Articole The Core

(2003)

Centrul Pământului

Productia

Producatorul si scenaristul in acelasi timp, Cooper Layne, visita Hawaii cand a fost fascinat de spectacolul oferit de lava curgand in mare si racindu-se la contactul cu apa. S-a gandit atunci ca prin craterul unui vulcan se poate patrunde spre inima Pamantului cu conditia sa ai un vehicol adecvat. Asa s-a nascut ideea filmului.

Intors acasa a povestit lui David Foster si partenerului sau Sean Bailey. Toti trei s-au dus apoi la John Goldwyn de la Paramount.
Foster recunoaste usor o idee buna. L-a cooptat in echipa pe Jon Amiel cu care dorea de mult sa lucreze si pe scenaristul John Rogers si rapid proiectul a prins contur.
Au trecut apoi la insailarea distributiei. Lui Eckhart ideea i-a placut. El crede ca filmul ii va face pe spectatori sa gandeasca altfel despre Pamant.
Hilary Swank a fost incantata sa lucreze cu Jon Amiel iar despre personajul pe care il interpreteaza ea spune: „de cate ori iti apare un rol de „terranaut” in cariera?”.

Stanley Tucci a fost impresionat de echilibrul dintre actiune si personaje. El are rolul unui personaj destul de nesuferit.
Alfre Woodard, cea care ii ghideaza pe membrii echipei spune: „este o lume incredibila in interiorul planetei noastre”.
Pentru a conferi credibilitate povestii si personajelor, in echipa de lucru a filmului au fost cooptati specialisti NASA, astronauti, personal militar si bineinteles cercetatori stiintifici.

Actorii au fost in diferite laboratoare de propulsie ale Institutului de Tehnologie din Pasadena pt a-i observa pe oamenii de stiinta la lucru.
Terranautii au invatat direct de al astronauti ce implica calatoriile in navete si ce antrenamente suporta astfel de persoane.
Pentru Hilary Swank intalnirea cu astronauti adevarati a fost cu atat mai interesanta cu cat ea inainte de a dori sa devina actrita se gandea la o cariera de astronaut.

Pe o tema asemantoare celei a filmului Centrul Pamantului s-a mai ecranizat cartea lui Jules Verne dar povestea este la nivelul unei epoci cu 150 de ani in urma din punct de vedere stiintific si are un alt aer.
In filmul actual nu e vorba de a gasi monstri sau orase pierdute. E vorba de ceea ce stiinta cunoaste despre centrul Pamantului combinata cu imaginatia artistica.
Toate elementele au dimensiuni si marimi reale.
S-au facut multe incercari pana s-a ajuns la forma si dimensiunea convenabila a vehicolului. S-a tinut cont de informatia reala asupra temperaturilor.
S-a ajuns la un vehicol de 70 m lungime si 10 m inaltime. Ceva cat un Boeing 737.
Acesta a fost realizat in marime naturala si totul s-a filmat in el.
Pentru a crea miscarea s-a folosit un sistem de air bag-uri care pot suporta o mare greutate si care sunt mai silentioase decat un sistem hidraulic.
Filmarile s-au facut in Londra, Paris, Roma, Montreal, Washington, si San Francisco. Ele au inceput in decembrie 2001 in Vancouver. Scenele de exterior s-au filmat in principal in desertul Utah. S-a mai filmat pe port avionul USS Constellation si USS Abraham Lincoln.
Sinopsis Stiinta si fictiune
jinglebells