Cartea „Un studiu al cinematografiei germane”, lansată la Bookfest 2014

de Cinemagia în 29 Mai 2014
Cartea va putea fi găsită la standul IBU Publishing House din Pavilionul C2 pe toată perioada târgului, împreună cu celelalte titluri ale editurii, cu o reducere de cel puțin 20%

IBU Publishing lansează la Bookfest 2014 un titlu nou din colecția „Arta 007”: „Un studiu al cinematografiei germane”, de Maggie Hoffgen.

Studiul urmărește perioada de aproape un secol dintre explozia expresionismului german și primul deceniu al mileniului trei, fiind împărțit în capitole după criterii istorice. Autoarea ne pune la dispoziție o lucrare consistentă și exhaustivă, analizând, totodată, stilurile și tematicile cinematografului german în ansamblul său.

Din păcate, filmul german a rămas foarte puțin cunoscut în rândurile publicului român. După cum arată criticul Mihnea Columbeanu (Pitbull), prefațatorul ediției românești a lucrării, până pe la sfârșitul anilor ’50, când distribuția cinematografică în România a început să se organizeze la nivel internațional mai larg, nemții nu prea aveau ce să ne ofere. Mai târziu, când a început să se maturizeze generația anilor ’70, la noi cenzura închidea porțile de intrare, culminând cu perioada tenebroasă din deceniul comunist final. După 1990, rețeaua a fost rapid monopolizată de către distribuitorii americani, în dauna majorității producțiilor de alte origini – situație căreia i se adaugă, la un nivel mai profund, faptul că nemții, asemenea majorității europenilor, s-au orientat întotdeauna mai cu seamă spre filmul de conținut, nu spre cel de consum. Cartea lui Maggie Hoffgen este cu atât mai importantă cu cât analizează în detaliu cele mai semnificative filme germane, necesare oricui dorește să-și consolideze cultura cinematografică.

„Detaliată, substanțială și extrem de limpede scrisă, cartea vă va prilejui o lectură fascinantă și un adevărat tezaur de informații indispensabile tuturor pasionaților de film – și, aproape sigur, un îndemn incitant și irezistibil de actualizare a culturii cinematografice, recuperând toate acele producții de mare valoare pe care până acum le-ați trecut cu vederea. Atât parcurgerea cărții, cât și vizionarea filmelor analizate în paginile ei vor constitui adevărate revelații‟, notează Mihnea Columbeanu.

În colecția Arta 007 editată de IBU Publishing House, au mai fost publicate Noul Val Francez, de Michel Marie, Filmul japonez, de Max Tessier, Istoria cinematografului italian, de Paolo Russo, Quentin Tarantino. Viaţa la extreme, de Aaron Barlow și Totul despre scurtmetraj, de Clifford Thurlow.

Alte știri din cinema

Robert Pattinson, un "consumabil" în SF-ul Mickey 17

După amânări repetate, filmul se lansează global la sfârşitul lunii ianuarie

Să moară Vincent: dragostea în vremea haosului dezlănţuit

Inventiv şi imprevizibil, filmul tratează european o premisă specifică cinema-ului de consum

O nouă ecranizare după Salem's Lot se lansează în octombrie. Iată trailerul!

Vampirii pun stăpânire pe un întreg oraş în noua adaptare după romanul lui Stephen King

Trailer final Venom 3: promisiunea unui sacrificiu

Iată trailerul subtitrat al finalului trilogiei cu Tom Hardy în rolul lui Venom

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells