Moartea lui Bruce Lee ar fi fost provocată de băutul apei în exces, sugerează unii cercetători, într-un studiu

de Gloria Sauciuc în 23 Nov 2022
Moartea bruscă a lui Bruce Lee a fost subiect de speculație pentru decenii întregi, unii fani crezând că actorul ar fi fost asasinat

Aproape 50 de ani au trecut de la moartea lui Bruce Lee. Celebrul actor și celebritate a artelor marțiale a murit pe 20 iulie 1973 la Hong Kong, iar autoritățile au declarat cauza morții ca fiind edemul cerebral. Totuși, un nou studiu sugerează că Lee ar fi murit din cauza „incapacității rinichilor de a elimina apa în exces”, notează Variety.

Studiul, realizat de un număr de nefrologi din Spania, a fost publicat în ediția din decembrie 2022 a Clinical Kidney Journal.

Autorii studiului afirmă că Lee, pe atunci în vârstă de 32 de ani, prezenta „factori de risc pentru hiponatremie”, o concentrație sub limita minimă de sodiu în sânge, pe fondul „obiceiului de a bea multe lichide”, a folosirii marijuanei (care produce sete) dar și a unor condiții medicale adiacente: medicamente pe rețetă, alcool și răni anterioare la nivelul rinichilor. În plus, lua medicație pentru durere și anxietate (mepabromat și aspirină).

„Avem ipoteza că Bruce Lee a murit din cauza unei forme specifice de disfuncție renală: imposibilitatea de a elimina prin rinichi suficientă apă pentru a echilibra mediul intern... Asta conduce la hiponatremie, edem cerebral și moarte în câteva ore, dacă apa în exces nu este însoțită de eliminarea ei în urină”, conchide studiul. „Hiponatremia este o problemă frecventă, fiind întâlnită la până 40% din persoanele spitalizate și producând moartea prin intoxicație cu apă, chiar și la persoanele tinere și sănătoase. Este nevoie să fie popularizată informația că băutul apei în exces aduce pericol de moarte”.

Moartea bruscă a lui Bruce Lee a fost subiect de speculație pentru decenii întregi, unii fani crezând că actorul ar fi fost asasinat. O carte din 2018, Bruce Lee: A Life a lansat ipoteza că ar fi murit de hipertermie, însă totuși ziua respectivă nu fusese călduroasă. Studiul a lansat ipoteza că, deși actorul nu ar fi consumat apă în exces, rinichii lui nu erau capabili să gestioneze nici măcar o canitate obișnuită de apă și, în plus, acesta se afla pe o dietă aproape lichidă.

Hiponatremia este afecțiunea care apare atunci când nivelul de sodiu din sânge este extrem de scăzut. Sodiul face parte din categoria electrolitilor care ajută la reglarea cantității de apă din celule și din jurul acestora. La pacienții cu hiponatremie, nivelul de sodiu din organism este diluat, fapt ce determina creșterea nivelului de apă din organism, care are și consecință inflamarea celulelor, scrie doc.ro.

Sodiul menține în limite normale tensiunea arterială, susține activitatea musculară și a nervilor și reglează totodată nivelul de fluide din organism. Scăderea nivelului de sodiu din organism sub limitele normale poate fi cauzată de diverse afecțiuni ori de alți factori de țin de stilul de viață.  diureticele, antidepresivele și calmantele cauzează urinări frecvente și transpirație excesivă, fapt ce ar putea declanșa hiponatremia. Amfetamină crește riscul de hiponatremie și poate cauza chiar decesul, mai notează publicația medicală.

Exploreaza subiecte similare:

bruce lee

Alte știri din cinema

Zack Snyder a încheiat filmările la Rebel Moon

Universul creat de Zack Snyder este cu un pas mai aproape de sosirea pe Netflix

Varianta întinerită a lui Indiana Jones, în primul trailer Indiana Jones and the Dial of Destiny

Deși acțiunea filmului este încă necunoscută, trailerul sugerează o revenire la clasicele aventuri ale lui Indiana Jones

Amrit Kaur și Pauline Chalamet vorbesc despre The Sex Lives of College Girls, disponibil pe HBO Max

Al doilea sezon a debutat pe HBO în 17 noiembrie și se va încheia pe 15 decembrie

Phoenix. Har/Jar, în premieră la TVR pe 8 decembrie

60 de ani de muzică în 104 minute

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells