Call Me by Your Name, cel mai iubit film cu distribuție limitată din 2017, în România din 9 februarie

de Cinemagia în 16 Ian 2018
O vară italiană, plină de plimbări cu bicicleta, de partide de înot sub clar de lună, de muzică şi arte, mese bogate în grădină şi prima pasiune copleşitoare a unui tânăr de 17 ani

Filmul favorit al regizorului Xavier Dolan (It’s Only the End of the World, Mommy) din 2017, romance-ul Call Me by Your Name va avea premiera în cinematografele noastre pe 9 februarie.

După premiera de la Sundance Film Festival, Call Me by Your Name a fost apreciat de critică. A primit 10 minute de ovații în picioare la proiecția de la New York Film Festival, un record în istoria festivalului. Pe agregatorul de cronici de film Rotten Tomatoes, Call Me by Your Name are 96% cronici pozitive, fiind filmul cu distribuție limitată cu cel mai bun rating din 2017. Pe site-ul Metacritic, Call Me by Your Name are un rating de 93%., al cincilea cel mai bun de anul trecut.

Cu un buget de 3,5 milioane de dolari, Call Me by Your Name a avut o distribuție restrânsă la cinema dar asta nu l-a împiedicat să strângă 10 milioane de dolari încasări globale până pe 15 ianuarie 2018, în condițiile în care în SUA s-a lansat în numai patru cinematografe, din noiembrie 2017 până acum. Cu un box office la debut de 404.874 de dolari în SUA, asta înseamna 101.219 dolari media încasărilor per cinema, cea mai bună cifră de la performanța muzicalului La La Land din decembrie 2016 încoace. Totodată este cel mai bun debut per ecran pentru un romance între bărbați de la Brokeback Mountain (2005) încoace.

Strigă-mă pe numele tău”, noul film al lui Luca Guadagnino, este povestea senzuală şi ezoterică a unei prime iubiri, inspirată după romanul de succes al lui André Aciman.

În vara lui 1983, în nordul Italiei, Elio Perlman (Timothée Chalamet), un tânăr americano-italian de 17 ani, locuieşte în vila familiei, care datează din secolul XVII, transcriind şi cântând muzică clasică, citind şi flirtând cu prietena sa, Marzia (Esther Garrel).

Elio se află într-o bună relaţie cu tatăl său (Michael Stuhlbarg), un profesor eminent, specializat în cultura greco-romană şi cu mama sa Annella (Amira Casar), de profesie translator, care-i dau acces fiului lor la creaţiile culturale cele mai rafinate, într-un mediu care abundă în frumuseţi ale naturii. Deşi calităţile intelectuale şi sofisticarea lui Elio ni-l prezintă ca pe un adult pe deplin format, el mai are şi trăsături care-l arată a fi inocent şi încă imatur, în special în probleme sentimentale.

Într-o bună zi, Oliver (Armie Hammer), un American şarmant, care lucrează ca stagiar pentru a-şi lua doctoratul, soseşte la vilă pentru a-l ajuta pe tatăl lui Elio pe perioada verii. În mijlocul unei splendori naturale scăldate de soarele meridional, Elio şi Oliver descoperă frumuseţea ameţitoare a primei iubiri, care va creşte de-a lungul acestei veri, schimbându-le viaţa  pentru totdeauna.

„Strigă-mă pe numele tău” este un film care vrea să încălzească publicul ca o baie de soare. El evocă o vară italiană, plină de plimbări cu bicicleta, de partide de înot sub clar de lună, de muzică şi arte, mese bogate în grădină şi prima pasiune copleşitoare a unui tânăr de 17 ani, se vede în caietul de presă trimis jurnaliștilor de către distribuitorul filmului în România, Intercom Film.

Când Elio (Timothée Chalamet) se îndrăgosteşte de Oliver (Armie Hammer), carismaticul stagiar care stă la vila părinţilor săi din nordul Italiei, aceasta declanşează o experienţă pe care niciunul n-o va putea uita. „Nu vreau ca publicul să perceapă filmul Call Me By Your Name/ Strigă-mă pe numele tău ca pe o operă hiper-intelectualizată,” susţine regizorul Luca Guadagnino, „ci ca pe o poveste de dragoste delicată, care să impresioneze publicul într-un mod elevat. Aş vrea să fie un fel de cutie cu bomboane fine de ciocolată.”

Filmul se bazează pe primul roman de succes al lui André Aciman, care l-a scris în doar trei luni de zile. 

Romanul

Când a fost publicat, la începutul anului 2007, romanul a fost apreciat ca fiind o operă clasică a literaturii despre prima dragoste, şi a fost lăudat pentru erotismul său fără perdea (recenzia romanului din New York Times începea cu propoziţia: “Romanul ăsta e super-sexi.”) şi pentru impactul emoţional asupra cititorilor. Doi producători, Peter Spears şi Howard Rosenman, au citit romanul independent unul faţă de altul, dar în 2008 ei şi-au unit forţele pentru a-l produce. „Consider că acest roman evocă senzualitatea şi sexualitatea şi erotismul şi nerăbdarea care sunt legate de prima dragoste mai bine decât oricare altă carte,” susţine Rosenman. Deşi cartea a fost revendicată de comunitatea gay, fiind acceptată ca o piatră de hotar a literaturii gay, ea a reuşit să  transcendă această graniţă. „Romanul reuşeşte să-i facă să vibreze pe toţi cei care l-au citit, şi care au apreciat ideea de primă iubire, de amintire a primei iubiri şi de suferinţă din cauza primei iubiri, indiferent de gen sau sexualitate,” susţine Spears.

Exploreaza subiecte similare:

Call Me by Your Name

Alte știri din cinema

Meryl Streep, Palme d'or onorific la Cannes. Juriul acestei ediţii. Cannes imersiv

„A câștiga un premiu la Cannes, pentru comunitatea internațională de artiști, a reprezentat întotdeauna cea mai înaltă realizare în arta cinematografică”

Ménage-à-trois în filme. De la Jules et Jim, la Challengers

Challengers, nerecomandat sub 15 ani, se bazează foarte mult pe chimia dintre cei trei actori principali

5 informații interesante despre Baby Reindeer

Noua producție originală Netflix, Baby Reindeer, a fost lansată pe 11 aprilie și se bucură de o popularitate uriașă în rândul criticilor și cinefililor.

Michelle Yeoh, rol major în mini-seria Blade Runner 2099

Mini-seria va fi continuarea directă a lungmetrajului Blade Runner 2049, lansat în 2017 ca un sequel al originalului din 1982

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells