Filmele lui Cătălin Mitulescu, difuzate pe micul ecran, la „Noaptea albă a filmului românesc”

de Cinemagia în 31 Ian 2024
Cum mi-am petrecut sfârșitul lumii, Trafic, Loverboy - în program

În luna februarie, „Noaptea Albă a Filmului Românesc” este dedicată unui apreciat cineast, reprezentant al Noului Val în cinematografie: Cătălin Mitulescu - regizor, scenarist şi producător. TVR Cultural, TVR Internațional și TVR Moldova invită telespectatorii în noaptea de sâmbătă, 3 spre 4 februarie, la un maraton cinematografic alături cele mai reprezentative şi premiate creaţii semnate de Cătălin Mitulescu, se vede într-un comunicat remis Cinemagia.

„Noaptea Albă” va debuta, la ora 21:30, cu un interviu-portret al cineastului, realizat de producătoarea Claudia Nedelcu Duca, urmat, de ora 22:00, de filmul Cum mi-am petrecut sfârșitul lumii (2006). Scurmetrajul Trafic (2004) va fi difuzat de la ora 23:50, iar Loverboy (2011), de la ora 0:10. De la ora 1:50, „Noaptea albă” continuă cu Bucureşti-Wien ora 8:15 (2000), Dincolo de calea ferată (2016), ora 2:05, scurtmetrajul 17 minute întârziere (2002), ora 3:35 şi filmul Heidi (2019), ora 3:45.

Deţinător al unui palmares impresionant, la 20 de ani Cătălin Mitulescu are experienţa emigrării. Perioada va devenit mai târziu o sursă de inspirație pentru regizor care, revenit în România după cinci ani, îşi urmează visul.

Talentul său îi va aduce premii importante pentru mai multe producţii. În 2004, primea Palme d'Or pentru Trafic, urmând ca, în 2011, filmul „Loverboy să-i aducă premiul „Un Certain Regard” la Festivalul de Film de la Cannes.

„La Universitatea Ecologică, înainte să intru la ATF, am făcut două filmulețe și au fost OK. Mi s-au părut cam puerile, dar nu au fost un eșec complet. În școală am făcut filmul pe reversibil, am filmat la mine în Colentina, prin cimitir și pe gârlă și le-a plăcut, a fost o reacție bună. Am crescut încet. Am început să am încredere în mine treptat. Dar cea mai tare experiență a fost la CineMAiubit cu București, Viena 8:15. Acolo chiar am simțit că am făcut un film. Montând filmul pe peliculă, văzându-l în școală, aveam tot felul de îndoieli: mi se păreau că merg prea repede, voiam să mai tai… În momentul în care am fost în sala plină și a început filmul, mi s-a părut… wow!, “filmul ăsta chiar curge bine, chiar spune povestea”. Am reușit să mă detașez. A fost un moment foarte important pentru mine la CineMAiubit, la Sala Studio”, spune regizorul în interviul acordat Claudiei Nedelcu Duca pentru „Noaptea Albă a Filmului Românesc”.

Despre experienţa sa la Festivalul de Film de la Cannes, întâlnirea cu regizorul Nikita Mihalkov, care i-a înmânat premiul, dar şi despre presiunea impusă de trofeul Palme d’Or, obţinut pentru scurtmetrajul Trafic, regizorul Cătălin Mitulescu spune: „Eram pregătit când am lua premiul. A venit într-un moment în care eu deja aveam coproducători pentru filmul meu de debut. Acum, dacă mă întrebi, mi se pare că m-am grăbit puțin, dar aveam și eu ritmul meu atunci. Făcusem două scurte care fuseseră la Cannes și deja eram în discuții cu Wim Wenders, cu Scorsese…, faptul ca am luat Palme d’Or se rezuma la “Bravo! Felicitări!” Am avut noroc să mă felicite Wim Wenders. Aveam o întâlnire cu el și era supărat că nu i-au luat un film atunci și eu intrasem cu Trafic în competiție. A venit într-un moment în care eram pregătit cu lungmetrajul. Poate că a deschis niște posibilități de finanțări în plus, dar nu a schimbat foarte mult premiul pentru mine. A fost un Cannes foarte frumos atunci, în 2004, cu Mihalkov… a fost foarte frumos”, a adăugat cineastul.

Descriere producții difuzate la „Noaptea Albă a Filmului Românesc” în 3-4 februarie:

Ora 22:00, Cum mi-am petrecut sfârșitul lumii (2006)
Scenariul: Cătălin Mitulescu, Andreea Vălean
Distribuţie: Dorotheea Petre, Timotei Duma
„Cum mi-am petrecut sfârșitul lumii" relatează viaţa unei familii cu doi copii în ultimul an al regimului comunist (1989). Eva, fratele ei mai mic Lalalilu si parinții lor locuiesc intr-un cartier mărginaș al Bucureştiului. Lalilu are 7 ani si o adora pe sora sa, care are 17 ani si este pentru prima dată îndrăgostită. Viața Evei se schimbă în ziua în care ea și iubitul ei, Alexandru, sparg în școală, din greșeală, bustul lui Ceaușescu. Sunt prinși și li se cere să își facă autocritica în faţa adunării școlare. Obligat de tatăl său, Alexandru se umilește și scapă. Eva refuză, este exmatriculată și transferată la o școală profesională de la periferia orașului. Îl părăsește pe Alexandru si, împreună cu Andrei, pune la cale un plan să fugă din România şi să treacă Dunărea înnot. Martor al plecării celor doi, Lalilu ia decizia vieții sale. Pentru rolul din Cum mi-am petrecut sfârșitul lumii, Dorotheea Petre a primit la Cannes 2006, premiul de intrerpretare feminina a sectiunii „Un certain regard”. În 2005 proiectul a câștigat premiul NHK/Sundance pentru Cel mai bun proiect european, o distincție remarcabilă acordată de celebrul festival american condus de Robert Redford.

Ora 23:50, Trafic (2004)
Gen film: Scurtmetraj
Scenariul: Cătălin Mitulescu, Andreea Valean
Distribuţie: Bogdan Dumitrache, Maria Dinulescu, Andi Vasluianu
Blocat în trafic, pe drumul spre o întâlnire de afaceri, Tudor are o pauză de 20 de minute. Timp suficient ca să invite o fată la cafea, să vorbească despre fiica sa şi să facă o fotografie. "Trafic" descrie un scurt moment caracterisitic vieţii urbane și vieții de familie, dar și decizia rapidă a unui om de a scăpa, dar numai pentru o clipă. Scurtmetrajul a obţinut Palme d´Or la Cannes, în 2004.

Ora 0:10, Loverboy (2011).
Scenariul: Cătălin Mitulescu, Bianca Oana, Bogdan Mustață
Distribuţie: George Piștereanu, Ada Condeescu, Ion Besoiu, Clara Vodă
Acțiunea filmului "Loverboy" se petrece în județul Constanța, unde Luca, un tânăr de 20 de ani, este loverboy, ceea ce în jargonul poliției desemnează tinerii care fac mai întâi fete să se îndrăgostească de ei, pentru a le plasa unor rețele de prostituție. Necomunicativ, Luca locuiește într-o cocioabă, lângă un restaurant-bar, al doamnei Savu şi are un bunic paralizat, pe care îl vizitează ocazional. Când o întâlneşte pe frumoasa şi exuberanta Veli, Luca se îndrăgosteşte.... Veli fuge de-acasă în patul lui Luca, dar prima dragoste n-a fost niciodată mai periculoasă. Film realist, "Loverboy" nu vorbeşte doar despre prostituţie, ci mai ales despre manipulare sentimentelor.
Filmul se bazează pe fapte reale, acțiunea și fundalul prezentând circumstanțele sociale în care ia naștere prostituția. Premiera filmului a avut loc în 2011, la Festivalul de la Cannes, în cadrul secțiunii „Un certain Regard”.

Ora 1:50, Bucureşti-Wien ora 8:15 (2000)
Gen film: Scurtmetraj
Scenariul: Cătălin Mitulescu, Keraj Sokol, Doru Nițescu
Distribuţie: Andi Vasluianu, Cosmin Seleşi, Maria Dinulescu
Aflat încă în anul III de facultate, regizorul Cătălin Mitulescu înscria UNATC, pentru prima oară, în importanta competiţie "Cinefondation", instituită de Festivalul de la Cannes pentru filmele filmele studenţeşticu cu scurt-metrajul "Bucuresti - Viena, ora 8:15". E ora cinci dimineaţa. Niki adună tot ce are valoros în casă în timp ce soţia şi copilul sîu dorm. El pleacă în Germania. Şi-a făcut rost de un paşaport ca să muncească la negru. Pleacă împreună cu Creţu, prietenul lui din copilărie, sperând că împreună le va fi mai uşor. Drumul se dovedeşte însă mai problematic decât şi-au inchipuit.

Ora 2:05 Dincolo de calea ferată (2016)
Scenariul: Catalin Mitulescu
Distribuţie: Alexandru Potocean, Ada Condeescu, Giada Laudicina
Povestea despre iubire, despărțire și regăsire din filmul "Dincolo de calea ferată" este despre Radu, un tânăr plecat să muncească în Italia, care revine acasă după un an. El o găseşte pe Monica, soţia lui, total schimbată, iar copilul lor, Luca, a crescut mai mult decât se aştepta. Cuplul petrece o noapte împreună, în care încearcă să se regăsească. Timpul petrecut separat a creat neîncredere şi confuzie între cei doi, dar le dă şi posibilitatea unui nou început. Încă de la începutul revederii lor, pentru tinerii soți despărțiți de lunga absență a bărbatului plecat la muncă în Italia, nimic nu pare a fi la locul lui.

Ora 3:35 17 minute întârziere (2002)
Gen film: Scurtmetraj
Scenariul:Cătălin Mitulescu, Andreea Vălean
Distribuţie: Dan Bordeianu, Maria Dinulescu, Andi Vasluianu
Uneori o întârziere de 17 minute nu înseamnă nimic. Alteori poate fi fatală. Viaţa unui tânăr este în pericol din cauza a doar...17 minute. Este dimineața devreme, ziua lui de muncă începe cu o crimă. Totul este programat, dar un accident de mașină ciudat schimbă evenimentele. Merge la barul fostei sale iubite. Locul este gol și liniștit. Ar vrea să se odihnească puțin...
„17 minute întârziere" a obţinut Marele Premiu şi premiile de interpretare masculină (Andrei Vasluianu) şi feminină (Maria Dinulescu) la Festivalul CINEMAIUBIT 2002 şi a fost selecţionat la Secţiunea scurt-metraj la Cannes 2002.

Ora 3:45 Heidi (2019)
Scenariul: Cătălin Mitulescu, Radu Aldulescu
Distribuție: Cătălina Mihai, Gheorghe Visu, Ada Condeescu, Maria Popistașu, Bogdan Dumitrache, Florin Zamfirescu
„Heidi" urmărește povestea unui polițist în pragul pensionării care ajută o prostituată dată în urmărire. Heidi este o tânără abandonată într-o rețea de prostituție. Pe urmele ei pornesc un polițist bătrân și ajutoarele lui, doi începători într-ale meseriei. "Heidi" a avut premiera mondială în cadrul selecției oficiale a celei de-a 25-a ediții a Sarajevo International Film Festival. Filmul a primit 10 nominalizări la Premiile Gopo în anul 2020.

Exploreaza subiecte similare:

Cătălin Mitulescu, Cum mi-am petrecut sfârşitul lumii, Traffic, Loverboy, Dincolo de calea ferată

Alte știri din cinema

Nasty - mai mult decât tenis

După mediu-metrajul Nunți muzici și casete video, regizorul și producătorul Tudor Giurgiu a ales să își facă debutul în lungmetrajul documentar cu Nasty, un portret cât se poate de exhaustiv al românului care a schimbat fundamental tenisul.

La Chimera: o călătorie spirituală printre jefuitorii de morminte

La Chimera, un film despre jefuitorii de morminte din Italia anilor '80, care furau artefacte din mormintele etrusce pentru a le vinde pe piața internațională, se poate vedea în cinematografe

Aaron Taylor-Johnson, Ralph Fiennes și Jodie Comer, în continuarea la 28 Years Later

Regizorul filmului Slumdog Millionaire, Danny Boyle, va regiza acest sequel

Anne Hathaway a avut de sărutat zece actori la audiție, pentru ca agenții de casting să-i identifice partenerul perfect de film

Anne Hathaway lansează pe streaming The Idea of You, în care joacă alături de Nicholas Galitzine (Mary & George)

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells