Totul despre Sinister

de Ştefan Dobroiu în 6 Oct 2012
Totul despre Sinister

Nu l-ai mai văzut pe Ethan Hawke într-un rol principal pe marile noastre ecrane din 2009, când se lansa horror-ul cu vampiri Daybreakers. L-ai zărit în schimb în noul Total Recall, dar nu cu SF-ul inspirat de povestirile lui Philip K. Dick a vrut Hawke să-şi relanseze cariera, ci cu Sinister, un horror întâmpinat cu entuziasm de critica de peste ocean. Şi, cum Halloween-ul nu este departe, iar Sinister se lansează în SUA chiar săptămâna viitoare, iată că ne întrebăm când (şi dacă) o să apară acest horror la noi în cinematografe...

Deocamdată nu a fost anunţat de niciun distribuitor şi ne pare chiar rău, pentru că cronicile pozitive apărute până acum ar putea prezenta Sinister drept horror-ul anului 2012. Povestea începe cu patru membri ai unei familii găsiţi spânzuraţi de copacul din faţa casei. Normal că crima atrage atenţia presei, dar şi pe cea a lui Ellison Oswalt (Ethan Hawke) un romancier ce intenţionează să scrie o carte despre nefericitul eveniment şi despre investigaţie. Fără să se gândească de două ori, Ellison se mută împreună cu Ashley (Juliet Rylance), soţia lui, şi cei doi copii în casa familiei ucise...

Sinister este un horror supranatural, aşa că nu ţi-e greu să-ţi dai seama că investigaţia romancierului nu va duce la nimic bun. Dacă urmăreşti trailerul de mai jos vei vedea că o cutie cu filme Super 8, parcă uitate din greşeală în podul casei, îl va amuţi pe Osbourne pe urmele unui entităţi supranaturale, iar confruntarea cu aceasta nu va fi deloc uşoară, mai ales când demonul se va folosi de cei mai mici membri ai familiei Oswalt pentru a-şi continua nesfârşitul şir de victime.

Astfel, Sinister porneşte de la o idee cel puţin interesantă, dacă nu şi nouă: aceea că însuşi filmul (sau pelicula sau, mai general, imaginea) poate fi malefică. Aceeaşi idee a fost explorată în filmele The Ring, mai întâi cele japoneze, regizate de Hideo Nakata, apoi în remake-urile americane care au transformat-o într-o vedetă internaţională pe Naomi Watts. De fapt, C. Robert Cargill, care l-a ajutat pe Scott Derrickson să scrie scenariul, a dezvăluit că s-a gândit prima oară la Sinister după ce a avut un coşmar provocat de unul dintre filmele The Ring...

Prezentat în cadrul festivalului de film horror şi fantastic de la Sitges, Sinister are unul dintre cele mai mari procente de aşteptare din partea publicului american, 96% din votanţi răspunzând că ar vrea să-l vadă. Bineînţeles, lansarea în luna octombrie, când isteria de Halloween face horror-urile foarte căutate, nu a făcut decât să ajute campaniei de promovare a producţiei semnate de Scott Derrickson, care şi-a făcut ucenicia în horror cu The Exorcism of Emily Rose.

Multe din cronicile americane încep cu avertismente că Sinister este mai înfricoşător decât te-ai putea aştepta. Cei de la Variety spun că "sperieturile nu sunt doar intense, ci şi continue", etichetând horror-ul drept unul "captivant". "Precizia matematică" în livrarea momentele înfricoşătoare este amintită şi ea, chiar dacă pentru a o obţine se aruncă pe ecran "totul - demoni, fantome, şerpi şi zgomote asurzitoare", comentează Total Film. Empire consideră că Derrickson face un pas înainte (acesta a semnat acum câţiva ani şi un remake dezamăgitor, The day the Earth stood still, care nu a reuşit să-i relanseze cariera lui Keanu Reeves) cu noul său horror, pe care îl consideră "eficient".

Poţi vedea mai jos trailerul. Cum ţi se pare?

Părerea ta

Spune-ţi părerea
alex_il_fenomeno pe 6 octombrie 2012 18:19
l-as fi urmarit si fara sa fie Ethan Hawke, dar cu el un motiv in plus.
Razvan600 pe 6 octombrie 2012 18:24
interesant.
zenmaister pe 6 octombrie 2012 19:14
astia sunt bantuiti de spiritul lui marilyn manson :))
Nimicdinceparafi pe 6 octombrie 2012 23:10
Cronicile pozitive primite de la critici nu sunt o garantia unui succes de casa.De exemplu luand un caz actual ,cel al lui Judge Dredd,pe producatori nu-i incalzeste cu nimic ca are un scor de peste 75% pe RT ,cand e un dezastru la box-officul american.All they need is MONEY.
radu3455 pe 7 octombrie 2012 13:58
merita vazut sigur,sper ca nu va dezamaji
aavramescu23 pe 8 octombrie 2012 09:13
Seamana cu the ring si The grudge. Dar mai conteaza? Abia astept sa-l vad. ca joaca Ethan Hawke e un plus. Taken 2 a avut recenzii negative si a scos 50 mil in America si 110 in toata lumea. Eu presupun ca se va face si partea a 3-a. Dredd a avut recenzii pozitive foarrte multe si nu stiu daca-si scoate bugetul. astept luna noiembrie sa avd ce ede capul lui. Mie unul mi-a placut enorm Judge Dredd cu Stallone. O sa-mi dau cu parearea dupa ce vad Dredd 3D care din filme e mai bun. Din pacate planurile cu o trilogie Dredd a cazut. Poate il transforma in serial si va avaea mai mult succes. Dredd 3D e interzis sub 18 ani proabil de aceea a fost asa fiasco la box-office.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells