Platformele de streaming îşi adaptează catalogul la contextul Black Lives Matter

de Ştefan Dobroiu în 10 Iun 2020
Producţii precum Pe aripile vântului şi Little Britain dispar din oferta de titluri a platformelor

Marile platforme de streaming şi posturile TV americane îşi reevaluează titlurile din ofertă în contextul protestelor Black Lives Matter, limitând accesul la producţii care fac apologia sclaviei sau oferă perspective rasiste.

Cel mai notoriu exemplu este Pe aripile vântului, scos din selecţia HBO Max pentru modul discutabil în care face apologia sclaviei. Decizia platformei vine după ce aceasta a fost somată, într-un editorial scris de John Ridley, scenaristul filmului 12 Years a Slave, şi publicat de The Los Angeles Times. Titlul editorialului spune totul: "Hei, HBO Max, Gone With the Wind romanţează ororile sclaviei. Scoate-l de pe platformă pentru o vreme". Două zile mai târziu, oficialii HBO Max au anunţat că au dat temporar curs somaţiei, filmul urmând să revină în ofertă după un efort de contextualizare. Mai mult, HBO Max va reevalua şi alte titluri posibil ofensatoare din catalog.

În acelaşi context, compania Paramount Networks a decis sistarea producţiei unui popular reality show despre activitatea poliţiştilor, Cops. Şi Netflix a decis îndepărtarea din oferta sa a show-ului britanic Little Britain, decizie luată şi de BBC. Motivul este faptul că show-ul a folosit actori albi machiaţi caricatural pentru a interpreta personaje de culoare.

Pentru o perspectivă a contextului rasist din Pe aripile vântului nu trebuie decât să te uiţi la al doilea episod al serialului Hollywood, disponibil pe Netflix. O s-o vezi pe actriţa aspirantă Camille (Laura Harrier) cerându-i-se să interpreteze un rol de servitoare în stilul exagerat al lui Hattie McDaniel din Pe aripile vântului.

Foto: desen folosit pentru posterul Pe aripile vântului

Exploreaza subiecte similare:

Gone with the Wind, hollywood, Little Britain, 12 Years a Slave, John Ridley, Hattie McDaniel, Laura Harrier

Alte știri din cinema

Armurierul westernului Rust, condamnat la închisoare în cazul în care e implicat și Alec Baldwin

Apelurile lui Gutierrez Reed din închisoare arată „că nu are remușcări și că încă aruncă vina pe alții, inclusiv pe Baldwin, pe producătorii filmului și pe paramedici”

Istoria prinde viață în fiecare seară de luni pe TV5MONDE

În fiecare luni, de la ora 22:00, reputatul jurnalist francez Stéphane Bern poartă telespectatorii canalului TV5MONDE printr-o călătorie în timp, în intimitatea unor personalități celebre din istorie.

Kingdom of Judas: un thriller românesc ce încalcă toate regulile

Kingdom of Judas, primul film românesc, vorbit integral în limba engleză a intrat în cinematografe. Dar oare să fie acest lucru destul pentru a convinge publicul?

Jeff Koons: Portretul unei vieți - O incursiune în viața și opera unui artist emblematic

Există puțini artiști în arta contemporană care polarizează și fascinează în egală măsură precum Jeff Koons.

Părerea ta

Spune-ţi părerea
spartacus pe 10 iunie 2020 16:48
Și-au pierdut mințile, prostie maximă!...
bloodthirst pe 10 iunie 2020 19:18
Chiar ca au luat-o razna... Filmul prezinta o poveste de dragoste din perioada respectiva cand sclavia era in floare, dar asta este. Daca au ajuns la asemenea masuri inseamna ca se cam tem, treaba e serioasa rau acolo.
bloodthirst pe 10 iunie 2020 19:20
P.S. : actrita de culoare a luat si oscar pentru rol secundar!
WreckItRalphMacchio pe 14 iunie 2020 10:43
Actrita de culoare care a luat Oscarul, Hattie McDaniel, n-a fost lasata sa stea la masa cu restul echipei, in timpul ceremoniei. A stat la o masa din coltul salii. Dupa ceremonie, cand echipa s-a dus la un club, Hattie n-a fost primita, pentru ca era neagra.
unkn0wn pe 10 iunie 2020 23:49
Ce va mirati? Exista aceeasi gandire si la noi, poate va amintiti #rezist cand sri e cea mai corupta institutie si face toate afacerile din Romania.
blackmore pe 11 iunie 2020 01:50
Eu am zis de mult ca americanii sunt cea mai proasta natiune de pe planeta.Rasismul e o chestiune veche de cand lumea, dar daca pana acum 4 luni toti se uitau in gura Gretei analfabetei, cum sa salveze ei planeta, parca planeta ar fi existat datorita omului si nu invers, apoi a venit coronavirusul, care nu a plecat inca nicaieri, si am uitat sa salvam planeta pt ca plasticul omoara planeta dar salveaza vieti, acum s-au trezit aceeasi insi care ne ziceau cum sa salvamplaneta, sau care erau toti experti in coronavirus sa ne invete sa fim antirasisti.Americanii nu s-au limitat doar la Pe arupile vantului, au scos dinprograma scolara si pe Mark Twain, realizatoarea serialului Friends si-a cerut scuze ca nu a bagat in serial si niste persoane afro-americane, niciuna dintre acestea neavand nicio legatura cu rasismul.Ba mai mult au daramat si statuia lui Columb din Richmond.Ce legatura are Columb cu rasismul?El era doar un marinar.Pe principiul asta toata populatia alba din america ar trebui sa mute pe alt continent, ca sunt urmasii celor care au macelarit populatia indiana autohtona
CosminTan pe 14 iunie 2020 18:01
big LIKE!
ishmael pe 11 iunie 2020 09:22
o sa revina pe platforma HBO impreuna cu o discutie istorica de context
"Gone With The Wind is a product of its time and depicts some of the ethnic and racial prejudices that have, unfortunately, been commonplace in American society. These racist depictions were wrong then and are wrong today, and we felt that to keep this title up without an explanation and a denouncement of those depictions would be irresponsible."
https://movieweb.com/gone-with-the-wind-hbo-max/

Cretzulynne pe 12 iunie 2020 16:16
Ce legătură are Columb?
Ei bine, deși este cunoscut drept aventurier, avea interese să caute noi teritorii...Erau interese la nivel înalt - de aia i-au sponsorizat călătoriile - în speranța că vor putea avea noi pământuri pentru ca Spania să-și extindă Imperiul Spaniol...Apropos, în spaniolă, Columb avea și numele de Colon -> colonialismul modern.

Aceasta este legătura dintre Columb și rasism: este cumva pionierul a tot ce a urmat în Lumea Nouă (invadarea, colonizarea, sclavia, moartea tuturor persoanelor de culoare care au murit sub egida acestei ideologii = genocid...) Este reprezentantul oprimării timp de sute de ani a unui popor nevinovat.

blackmore pe 12 iunie 2020 19:32
Columb a fost doar un marinar.Atat
WreckItRalphMacchio pe 14 iunie 2020 10:38
Columb n-a fost doar marinar, a fost guvernator al teritoriilor pe care le-a "descoperit", numite Hispaniola. Era extrem de crud cu bastinasii, (cei care nu isi faceau norma cand era vorba de aur se alegeau cu mainile taiate), fiind responsabil pentru dezvoltarea negotului cu sclavi, inclusiv fetite de 9-10 ani vandute ca sclave sexuale, si initierea genocidului bastinasilor. De asta i se darama statuile, nu pentru ca a "descoperit" America.
bogdanmate72 pe 13 iunie 2020 16:39
O mizerie de decizie. Comunism in toata regula. Ce fac cu cartea, o arunca pe foc? Ignorantii astia stiu ca autoarea cartii e o femeie din Sud care a trait si a scris din realitate, nu din fabulatie?
Cretzulynne pe 20 iunie 2020 14:56
https://en.wikipedia.org/wiki/Mammy_archetype_in_the_United_States

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells