred ca de vreo 5 ori si inca ceva au bagat si reducerile pentru elevi studenti pensionari
revenind la film nu m-i sa parut a avea efecte mai bune ca avatar
parerea mea

Sniper22 pe 20 decembrie 2010 19:27
Inception e pe departe filmul anului !
ArtMovies pe 20 decembrie 2010 20:39
http://artmovies.wordpress.com
Zapa1 pe 20 decembrie 2010 22:40
Eu numai inteleg.Toata lumea vorbeste de tron,dar la nivel de poveste nu mi se pare exceptional,pentru ca un film nu e facut numai din efecte speciale,actori buni si multi bani pentru promovare.Un film trebuie sa stea inainte de toate,la baza unei povesti,capitvante,nu orice scenariu banal...
Adrian pe 20 decembrie 2010 23:43
Mediocru... asta e cuvantul care il poate descrie. Sincer mi-a placut mai tare "MegaMind" fiindca le-am vazut in aceeasi seara, si la o animatie gen Mehamind, orice aberatie e acceptata. Daca i-ai scoate efectele speciale nici nu cred ca ai avea rabdare sa il vezi pana la final. Mie personal incepe sa mi se ia de fimele americane, sunt doar niste afaceri, practic ne sfideaza inteligenta. La cati bani se investesc intr-un film, e inacceptabil sa faci un film atat de simplu. Jur ca am vazut filme de televiziune de 10 ori mai inteligente decat Tron chiar si decat AVATAR. Nu inteleg de ce in toate filmele americane tot timpul un nebun vrea sa invadeze lumea.... in Tron, asta deja invadase una, se pregatea sa o invadeze pe a doua.... si la final , sa fie cliseul complet, trebuia si un erou sacrificat. frate...
Simona pe 21 decembrie 2010 00:09
@Zapa1 Tron e prost la poveste Intr-adevar, dar nu este mai prost decat Twilight
Adrian pe 21 decembrie 2010 00:48
pfff...am fost la el vineri, e un dezastru efectele p..i,ce sa-l compare cu Avatarul astea-s nebuni la cap.sincer nu merita banii
Button pe 22 decembrie 2010 19:34
mai lasati-ma cu avatar. avatar e pocahontas cu extraterestrii. :)) tron la vemea lui a fost un film revolutionar. normal ca acum lucrurile care alcatuiesc subiectul fimului nu ni se par cine stie ce, dar in 1982 lucruri precum personal computerul si internetul abia erau in stadiul de prototip...
razvan pe 26 decembrie 2010 18:20
ba fratilor avatar ii fain da tron la intrecut cu mult pe avatar ori cum o femeie sa sinucis din cauza acelui film stupid
Mihai pe 28 decembrie 2010 21:32
@razvan s-a sinucis ca sa intre in Retea?:)))
De la brasov pe 2 ianuarie 2011 00:30
pentru marius_em : daca teai documenta putin ai vedea k in anul 1982 cam asa a fost primul film tron sa stii si tu ;) asa k nu vorbi aiurea doar k sa te aflii in treaba si avatar deja dedea in desen animat nu spun k nu a fost reusit ba da a fost dar prea animat ;) parerea mea fie vam salutat pe toti si un an nou fericit !!!
Anonim pe 2 ianuarie 2011 00:46
oameni buni !!! aici va intreaba parerea voastra despre acest film nu despre avatar sau alte filme spre exemplu am vazut mai sus spusese cineva nu stiu cum ajunsese ea la twilight deci sunteti fenomenali si atata le criticati voi de parca a-ti fi voi toti niste regizori de succes care au facut astfel de filme asa k numai vorbi-ti aiurea k nare rost !!! O seara placuta si un an bun !!
simo pe 8 ianuarie 2011 17:54
Mie mi-a placut Tron, nu se compara cu Matrix care e un film mult mai complex, dar in mare e placut de urmarit. Muzica de nota 10.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells