Bruce Willis renunță la actorie după diagnosticul dur primit

de Marina Florea în 31 Mar 2022
Afazia constă în tulburări de limbaj ce pot implica tulburări de înțelegere sau exprimare a cuvintelor

Familia actorului Bruce Willis a anunțat că acesta se retrage din cariera de actor după ce a fost diagnosticat cu afazie, o tulburare de limbaj cauzată de degradări ale creierului, care afectează capacitățile de comunicare.

Familia lui Willis a publicat o declarație prin care anunța retragerea actorului. „Către fanii lui Bruce, noi ca familie vrem să anunțăm că dragul nostru Bruce are probleme de sănătate fiind de curând diagnosticat cu afazie, ceea ce îi afectează capacitățile cognitive. Din acest motiv și cu tot respectul cuvenit Bruce renunță la cariera care a însemnat atât de mult pentru el. Pentru noi ca familie este un moment foarte dificil și prețuim susținerea, iubirea și compasiunea voastră”, continuă declarația. „Continuăm să fim o familie unită, și vrem să ținem fanii aproape deoarece știm cât înseamnă el pentru voi, așa cum și voi însemnați pentru el. Așa cum obișnuiește el să spună: `Live it up`, și împreună vom face exact acest lucru”.

Variety a solicitat o declarație și din partea reprezentantului de presă al lui Bruce Willis, însă echipa acestuia nu a avut nimic de adăugat. Cariera lui Willis a început în anii 1980 cu roluri minore în filme precum The Verdict al lui Sidney Lumet, însă a început să prindă aripi abia după serialul ABC Maddie și David în care juca alături de Cybill Shepherd și mai apoi în Greu de ucis din 1988, ceea ce l-a consacrat în prima lui serie majoră de filme. De-a lungul celor patru decenii de actorie, filmele lui au încasat peste 5 miliarde de dolari, fiind nominalizat la cinci premii Globul de Aur (unul pentru Maddie și David) și trei Emmy (câștigând unul cu Maddie și David și un altul pentru un rol în Friends).

Conform publicațiilor de specialitate, afazia constă în tulburări de limbaj ce pot implica tulburări în înțelegerea sau exprimarea cuvintelor sau a echivalentelor nonverbale ale cuvintelor. Ea este rezultatul disfuncției centrilor limbajului de la nivelul cortexului și a ganglionilor bazali sau a căilor de conducere ce îi conectează pe aceștia. Funcția limbajului este localizată în special la nivelul lobului temporal postero-superior, lobului parietal inferior adiacent și conexiunii subcorticale dintre aceste regiuni - de obicei la nivelul emisferei drepte chiar și la persoanele stângace. Lezarea oricăreia dintre părțile acestei regiuni triunghiulare (ex. prin infarct, tumora, traumatism sau degenerescență) interferează cu un anumit aspect al funcției limbajului, conform aphasia.org.

Afazia se împarte, la modul general, în afazie receptiva și expresiva. Afazia receptivă consta în incapacitatea de a înțelege cuvintele sau de a recunoaște simbolurile auditive, vizuale sau tactile. Adesea, este prezenta și alexia (pierderea capacității de a citii cuvinte). În afazia expresivă înțelegerea cuvintelor și capacitatea de conceptualizare sunt relativ păstrate dar este deteriorată capacitatea de a crea (pronunța) cuvinte. Acest tip de afazie este cauzat de o tulburare ce afectează partea postero-inferioara a lobului frontal. Ea generează adesea agrafia (incapacitatea de a scrie) și determina deteriorarea cititului oral.

Exploreaza subiecte similare:

Bruce Willis, Moonlighting, The Verdict, Friends

Alte știri din cinema

Anne Hathaway a avut de sărutat zece actori la audiție, pentru ca agenții de casting să-i identifice partenerul perfect de film

Anne Hathaway lansează pe streaming The Idea of You, în care joacă alături de Nicholas Galitzine (Mary & George)

Noul trailer Deadpool & Wolverine este plin de gheare, înjurături și dezvăluiri

Trailerul îl dezvăluie în sfârșit pe Hugh Jackman reluându-și rolul său iconic de Wolverine, de data aceasta purtând costumul galben cu albastru devenit celebru odată cu apariţia în benzile desenate X-Men

Doar un singur film de animație Disney are apreciere maximă: 100% cronici pozitive pe Rotten Tomatoes

Pinocchio din 1940 este singurul film de animație Disney care a obținut acest scor maxim pe Rotten Tomatoes. Care este secretul său?

Comedia romantică Dragoste pe muchie de cuțit, disponibilă pe streaming

Dragoste pe muchie de cuțit va avea premiera în 29 aprilie, pe platforma de streaming SkyShowtime

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells