Articole Unknown

(2011)

Necunoscutul

Note de producție

Cum ar fi daca ai sti cine esti cu adevarat, dar nu ai putea sa o dovedesti? Si cum ar fi daca un om pe care nu il cunosti ar pretinde ca e in locul tau, si toata lumea l-ar crede? Cine si ce ne decide identitatea? Prietenii… amintirile noastre… locul de unde venim… o bucata de hartie? Unde este dovada?

Inspirat de romanul lui Didier van Cauwelaert, Necunoscutul explorează această dilemă, urmărindu-l pe dr. Martin Harris, interpretat de Liam Neeson, într-o cursă pe străzile Berlinului, încercând să-și recupereze identitatea și să scape de urmăritorii săi, hotărâți să-l ucidă. Din ce motiv ? Nici el nu știe.

Regizorul Jaume Collet-Serra explică: ,,Preferatele mele sunt filmele de suspans, în stilul lui Hitchcock, în care atmosfera este misterioasă, iar publicul e la fel de nedumerit și personajul, filme în care nu știi încotro te va duce firul poveștii."

Producătorul Joel Silver declară: ,,Ador filmele la care uiți de tine, stai încordat, îți rozi unghiile. Este exact ce mi-a plăcut la scenariul acesta! Nu știi dacă Martin Harris este personajul pozitiv sau dacă nu cumva a luat-o razna și acum inventează toată nebunia asta."
Producătorul Leonard Goldberg i-a adus lui Silver romanul francezului van Cauwelaert. ,,Când am citit romanul m-am gândit că ar fi ideal pentru un film produs de mine și de Joel, pentru că este un roman de suspans original, cu un final care m-a luat prin surprindere" spune Goldberg. ,,Din fericire Joel a fost la fel de încântat ca mine."

Vedeta filmului a fost atrasă de poveste de la bun început. "Pentru mine, scenariul e întotdeauna esențial, iar pe acesta n-am putut să-l las din mână" spune Neeson. ,,Dacă ajung la pagina 50 fără să fac o pauză de ceai, ăsta e un semn foarte bun. Scenariul de la Necunoscutul a fost atât de captivant, încât l-am citit pe tot, fără oprire."
Producătorul Andrew Rona este de acord cu actorul. ,,A fost unul dintre romanele pe care n-am putut să le las din mână. O lectură pasionantă, de-abia așteptam să văd cum va arăta filmul."

MARTIN
Liz, am suferit un accident.
Am fost în comă… Îmi pare rău,
nu știau cine sunt.

LIZ
Scuzați-mă ... vă cunosc de undeva?


Liam Neeson joacă rolul dr. Martin Harris, care vine cu soția sa, Liz, în Berlin pentru o conferință despre biotehnologie. Când Martin realizează că servieta lui nu era printre bagajele din taxi, ia un alt taxi și gonește spre aeroport. Dar, pe drum, suferă un accident îngrozitor. Șoferița, Gina, îi salvează viața apoi dispare în mod misterios. După ce zace câteva zile în comă, Martin se trezește. Fără niciun act de identitate, el se straduieste să-și aducă aminte cine este. ,,De indata ce-și amintește cine e, el încearcă să-și găsească soția, imaginându-și că este extrem de îngrijorata" spune Neeson.

Dar când o găsește pe Liz la hotel, ea nu-l recunoaște, și mai mult de-atât, un alt bărbat i-a furat identitatea. ,,Este ca inversul unei amnezii" spune Collet-Serra. "În privința lui, lumea întreagă este amnezică. El știe perfect cine este, dar toți ceilalți au uitat de el."

Realizatorii filmului sunt de acord că Neeson a fost actorul perfect pentru rol, pentru că are o prezență impunătoare pe ecran. ,,Întotdeauna i-am admirat filmele lui Liam" spune Collet-Serra, ,,și, pentru un regizor, el e un actor generos, care se dăruiește complet, pe ecran și pe platou. Poate fi foarte intens și foarte subtil în același timp."
Ambele calități i-au fost necesare. Era esențial ca personajul să atragă publicul în mintea sa, astfel încât oamenii să încerce să descifreze odată cu el de ce se întâmplă toate acele lucruri.
Regizorul mai spune: ,,Una dintre temerile mele a fost că publicul are foarte puțin timp să-l cunoască pe Martin înainte ca totul s-o ia razna. Dar, cu Liam, conexiunea e instantanee. Este și simpatic și credibil."
,,Ne doream pe cineva care să atragă publicul de partea sa" adaugă Silver. ,,Liam este foarte charismatic, foarte accesibil, exact calitățile pe care ni le doream pentru Martin Harris."

,,Pentru public, Martin Harris pare să aibă un mariaj perfect și o viață interesantă" explică Neeson, ,,dar totul este spulberat într-o secundă. Este singur și nu numai abandonat, dar și respins de toți cei pe care credea că-i cunoaște." Aproape oriunde se îndreaptă spre a cere ajutor, Martin este respins. Prima și cea mai devastatoare se intampla atunci când se duce să-și vadă soția. Se aștepta ca ea să fie ușurată și să i se arunce în brațe, dar este șocat sa vadă că ea îl salută cu un dezinteres absolut.

În rolul lui Elizabeth Harris joacă January Jones care, la fel ca Neeson, a fost atrasă de calitățile unice ale poveștii. ,,Nu mai citisem așa ceva până acum. Era ceva interesant și complex", ne spune actrița. ,,Mi-a amintit de vechile filme de spionaj, pline de pericole, de intrigi, dar și de o eleganța fascinantă. "
Lui Jones i-a plăcut și modul enigmatic în care a fost creat personajul ei. ,,Nimic nu e bătut în cuie cu Liz. Este foarte deșteaptă, dar greu de citit și mi-a plăcut firea ei imprevizibilă. Știi că Martin o iubește, dar ce e in mintea ei nu este la fel de clar" spune actrița.
,,January este o actriță inteligentă, cu o interpretare profundă" spune Collet-Serra. ,,Are și o frumusețe care amintește de femeile fatale ale anilor '50, deci întrunește toate calitățile necesare pentru a interpreta acest personaj greu de definit."
,,Liz Harris este blonda sexy și rece ca gheața aflată în centrul intrigii" comentează Silver. ,,January a fost minunată. A dat de înțeles că este mai mult decât pare, dar fără să trădeze finalul vreun moment."
Când propria lui soție nu-l recunoaște, Martin trebuie s-o găsească pe unica persoană din Berlin care l-a văzut înainte de accident: șoferița de taxi, Gina. După accident, ea l-a salvat de la o moarte sigură, pe fundul râului, dar apoi a dispărut în mod inexplicabil.

Diane Kruger joacă rolul Ginei care, ne spune actrița, are motive serioase să evite autoritățile. ,,Gina e o bosniacă, fără drept de rezidență în Germania. Nu vrea să fie luată la întrebări de poliție, pentru că se teme că vor afla că nu are documente. Așa că, îndată ce vede că lui Martin i se acordă primul ajutor, ea fuge."
Când Martin reușește să dea de urma ei, sperând să obțină niște răspunsuri, Gina nu vrea să aibă nimic de-a face cu el. ,,Nu vrea să se implice nicicum în povestea lui nebunească," spune Kruger. ,,Gina se teme de țara din care vine, de experiențele pe care le-a avut. Se teme că, ajutându-l, ar putea să pună în pericol minimul de securitate pe care a reușit să-l obțină."
Pe cât de mult Martin se străduiește să demonstreze lumii adevărata lui identitate, pe atât Gina încearcă s-o ascundă pe a ei și să trăiască într-un complet anonimat. Cei doi ajung laolaltă printr-un concurs de împrejurări, dar au motive diametral opuse.
,,Deși vrea să se ascundă, Gina vede disperarea lui și înțelege ce înseamnă să simți că lumea întreagă îți e potrivnică" continuă Kruger. ,,În plus, Gina are nevoie de bani, pentru a-și obține documentele și a începe o viață nouă, iar Martin îi promite banii ăștia."
,,Gina fuge de trecutul ei, căutând o nouă identitate. Într-un fel ăsta e punctul ei comun cu Martin. Amândoi trebuie să lupte ca să supraviețuiască" observă Collet-Serra.

O parte din această luptă pentru supraviețuire a presupus filmarea câtorva scene dificile de acțiune. ,,Pentru rolul Ginei, Diane a trebuit să facă mult efort fizic. A trebuit să țină pasul cu Liam în timpul acțiunii, în scene de luptă, în urmăriri cu mașina... A făcut un rol incredibil. A știut să joace în echipă."
Goldberg spune, ,,Am fost norocoși că actrițe ca Diane Kruger și January Jones i-au dat replica lui Liam Neeson. Amândouă sunt talentate și frumoase și conferă rolurilor lor calități deosebite și contrastante."

Omul care i-a luat locul lui Martin în inima soției lui, în relațiile cu prietenii și chiar în viața profesională este personajul care, pentru a evita complicațiile, apare cu numele de Martin B, interpretat de Aidan Quinn.
,,Martin B este cealaltă față a adevărului" observă Collet-Serra, ,,iar modul în care l-a interpretat Aidan e pur și simplu genial. A intrat în pielea personajului, imaginându-și cum ar fi sa te acuze cineva ca i-ai furat identitatea. Practic, este confruntat cu aceleași probleme ca Martin, cu o singură excepție: Martin B. are dovezi că este adevăratul dr. Martin Harris, așa că tot ce are de făcut e să stea deoparte, lăsându-l pe celălalt să se poarte nebunește."
Lui Quinn i-a plăcut la nebunie să joace rolul de alter ego al lui Neeson, care îi este prieten apropiat. ,,Povestea mi s-a părut foarte captivantă, are multe răsturnări de situație și premise interesante. Iar cireașa de pe tort era faptul că jucam alături de Liam. A fost foarte amuzant să fim întărâtați unul împotriva celuilalt" spune Aidan zâmbind.
Disperat să demonstreze că Martin B este impostorul, Martin cere ajutorul lui Ernst Jürgen, fost membru în Stasi, poliția secretă a Germanie de Est. Jürgen e un fel de dinozaur într-o lume care a evoluat în timp ce el a rămas captiv în trecut.

GINA
De ce a trebuit să te urci în taxiul meu?

MARTIN
Aș vrea să n-o fi făcut, crede-mă!

Acțiunea filmului se desfășoară în întregime în capitala Germaniei, Berlin, locul unde a și fost filmată pelicula. Collet-Serra spune că orașul s-a potrivit perfect cu tema filmului. ,,În centrul intrigii este o criza de identitate, iar Berlinul are acest element, după ce a fost divizat atâția ani. Acum, chiar după unificare, în ciuda clădirilor noi care au apărut printre cele vechi, cicatricile sunt încă vizibile. Lumi diferite coexistă în acest oraș, așa că, pentru mine, Berlinul este o prelungire a personajului principal."
Unul dintre avantajele filmării în Berlin a fost, potrivit lui Silver ,,faptul că oamenii au investit în oraș și s-au preocupat de dezvoltarea infrastructurii. Echipe minunate, condiții favorabile! A devenit unul dintre orașele mele preferate pentru realizarea unui film."
Când Martin și Liz Harris ajung în oraș, merg direct la hotel, un hotel de cinci stele, faimos în lume, Adlon. Situat aproape de emblematica Poartă Brandenburg, pe Bulevardul Unter den Linden, hotelul a rămas neatins de bombardamentele din timpul războiului, dar a fost distrus de un incendiu în urmă cu zece ani. După incendiu, a fost restaurat și și-a recăpătat vechea splendoare.
A fost dificil pentru echipă să filmeze într-un hotel deschis, cu o echipă de filmare de 100 de membri, tone de echipament și numeroși figuranți. Au fost luate măsuri pentru ca restul oaspeților hotelului să fie cât mai puțin incomodați.

,,Am fost în egală măsură binecuvântați și chinuiți de o ninsoare puternică care a început în decembrie și a durat până la jumătatea lui februarie" își amintește Collet-Serra. ,,Ninsoarea ne-a permis să prezentăm orașul într-o manieră care n-ar fi fost imaginabilă în alte condiții. Desigur, zăpada s-a topit, iar asta a reprezentat o altă dificultate. Pentru continuitatea filmărilor am fost nevoiți sa folosim zapadă artificială."
Povestea lui Martin este una a multiplelor versiuni. Undeva între aceste versiuni diferite se află și adevărul. Leonard Goldberg ține să remarce că: ,,Motivele pentru care genul acesta a rezistat atâta timp este că filmele bine realizate le permit publicului și realizatorilor să intre într-un joc de-a șoarecele și pisica."
"Filmul acesta este o experiență care te ține cu sufletul la gură, încercând mereu să ghicești ce va urma", afirma si Silver.
Jaume Collet-Serra concluzionează: ,,Din momentul în care Martin Harris se trezește și i se spune că nu mai identitate, vrem să știm ce se întâmplă. Niciunul dintre noi nu-și poate imagina cum ar fi dacă altcineva ne-ar fura viața, tot ceea ce ne definește, familia și prietenii.”

Sinopsis Despre distribuție
jinglebells