Totul despre Brutele

de Cinemagia în 6 Sep 2012
Totul despre Brutele

Legendarul Oliver Stone se reîntoarce pe marile ecrane cu thrillerul feroce Brutele, cu premiera la noi pe 7 septembrie. Filmul beneficiază de o distribuţie de vedete, în frunte cu Taylor Kitsch (Battleship), Blake Lively (The Town), Aaron Johnson (Kick-Ass), John Travolta (Pulp Fiction), Benicio Del Toro (Traffic), Salma Hayek (Frida), Emile Hirsch (Into the Wild) şi Demián Bichir (A Better Life).

Povestea e narată de "O" (Blake Lively). "O" e prescurtarea de la Ofelia; aceasta e un spirit liber, şi la fel sunt şi colegii ei de apartament, antreprenorii locali Ben (Johnson) şi Chon (Kitsch), cu care formează un trio ce împărtăşeşte o pasiune ieşită din tiparele convenţionale. Ben, un botanist pacifist, îşi doreşte să salveze lumea. Prietenul lui cel mai bun, Chon, nu e convins că lumea merită să fie salvată. Cei trei savurează un stil de viaţă liniştit şi relaxat, posibil numai şi numai datorită afacerii extrem de productive a celor doi bărbaţi: cultivă cea mai bună marijuana din California.

Independenţi şi pricepuţi la ce fac, ei sunt eroii locali care oferă celor din zonă cel mai de calitate produs, aşa că nu au cum să rămână prea mult timp necunoscuţi. Când cartelul mexican Baja, condus de ferocea Elena "La Reina" (Hayek) şi de mâna ei dreaptă, brutalul Lado (Del Toro), pune ochii pe afacerea celor doi, se declanşează un război care scoate tot ce e mai rău din fiecare.

Filmul e bazat pe romanul lui Don Winslow ("The Kings of Cool: Prequel to Savages", "The Power of the Dog"), după un scenariu de Shane Salerno (Armageddon), Don Winslow şi Oliver Stone. De la primul capitol până la ultima pagină a provocatorului său roman, Savages, Don Winslow a captivat şi a uimit critici şi cititori deopotrivă. Salerno spune: "Odată cu The Power of the Dog, Don a scris ceea ce multă lume consideră a fi sursa supremă pentru subiectul războiului drogurilor, povestea sa întinzându-se pe o perioadă de peste 30 de ani, de la formarea DEA, până în 2005. S-a documentat timp de şase ani în Mexic, Texas şi California. Este lumea pe care o cunoaşte cel mai bine, iar cu Savages a avut o premoniţie, şi anume aceea că în California aveau să înceapă să se mute carteluri ale drogurilor din Mexic.

Oliver Stone nu a stat deloc pe gânduri şi a acceptat proiectul; de la vânzarea scenariului până la începerea producţiei nu au trecut decât trei luni, ceea ce nu s-a mai întâmplat vreodată la Hollywood. Shane Salerno, Don Winslow, împreună cu Oliver Stone au şlefuit scenariul şi, în mai puţin de un an, Universal Pictures a preluat distribuţia internaţională, apoi au început filmările.

La rândul său, filmul tratează mai multe teme care sunt recurente în filmografia lui Stone: nivelurile luptelor pentru putere, instabilitatea loialităţii, examinarea a ce e mai bun şi mai rău în natura umană, explorarea relaţiile complex de familie, precum şi perspectiva copleşitoarea asupra unor indivizi corupţi, dintre care unii reuşesc să găsească propriul lor gen de eroism. rutele începe în peisajul idilic californian, şi, pe măsură ce povestea avansează, fundalul se transformă într-unul de coşmar. Unul din cele mai interesante decoruri a fost cel al crescătoriei de marijuana ţinute de Ben şi Chon.

Stone este renumit pentru talentul de a obţine de la protagoniştii săi interpetări excepţionale; de la Tom Cruise în Born on the Fourth of July, la Val Kilmer în The Doors, sau Michael Douglas în Wall Street şi Woody Harrelson în Natural Born Killers, Stone şi-a făcut o reputaţie în a fi “dificil, dar corect”, abordarea sa în lucrul cu actorii fiind adeseori neortodoxă şi provocatoare. Pentru Stone era esenţial să selecteze actori care să fie capabili să-şi însuşească trăsăturile care individualizează fiecare personaj. Încă de la începutul proiectului, Taylor Kitsch a intrat în vizorul lui Stone ca potenţial protagonist al thriller-ului.

Blake Lively este frumoasa O, spirit liber care, când e răpită arată că poate fi la fel de dură ca cei din cartelul Baja. Stone îşi justifică astfel alegerea actriţei pentru acest rol: “Blake e o actriţă inpresionantă. Nu are decât 23 de ani, aşa că a adus rolului mult din propriul său caracter; nu cunoaşte frica. A trebuit să apară în unele scene într-o lumină deloc flatantă şi nu a stat o secundă pe gânduri.” Lively a devenit vocea filmului; în timp ce în carte ea este narator al întregii acţiuni, în film, din raţiuni evidente, a devenit vocea care uneşte punctele poveştii. Actriţa spune : "O este cea care îi aduce pe toţi laolaltă. A fost un rol extraordinar, pentru că mi-a permis să exist în toate universurile fiecărui personaj, de la viaţa relaxată a băieţilor în Laguna Beach, până la lumea înfricoşătoare a traficanţilor, în Tijuana. Am trecut prin toate stările, de la fericire supremă până la durere extremă.” Blake Lively a fost, de asemenea, fascinată de abordarea ideii de familie neconvenţională, declarând că a avut grijă ca triunghiul amoros pe care îl formează cu Ben şi cu Chon să semene cât mai mult a familie: "Niciunul dintre ei nu a avut vreodată o familie adevărată. Nu au avut de unde să înveţe decât unul de la celălalt, şi la bine, şi la rău. S-au găsit unii pe alţii, iar acum grija lor e să rămână toţi trei împreună".

Aaron Taylor-Johnson are rolul lui Chon, celălalt iubit al lui O, partener de afaceri şi cel mai bun prieten al nărăvaşului Ben. Johnson a fost printre primii actori cărora li s-a oferit un rol, deşi la început nimeni nu ştia exact ce i se potriveşte mai bine. “Aaron a fost printre primii actori cu care m-am întâlnit la Londra”, spune Stone, "şi mi-a lăsat o impresie de proaspăt şi nou. I-am spus că e foarte bun, dar că nu ştiu încă ce rol să-i dau, şi că îl rog să aştepte. El a aşteptat, a refuzat un film mare doar ca să fie cu noi".

Pe lângă cei trei actori principali, Stone a ştiut încă din primele stagii ale preproducţiei că voia anumiţi actori pentru rolurile secundare. De aceea şi-a construit distribuţia celorlalte roluri în jurul lor. Au intrat în proiect John Travolta, în rolul agentului DEA corupt, Dennis, Salma Hayek, în rolul impetuoasei şi nemiloasei Elena, capul cartelului Baja, precum şi Benicio Del Toro, în rolul ucigaşului Lado, mâna dreaptă a Elenei.

Salma Hayek nu a avut nici ea un rol tipic pentru filmografia sa. Elena este intimidantă, de aceea i se şi spune "La Reina". Dar filmul vorbeşte şi despre o lume reală pe care actriţa o cunoaşte prea bine: "Războiul drogurilor este parte din viaţa celor din ţara mea. Sper ca acest film să-i facă pe oameni conştienţi de amploarea pe care a luat-o traficul de droguri dintre Mexic şi Statele Unite. Problema nu e doar a Mexicului, ci e comună, căci America şi Mexicul sunt parteneri în această afacere. O ţară vinde şi cealaltă ţară cumpără, şi nici unul din cele două guverne nu reuşeşte să oprească acest proces".

În timp ce Elena conduce direct partea din nord, omul ei de încredere, Lado, este cel care conduce operaţiunile din sudul Californiei. Acesta devine tot mai nemulţumit de şefa lui prea pretenţioasă şi se decide să se desprindă ca să lucreze pe cont propriu. Pentru a juca rolul unui psihopat care împuşcă detractorii în genunchi, execută oameni loiali conducerii cartelului şi biciuieşte fără milă un tovarăş de-al său pentru a-i smulge o mărturisire falsă, Benicio Del Toro a fost nevoit să facă apel la cele mai întunecate resurse de care dispunea: "Când auzi poveşti ale unor oameni care chiar au trecut prin asemena experienţe, de ambele părţi, te ajută să înţelegi cât că povestea e una serioasă şi reuşeşti, astfel, să te concentrezi la ce ai de făcut".

Ca şi colegii săi de distribuţie, actorul laureat cu Oscar a ales acest proiecdt datorită prezenţei lui Oliver Stone: "Oliver e ca un antrenor care te pregăteşte să fii învingător. Priveşte şi ascultă fiecare interpretare, apoi îşi derulează înapoi totul în minte. Te aduce în pragul nebuniei, apoi te forţează din nou. Simţi că o iei razna, apoi îl vezi ca zâmbeşte. Apoi faci scena şi nu ştii cum ai fost. Dar când o vezi şi tu, şi a ieşit bine, înţelegi de ce vrei să lucrezi cu Oliver Stone". Del Toro şi Hayek au mai multe scene împreună, care sunt foarte intense. Del Toro este foarte înalt de statură, iar Hayek trebuie să-l domine; Stone spune: "M-a distrat să-l pun pe Benicio să se aplece mereu spre Salma, căci personajul lui nu se teme de nimeni altcneva decât ea. Lado e un monstru, dar Benicio l-a transformat într-un monstru cu faţă umană".

Părerea ta

Spune-ţi părerea
rory_marin pe 6 septembrie 2012 21:27
doar faptul ca este facut dupa o carte explica de ce totul se intampla foarte repede si nu este nimic explicat, respectiv dezvoltat. si personajele la fel, parca interpreteaza in graba, se misca in graba. ca sa nu mai zic ca devin previzibile elemente importante mult prea devreme.
am inteles ca in legatura cu sfarsitul nu s-au hotarat si s-au gandit sa ofere doua variante, gen: sa-si aleaga fiecare ce vrea; trecand peste faptul ca amandoua au fost naspa, in lipsa unui cuvant mai potrivit, prima varianta era si mai naspa, care daca era oficiala, incadra filmul asta la dejectii, insa l-au salvat in ultimul moment.
e primul film pe care-l vad cu Aaron Johnson care mi se pare "eh!" si spun asta implicit din punctul de vedere a interpretarii lui, a fost pe rol intr-o anumita masura, insa ceva a fost "off", la fel si interpretarile celorlalti: nenea John Carter si Serena din Gossip Girl, adica, eu nu credeam ca exista personaj mai plictisitor decat Serena Van Der Woodsen, O mi-a demonstrat contrariul, dar evident ca aceasta plictiseala cronica se datoreaza actritei, pana si Kristen Stewart parca e mai plina de viata pe langa ea.
in rest, da, astia veteranii sunt buni, Salma Hayek ireprosabila, ca de obicei, desi nu o suport deloc.
povestea e bune, extrem de buna, si ar fi putut iesi ceva bun din ea, cliseic, ca na, toate filmele cu rapiri sunt, si a fost intr-o anumita masura expusa bine, insa nu merita reclama si laudele precoce care au existat, probabil datorita regizorului, nevertheless, pe mine filmul asta m-a dezamagit si plictisit, are asa, un 6-7/10.

rory_marin pe 6 septembrie 2012 21:30
buna* si, da, l-am vazut din America, cred.
alex_il_fenomeno pe 18 septembrie 2012 10:58
nu stiam de el, dar vad ca se prezinta extrem de promitator.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells