Edge of Tomorrow, captivant

de Gloria Sauciuc în 7 Iun 2014
SF-ul cu Tom Cruise protagonist rulează în format IMAX şi 3D

Edge of Tomorrow rulează în premieră de vineri, 6 iunie, în format IMAX (în capitală) şi 3D (în toată ţara), aducând pe ecrane o poveste SF care surprinde extrem de bine, prin personajul lui Tom Cruise, psihologia soldatului trimis la luptă carne de tun, fără pregătire, ca în perioada napoleoniană (sau ca în orice războaie cu armate bazate pe recrutare obligatorie).

La nivel de scenariu science-fiction, loop-ul temporal din Edge of Tomorrow funcţionează foarte bine pentru că logica de la baza lui e identică jocurilor video de tip shooter. Cine a jucat măcar de câteva ori Doom, cu siguranţă a memorat punctele critice ale jocului şi a reluat sesiunea ştiind cum va acţiona adversarul, astfel încheind cu bine un nou nivel al jocului.  Finalul filmului este ambiguu, războiul s-a încheiat sau nu?

Aruncat în luptă - contra unei specii extraterestre agresive şi terifiante - pe coasta Franţei (un omagiu evident adus sângeroasei Debarcări din Normandia, din cel de-Al Doilea Război Mondial, care a marcat intervenţia americană în Europa contra Germaniei naziste), maiorului William Cage (Tom Cruise), care activează în armată ca om de relaţii publice şi care n-a fost niciodată pe front, ajunge în prima linie a focurilor pentru că a făcut greşeala să ameninţe un general. Aşa e prins într-o buclă a timpului, produsă de extratereştri, luptând pentru viaţa sa şi a întregii rase umane. Fără un antrenament adecvat, Cage este ucis la puţin timp după confruntarea cu un extraterestru: pentru a se trezi cu o zi înainte, în tabăra militară, la capătul unei bucle temporale.

Şi tocmai această întoarcere în timp îi permite ca, alături de Rita Vrataski (Emily Blunt), o femeie-soldat erou de război, să retrăiască ziua şi să caute o cale de a salva omenirea de la dezastru. Repetarea în loop a zilei este doar formală - în fond scenariştii venind cu noi elemente care împing acţiunea mai departe şi - totodată - apropie personajele de duşmanul omniprezent şi totuşi ascuns, extraterestrul Omega.

Scenele de luptă sunt intense, acţiunea te prinde, ritmul este de carusel. Filmul nu duce lipsă nici de umor, rezultat în principal din ineditul reluării la nesfârşit a aceleiaşi zile. Villainii extratereştri continuă o tradiţie începută cu Independence Day (şi continuată cu alte filme precum The Mist), care îi reprezintă în postură de cefalopode cu tentacule.

Cruise este într-o postură inedită - iniţial stângaci, laş, anxios, ajunge până la final eroul de care omenirea avea nevoie.  Spre final nu e doar eroul care face să curgă sânge, ci şi omul matur, reflexiv, pe care îţi face plăcere să-l priveşti căutând, alături de eroină, strategii de înfrângere a extraterestrului Omega.

Costumele de luptă sunt realiste, dar prin asta cu nimic mai puţin captivante, chiar dacă ne aflăm într-un context scince-fiction: oamenii luptă pe front în costume de tip exoschelet, menite să le amplifice forţa şi să transporte muniţii de zeci de kilograme.

Filmul a beneficiat de o avanpremieră atipică - rulează în cinematografe de la începutul săptămânii.

Exploreaza subiecte similare:

Edge of Tomorrow

Alte știri din cinema

Documentarul „colectiv”, reconstituirea unei lupte inegale cu sistemul

Mesajul filmului este același cu cel al Pieței Victoriei

Netflix: opt filme şi seriale de văzut în martie

Este luna personajelor feminine puternice, dar şi a revenirii Scandi noir-ului

Comedia de familie 10 zile fără mama, despre reabilitarea unui tată

Scenele de acțiune sunt făcute pe ritmul filmelor Singur acasă, relatează regizorul

Indiana Jones 5 e primul film din serie ce nu va fi regizat de Steven Spielberg

Ultima parte a francizei, Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull, a fost lansată în 2008

Părerea ta

Spune-ţi părerea
xerses pe 11 iunie 2014 22:17
Un film pe care il voi vedea pentru Tom Cruise...

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells