Destinele femeilor care au schimbat lumea, în martie, la TV5MONDE

de Cinemagia în 26 Feb 2015
Descoperiți-le poveștile pe care istoria le-a consemnat, pe cele personale, miza pentru care au luptat, înfrângerile și victoriile, într-o serie de filme și documentare dedicate realității construite în timp de aceste femei!

În martie, TV5MONDE aduce în prim-plan femeile care au marcat societatea în ansablul ei, începând cu perioada în care ele au trăit, continuând cu generațiile următoare. Feministe, oameni de artă sau de știință, activiste… care sunt lucrurile pe care ele le au în comun? Au luptat pentru recunoașterea drepturilor femeii și pentru promovarea acestora.

Descoperiți-le poveștile pe care istoria le-a consemnat, pe cele personale, miza pentru care au luptat, înfrângerile și victoriile, într-o serie de filme și documentare dedicate realității construite în timp de aceste femei.

Mai jos, o selecție a programelor difuzate de TV5MONDE în luna martie – subtitrate în limba română - dedicate destinelor acestor femei.

Filme

La loi/Legea -  miercuri, 4 martie, 19.30

29 noiembrie 1974. Adunarea națională adoptă legea care legalizează întreruperea voluntară de sarcină. În spatele acestui text care divizează, o femeie, Simone Veil, se află singură în fața majorității. Ne întoarcem la dezbaterile care au precedat votul, timp în care s-au folosit toate armele: însingurări, injurii, defăimări politice…Regia: Christian Faure (Franța, 2014). Scenariul: Fanny Burdino, Mazarine Pingeot, Samuel Doux

Distribuția: Emmanuelle Devos (Simone Veil), Lorànt Deutsch (Dominique Le Vert), Flore Bonaventura (Diane), Lannick Gautry (Rémy), Laure Killing (Françoise Giroud), Émilie Caen (Marie-France Garaud), Michaël Cohen (Jacques Chirac), Lionel Abelanski (Antoine Veil). Genul: istoric.

Documentare

Un Jour, une histoire - Simone Veil, l'instinct de vie/O  zi, un destin - Simone Veil, instinctul vieții: joi, 5 martie, de la 19.30

Simone Jacob avea 16 ani în 1944, când a fost arestată de Gestapo și trimisă la Auschwitz. Simone Veil este o supraviețuitoare. Discretă în privința trecutului ei pentru multă vreme, ea va deveni un simbol recunoscut de istoria politică. Revedem un destin ieșit din comun. Regia: Laurent Delahousse, Sarah Briand, Frédéric Martin, Alexis Guillot (Franța, 2014). Prezentator: Laurent Delahousse.

Elles Étaient en guerre/Femei în luptă - miercuri, 4 martie, de la ora 22.00

Marie Curie, Edith Wharton, Mata Hari, Rosa Luxembourg, Louise Bodin… Au fost victime, actrițe sau simpli martori ai ororilor Primului Război Mondial? Prin portretele zugrăvite de aceste femei de excepție se face auzită vocea tuturor femeilor dintr-o Europă distrusă, din perioada 1914-1918. Realizatori: Hugues Nancy, Fabien Beziat (Franța, 2014). Narator: Nathalie Baye.

Un jur, un destin - Marie-France Pisier, une femme sous influence/O zi, un destin – Marie-France Pisier, o femeie cu influență: joi, 19 martie, de la 19.30.

Decembrie, 1961. Un jurnalist răspunde unui anunț trimițând fotografia unei tinere femei, brunete, imagine realizată pe străzile din Nisa. Câteva săptămâni mai târziu, Marie-France Pisier, în vârstă de 18 ani, este aleasă de François Truffaut ca eroina scurtmetrajului său, Antoine and Colette. Regia: Marie David (Franța, 2014)

 

 

Alte știri din cinema

Robert Pattinson, un "consumabil" în SF-ul Mickey 17

După amânări repetate, filmul se lansează global la sfârşitul lunii ianuarie

Să moară Vincent: dragostea în vremea haosului dezlănţuit

Inventiv şi imprevizibil, filmul tratează european o premisă specifică cinema-ului de consum

O nouă ecranizare după Salem's Lot se lansează în octombrie. Iată trailerul!

Vampirii pun stăpânire pe un întreg oraş în noua adaptare după romanul lui Stephen King

Trailer final Venom 3: promisiunea unui sacrificiu

Iată trailerul subtitrat al finalului trilogiei cu Tom Hardy în rolul lui Venom

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells