Inversiunea, modul de manipulare a timpului din Tenet, explicată

de Cinemagia în 19 Sep 2020
Extrem de solicitant pentru spectator, cam pe cât erau Interstellar și Inception, Tenet are nevoie de mai multe vizionări pentru a fi complet înțeles

Tenet rulează în premieră pe marile noastre ecrane, iar reputața pe care și-a făcut-o deja în teritoriile unde s-a lansat este de film greu de descifrat. Pentru cei care vor să meargă la film cu lecțiile făcute, iată un articol care explică noțiuni mai greu de digerat din această superproducție.

Extrem de solicitant pentru spectator, cam pe cât erau Interstellar și Inception, Tenet are nevoie de mai multe vizionări pentru a fi complet înțeles. Este derutant, dar și ingenios. Echipa de critici și jurnaliști de film ai publicației Empire a reușit să vadă de mai multe ori filmul, cu caiet de notițe și ulterioare discuții în redacție despre momentele cheie ale filmului și explică - într-un articol amplu - ce este Inversiunea, cum se face manipularea timpului, ce înseamnă Tenet, ce este pătratul Sator și altele.

Redăm mai jos cele mai interesante explicații, încercând să evităm spoilerele.

Ce este Tenet (Dogma)?

Este un cuvânt și o acțiune. Și, așa cum Protagonistul (John David Washington) urmează să afle, Tenet este numele dat organizației secrete a cărei sarcină este să prevină apocalipsa prin întoarcerea în timp.

Unde se petrece acțiunea din Tenet?

Astăzi, mâine, ieri, și în mai multe puncte intermediare. Per total, filmul este plasat (în mare) în prezent, însă începutul filmului nu este neapărat și începutul poveștii. Ancheta pe care o derulează Protagonistul asupra personajului negativ Sator (Kenneth Branagh) avansează câteva zile, pentru ca mai apoi povestea să se întoarcă asupra ei înseși pe măsură ce personajele „se întorc” în trecut, pentru a se angaja într-o bătălie epopeică, plasată cam în același timp cu începutul filmului. În cele din urmă, filmul se încheie în aceeași zi în care începe - cu alte cuvinte acțiunea, ca și titlul în engleză, este un palindrom - un cuvânt care se citește la capăt înapoi ca și în sens normal.

Ce este pătratul Sator, și ce legătură are, acum, cu filmul?

Pătratul Sator este un pătrat palindromic care datează de acum două mii de ani și conține cuvintele Rotas, Opera, Tenet, Arepo, Sator și care arată la fel citit înainte, înapoi, de sus în jos sau de la stânga la dreapta. De altfel toate aceste cuvinte apar în film: Tenet este titlul, Sator eroul negativ, opera este secvența de început, Arepo este falsificatorul, iar Rotas este numele firmei lui Sator.

Cine este protagonistul?

Deși niciodată indicat după nume, Protagonistul este jucat de către John David Washington și debutează în film ca și Agent CIA, înainte de a fi recrutat în Tenet și de a deveni cel mai important agent al lor. Însă, pe măsură ce filmul se îndreaptă către punctul culminant, se dovedește că personajul are un rol mult mai important în organizație.

Ce este inversiunea?

Inversiunea este un proces prin care un obiect (sau o persoană) are entropia inversată, cu alte cuvinte derulează o acțiune în timp astfel încât călătorește în timp înapoi, și nu înainte. Procesul se realizează prin Turnichet: un motor de călătorie în timp care are o intrare și o ieșire, care asigură că obiectul sau persoana nu intră, accidental, în contact cu sine însuși așa cum era în trecut sau cum va fi în viitor, ceea ce ar face universul să facă implozie. Ceea ce, evident, ar fi de rău.

Ce este mișcarea cleștelui temporal?

Este o tactică de manipularea timpului în misiuni: o abordezi avansând în timp, dar și în mișcare înapoi în timp din viitor - fiecare dintre avatarurile personajului folosind cunoștințele celuilalt, obținute după ce deja le-a trăit. Cu mențiunea că ambele avataruri le trăiesc simultan. Este derutant. Dar funcționează.

 

Exploreaza subiecte similare:

Tenet, Interstellar, Inception, John David Washington, Kenneth Branagh

Alte știri din cinema

La aniversarea de 25 de ani, Titanic, filmul care a scris istorie, este din nou în cinematografe, remasterizat, disponibil în format 3D HFR

În ajun de Ziua Îndrăgostiților, publicul din întreaga lume poate trăi din nou, în cinema, povestea de dragoste epică, plină de acțiune, plasată în timpul călătoriei inaugurale a „nescufundabilului” Titanic, la acea vreme cel mai mare obiect în mișcare construit vreodată.

Revin la Festivalul Internațional de Film de la Berlin – trendurile 2023 și cronica 2020

Anul acesta nu voi lucra ca interpret, dar voi participa la Berlinale ținând cititorii Cinemagia la curent despre festivități, vedetele și în general filmele en vogue

Ramon: comedie absurdă sau fiasco narativ?

În ultimul film al lui Jesús del Cerro, Pavel Bartoș interpretează un țăran viticultor sărac cu duhul, dar bogat în peripeții

Cristina Jacob, despre noul ei film în engleză: „Bătăile inimii nu au nevoie de nicio traducere”

„Filmul acesta e pentru publicul din România, tot atât cât este pentru publicul de oriunde. Vorbim despre sentimente și relații în care ne regăsim cu toții”, mai spune regizoarea

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells