Mi iubita/Mon amour - odă adusă iubirii

de Alice Kanterian în 19 Iul 2021
Fillmul franco-român a rulat în afara competiției.
Producția franceză Mi iubita/Mon amour, ce a rulat în afara competiției la Cannes, este debutul în regia de lungmetraj al actriței Noémie Merlant (care a fost nominalizată la Premiul César pentru rolul din Portrait de la jeune fille en feu, de Céline Sciamma). Ea interpretează o tânără actriță franceză pe nume Jeanne, care vine cu trei prietene (două franțuzoaice și Sanda, prietena de origine română) pentru prima oară în vacanță în România înaintea nunții sale iminente. Fetele opresc noaptea la o benzinărie, unde li se fură mașina cu toate lucrurile, iar o familie de romi le adăpostește câteva nopți. Întâmplător, familia merge în Franța de multă vreme, așa că membrii ei se pot înțelege cu fetele. În zilele care urmează, băiatul cel mare, Nino (Gimi-Nicolae Covaci), care își ridică o casă din ce câștigă la Paris vânzând de prin gunoaie, se apropie de actriță și ea de el.
 
Sub suprafața unui fir narativ care pare improvizat și chiar este, uneori, acesta fiind chiar parțial istoria realizatorilor, în fața unei camere de filmat în continuă mișcare, uneori cu imagini în stil documentar, descoperim în Mi iubita o odă adusă libertății și iubirii ce nu ține cont de obstacole. Protagoniștii aceștia sunt actrița franceza Jeanne și tânărul rom Nino care - stabilit între timp în Franța revine cu părinții și fratele său în casa părintească din Buzău pentru tratamentul mamei sale, care este foarte bolnavă. Banii de tratament au fost împrumutați de la un rom cu activități ilicite care - pe parcursul filmului - va crea probleme.
 
Contrastele dintre protagoniști sunt prezentate cu finețe: diferență de vârstă - Jeanne este cu 10 ani mai în vârstă decât Nino, care are 17 ani, proveniența din diferite straturi sociale și culturi diferite. Înlăturarea acestor prejudecați  este un proces prin care trec protagoniștii, care formează un cuplu și în realitate. Scenariul este inspirat de dragostea dintre Noémie Merlant și Gimi-Nicolae Covaci, în realitate diferență de vârstă dintre ei este chiar de 14 ani. S-au cunoscut în 2019 la Paris. Noémie voia să vina în vizită în România, și să facă și un film despre romi și iubire. „Să facem atunci acum”,  a zis  Gimi și astfel au început să scrie scenariul. Scenariul de la Mi iubita a fost scris de Noémie și Gimi în trei săptămâni până la vizita lui Noémie în Romania.  La următoarea colaborare - aflu de la Gimi la interviul acordat la Cannes - rolurile se vor inversa. Gimi vă prelua  de la Noémie stafeta de regizor, scenariul îl vor scrie împreună, iar fllmările vor avea loc într-un orfelinat în România. Cea mai impresionantă și emoționantă scenă este aceea în care părinții săi își deschid sufletului și vorbesc de sărăcia îndurată în Franța la începuturi. Părinții lui Gimi uită de cameră și - timp de 45 de minute cât durează întregul material filmat - își descarcă emoțiile și își iau o piatră de pe inimă. Aici nu mai este vorba ficțiune ci de documentar, iar lacrimile nu sunt numai în ochii părinților lui Gimi ci și la spectatori. Filmul impresionează nu doar cu autencitatea, ci și cu finețea cu care clarifică problemele legate de xenofobie și prejudecați. Gimi însuși nu se poate abține în film - „am plecat cu familia în 2010, iar între 8 și 13 ani am trăit în stradă”. 
 
Care este mesajul lui Gimi pentru spectatori? „Fiindcă ești țigan nu înseamnă că nu poți reuși în viață, treci peste obstacole pentru iubire, trăiește momentul cu intensitate, ce poți face astăzi nu lăsa pe mâine”, declară la Cannes Gimi-Nicolae Covaci.
Revenim că spectator la realitate. Dar Noémie și Gimi din realitate?  Ei trăiesc cu intensitate momentul, pe culmele succesului la Cannes. 

Alte știri din cinema

Aaron Taylor-Johnson, Ralph Fiennes și Jodie Comer, în continuarea la 28 Years Later

Regizorul filmului Slumdog Millionaire, Danny Boyle, va regiza acest sequel

Anne Hathaway a avut de sărutat zece actori la audiție, pentru ca agenții de casting să-i identifice partenerul perfect de film

Anne Hathaway lansează pe streaming The Idea of You, în care joacă alături de Nicholas Galitzine (Mary & George)

Noul trailer Deadpool & Wolverine este plin de gheare, înjurături și dezvăluiri

Trailerul îl dezvăluie în sfârșit pe Hugh Jackman reluându-și rolul său iconic de Wolverine, de data aceasta purtând costumul galben cu albastru devenit celebru odată cu apariţia în benzile desenate X-Men

Doar un singur film de animație Disney are apreciere maximă: 100% cronici pozitive pe Rotten Tomatoes

Pinocchio din 1940 este singurul film de animație Disney care a obținut acest scor maxim pe Rotten Tomatoes. Care este secretul său?

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells