De neratat la TIFF 2005!

23 Mai 2005
De neratat la TIFF 2005!
Peste 90 de filme de lung metraj vor fi prezentate in cadrul celei de-a 4-a editii a Festivalului International de Film Transilvania (TIFF)  care se va desfasura la Cluj in perioada 27 mai – 5 iunie.
Festivalul demareaza in forta cu proiectia castigatorului de anul trecut al Marelui premiu al Juriului de la Cannes: OldBoy. Asadar, in seara de deschidere a festivalului, publicul clujean va putea urmari ultima opera semnata de Park Chan-Wook. In prezent el munceste din greu pentru a sfarsi trilogia razbunarii inceputa in 2003 cu Sympathy for Mr Vengeance (unul din succesele TIFF-ului de anul trecut) si continuata cu OldBoy. Povestea filmului incepe in 1988, cand OH Dae-su este rapit de langa sotie si fiica si inchis intr-o camera care ii va servi drept celula. Dupa 15 ani cu multe tentative de sinucidere si evadare esuate, Dae-su este eliberat dandu-i-se un portofel plini cu bani si un telefon mobil. Dae-su incepe razbunarea. Proiectia filmului OldBoy va fi precedata de scurt metrajul de cinci minute regizat de Bill Plympton si nominalizat la Oscarul 2005 pentru Cel mai bun scurt metraj animat : Guard Dog.
Doua dintre cele mai tentante sectiuni ale festivalului sunt Umbre si Fara limite. Aici vor fi incluse doua dintre filmele-soc ale TIFF-ului : The Machinist/ Masinistul si Nine Songs/ 9 Piese. Un film spaniol si unul britanic. Un thriller intunecat si o drama presarata cu mult sex.
The Machinist prezinta povestea unui om care fuge de propria constiinta incarcata care il consuma efectiv de viu. Modelele literare sunt fictiunea clasica à la Kafka si Dostoievski. Reperele filmice sunt Hitchcock, Polanski si Lynch. Cu alte cuvinte, este o poveste plina de paranoia coplesitoare si presimtiri rele. Personajul Trevor se topeste treptat din cauza insomniei. Acelasi lucru s-a intamplat si cu actorul Christian Bale. Despre experienta lui, scenaristul filmului, Scott Kosar povesteste: „Personajul slabeste pe zi ce trece pana cand ajunge la incredibila greutate de nici 45 de kilograme. Mi-am inchipuit ca prin ajutorul efectelor speciale computerizate sau a hainelor largi se va sugera pierderea imensa in greutate a lui Trevor. In schimb, Christian Bale s-a infometat luni intregi, asumandu-si mari riscuri personale, pentru a  capta cum trebuie viata ingrozitoare a lui Trevor. Devotamentul sau pentru acest film a fost la fel de uimitor ca si prestatia sa”.
Nine Songs (foto) este filmul care a declansat scandaluri monstruoase in Marea Britanie. Motivul: sex, mult prea mult sex. La inceputul filmului semnat de Michael Winterbottom (regizorul de la Welcome to Sarajevo), Matt o intalneste pe Lisa la un concert. Intalnirea lor sfarseste cu o partida de sex. Apoi, pe intreaga durata a filmului cei doi continua sa mearga la cate un concert care le inspira viitoarele partide de sex. In total: 9. Acest film explicit si intimist este un portret energizant al unei relatii pasionale de la inceputul si pana la finalulul ei inevitabil. Intrebat de ce a vrut sa faca 9 Songs, Winterbottom a replicat ca nu a putut gasi un motiv adecvat pentru a n-o face : “Cei care nu doresc sa-i vada pe altii facind sex, vor detesta filmul. Cei carora le place, il vor gasi mai putin erotic decat ar fi sperat”.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells