Articole Unknown

(2011)

Necunoscutul

Despre distribuție

LIAM NEESON (Dr. Martin Harris) este un actor consacrat, admirat in toată lumea pentru rolurile sale atât în filme produse de studiourile majore, cât și în pelicule independente de excepție. Neeson a fost nominalizat la premiile Oscar, Golden Globe și BAFTA pentru interpretarea rolului lui Oskar Schindler în filmul premiat cu Oscar din 1993, al lui Steven Spielberg, Schindler’s List. Trei ani mai târziu, a jucat rolul principal în filmul biografic al lui Neil Jordan, Michael Collins, care i-a adus încă o nominalizare la Golden Globe și la Evening Standard British Film Award. La Festivalul de la Veneția din 1996, a primit Volpi Cup pentru pasionanta sa interpretare a eroului republican irlandez. În 2004, Neeson a jucat rolul controversatului Alfred Kinsey în filmul lui Bill Condon, Kinsey ceea ce i-a adus a treia nominalizare la Golden Globe, o nominalizare la Independent Spirit Award, precum și premiul criticilor de film din Los Angeles.

Cele mai recente roluri ale sale sunt în thriller-ul lui Paul Haggis, The Next Three Days; în The A-Team, Clash of the Titans, thrillerul Taken, Chloe, regizat de Atom Egoyan și After.Life. Are numeroase proiecte, printre care thrillerul de acțiune al lui Joe Carnahan, The Grey și filmul SF de acțiune al lui Peter Berg, Battleship.

Neeson este cunoscut cinefililor pentru rolurile sale din filme de mare succes din două serii arhicunoscute: Star Wars: Episode 1 – The Phantom Menace și productia lui Christopher Nolan, Batman Begins. Pe lângă asta, Neeson i-a împrumutat vocea sa remarcabilă personajului Aslan în The Chronicles of Narnia: The Lion, the Witch and the Wardrobe, Prince Caspian și The Voyage of the Dawn Treader.

În 1980, regizorul John Boorman l-a remarcat pe Neeson în rolul lui Lennie din adaptarea romanului lui John Steinbeck, Oameni și șoareci și l-a distribuit în filmul epic despre Cavalerii Mesei Rotunde, Excalibur. În decurs de zece ani, Neeson a interpretat o mare varietate de personaje în peliculele The Bounty regizat de Roger Donaldson; The Mission al lui Roland Joffe; Lamb, unde a avut rolul principal, Duet for One, regizat de Andrei Konchalovsky; A Prayer for the Dying; Suspect, The Good Mother și High Spirits care a marcat începutul colaborării sale cu regizorul Neil Jordan.

Recent, Neeson a jucat în Darkman; Crossing the Line; Under Suspicion; Husbands and Wives; Ethan Frome, Nell, Rob Roy; Before and After, Les Miserables; K-19: The Widowmaker; Gangs of New York; Love Actually, Kingdom of Heaven, Breakfast on Pluto.

DIANE KRUGER (Gina) a apărut cel mai recent în filmul lui Tarantino, Inglourious Basterds, alături de Brad Pitt, Christoph Waltz și Mike Myers. Filmul a avut premiera la Festivalul de Film de la Cannes în 2009, apoi a devenit leader al box office-ului internațional, cu încasări peste 300 de milioane de dolari la nivel global. Pentru interpretarea sa, Kruger a fost nominalizată la Screen Actors Guild Award® la categoria ,,cea mai bună interpretare feminină într-un rol secundar" și a câștigat premiul SAG, acordat întregii distribuții.

Kruger a mai jucat și în filmul de mare succes al lui Jerry Bruckheimer, National Treasure, care a avut încasări globale de peste 350 de milioane de dolari, precum și în continuarea acestei povești, o peliculă de și mai mare succes, care a avut încasări de 450 de milioane, National Treasure: Book of Secrets. În ambele filme, Kruger a jucat alături de Nicolas Cage, în regia lui Jon Turteltaub.

Născută în Germania, Kruger a câștigat faima internațională în rolul faimoasei Elena, din filmul lui Wolfgang Petersen, Troy, unde i-a avut ca parteneri pe Brad Pitt și pe Orlando Bloom. În același an a jucat cu Josh Hartnett în Wicker Park. De atunci, a apărut atât în pelicule americane cât și europene, filmul francez nominalizat la Oscar, Joyeux Noel; în Copying Beethoven cu Ed Harris; Goodbye Bafana, alături de Joseph Fiennes și în Anything for Her (Pour elle) regizat de Fred Cavayé.

Printre peliculele cele mai recente se numără Mr. Nobody în care joacă dublu rol, alături de Jared Leto, Sarah Polley și Rhys Ifans, și Inhale, alături de Sam Shepherd, Dermot Mulroney și Patricia Arquette.

Kruger va putea fi văzută în rolul lui Marie Antoinette, alături de Gérard Depardieu, care va juca rolul lui Louis XVI în filmul lui Benoît Jacquot, Farewell, My Queen și, alături de Djimon Hounsou, în filmul franțuzesc de aventură și acțiune, Special Forces regizat de Stéphane Rybojad.

JANUARY JONES (Elizabeth Harris) joacă în prezent în serialul de succes produs de AMC, Mad Men. Acțiunea se desfășoară în universul exclusiv masculin și în continuă schimbare din domeniul publicității din anii '60. Jones a fost nominalizată de două ori la Golden Globe Award, la categoria ,,cea mai bună actriță dintr-un serial dramatic" pentru interpretarea sa în rolul lui Betty Draper, soția influentului și afemeiatului Don Draper. Rolul său în acest serial i-a adus o nominalizare la premiile Emmy, pentru ,,cea mai bună actriță într-un serial dramatic". De asemenea, cu colegii săi din Mad Men a câștigat două premii Screen Actors Guild pentru ,,cea mai bună distribuție dintr-un serial dramatic".

Pe marele ecran va putea fi văzută în curând în rolul Emmei Frost din X-Men: First Class, care va fi lansat la vară. De asemenea, joacă alături de Nicolas Cage în The Hungry Rabbit Jumps, în regia lui Roger Donaldson.

Jones a apărut recent alături de Philip Seymour Hoffman și de Kenneth Branagh în comedia Pirate Radio, scrisă și regizată de Richard Curtis. Filmografia ei include drama inspirată de fapte reale We Are Marshall, alături de Matthew Fox și Matthew McConaughey; Swedish Auto; pelicula lui Tommy Lee Jones The Three Burials of Melquiades Estrada, care a câștigat admirația criticilor la Festivalul de Film de la Cannes din 2005; comedia American Wedding; filmul lui Peter Segal Anger Management, alături de Adam Sandler și de Jack Nicholson; Full Frontal, regizat de Steven Soderbergh și filmul lui Barry Levinson, Bandits, cu Bruce Willis, Billy Bob Thornton și Cate Blanchett.

Note de producție Despre echipa de producție
jinglebells