Articole Terminator 3: Rise of the Machines

(2003)

Terminatorul 3: Supremația roboților

Povestirea, personajele si actorii

Ĩn explorarea potentialului capitolului al treilea al povestirii Terminatorul,
regizorul Mostow a vãzut multiple posibilitãti în a aseza povestirea în Los Angeles-ul zilelor noastre, la zece ani dupã ce Terminatorul l-a ajutat pe John Connor si pe mama sa, Sarah, în dejucarea Zilei Judecãtii.

Schwarzenegger savureazã oportunitatea de a-si relansa personajul, misteriosul asasin care se întoarce sã-l protejeze pe John Connor si pe mama sa, Sarah, în ”Terminator 2: Ziua Judecãtii”.

”Faptul cã oamenii din întreaga lume au asteptat acest nou film nu a constituit o presiune pentru mine pentru cã am stiut ce trebuie sã fac pentru a-l face pe Terminator sã fie, un înspãimântãtor, drãgut si interesant erou”, ne asigurã el. ”Cheia este, trebuia sã fac totul ca o masinã, nu ca o fiintã umanã. Pentru cã, personajul meu din film nu mai este acelasi ca cel din T2, el a învãtat sã fie uman, din nou”, spune Schwarzenegger, despre rolul lui T-101, pe care-l joacã în ”Terminator 3”.

”El a trebuit sã învete nuantele limbajului interactiunii cu oamenii. A trebuit sã joc cu totul altceva. Asta a creat destule posibilitãti de a utiliza umorul”.
”Este ceva unic cu, caracterul Terminatorului, care permite ruperea tensiunii scenelor cu ceva comic si poti reintra în suspansul scenei, fãrã a întrerupe curgerea povestirii”, se minuneazã Mostow. ”Arnold a avut o abilitate fantasticã de a râde de el însusi într-un fel care va bucura cu adevarat spectatorii”.

Trimisã înapoi în timp pentru a termina misiunea la care a esuat predecesorul ei, T-1000, din ”Terminator 2”, T-X a fost programatã sã-l ucidã pe John Connor, pentru a facilita diabolicul plan al robotilor. ”Singura cale de dezvoltare a robotilor în viitor s-a întâmplat sã fie cale a pe care ei au ales-o aceea de a-l elimina pe Connor”, dezvãluie Schwarzenegger. ”Misiunea Terminatorului este s-o opreascã pe T-X de la realizarea sarcinii sale. Dar pentru cã ea îi este superioarã lui din punct de vedere tehnic, Terminatorul stie cã ea îi poate afecta programarea mecanismelor sale, ceea ce o face extrem de periculoasã”.

Gãsirea unei actrite care sã interpreteze rolul lui T-X a fost un lucru greu de realizat.
”Pentru început si cel mai important lucru era cã ea trebuia sã convingã audienta cã este în stare sã-l învingã pe Terminator, într-o luptã fizicã”, subliniazã Mostow.

Au dat probe 10.000 de actrite din 8 tãri si majoritatea oraselor din America. ”Înainte de a începe, m-am gândit, - Cât de greu trebuie sã fie sã joci rolul unui robot?”, glumeste regizorul. ”Ceea ce am învãtat este cã, a juca rolul unui robot este probabil cel mai greu rol pe care-l poate avea un actor, pentru cã trebuie sã-ti controlezi toate rãspunsurile emotionale si sã le elimini complet. Chiar si felul de a merge este afectat. Un robot nu are un mers specific. Un robot este o masinãrie perfectã ale cãrei miscãri sunt foarte line”.

La audierile pentru rol, Mostow a dorit ”o fatã nouã”, care sã se potriveascã emotional si fizic cu cerintele acestuia si care sã nu fie cunoscutã publicului de film.
Aparitia Kristannei Loken, cunoscutã pentru rolul sãu din serialul de televiziune ”Philly”, a fascinat audienta. ”Kristanna a avut o intrare fascinantã si am simtit cã ea tocmai a venit în aceastã lume”, crede producãtorul Mario Kassar.

”Kristanna este o actritã fabuloasã care are si calitãtile fizice si psihicul cerut de rol”, este de acord Mostow. ”Ea este aventuroasã. Nu-i este fricã sã intre în situatii grele si dure. Toate acestea se potrivesc perfect cu personajul”.

”O multime de femei au dat probe pentru rol, dar Kristanna a fost, la mare distantã cea mai bunã si cea mai talentatã”, spune Schwarzenegger. ”La probele date, ea a fãcut miscãri ce nu sunt omeneste posibil de realizat, dar în acelasi timp, ea si-a pãstrat totala sa inexpresivitate, fãrã sã arate nici cel mai mic efort depus, ceea ce era cheia personajului”.

”Lucrul cel mai important despre T-X este cã ea poate sã-si foloseascã feminitatea sa si alte calitãti ale sale pentru a-si atinge scopurile în moduri în care predecesorii sãi Terminatori, nu au putut-o face”, spune Loken.
Ĩntre timp, John Connor trebuie sã facã fatã încã o datã prezentei a doi Terminatori, în viata sa. ”John Connor nu poate apela la T-X pentru a-i atenua misiunea si el nu-l poate împiedica pe Terminator sã-si îndeplineascã misiunea, asa cã el se aflã în mijlocul unei lupte explozive”, explicã Mostow.

Cu toate cã Ziua Judecãtii (prezisã de precedentul film Terminator 2, a fi 29 august 1997) a trecut fãrã incidente, Connor trãieste, fãrã o adresã permanentã, fãrã telefon, cãrti de credit, evitând locurile publice unde existã supraveghere video. Astfel nu existã nici o sansã sã fie urmãrit de masini.

Pentru rolul tânãrului de 22 de ani, Connor, Mostow a avut nevoie de un actor care sã poatã exprima cât mai bine bãtãlia internã între firul epic al vietii si circumstantele mortii.
”Connor este foarte preocupat de dilema existentialã în care se aflã el, de aceea am avut nevoie de un actor care sã poatã exprima tot acel patos, acele emotii, care pluteau”, spune regizorul. ”Este dificil sã gãsesti un actor de 22 sau 23 de ani care sã poatã simti în acest fel, în sensul cã el poartã pe umeri greutatea omenirii. Nick Stahl parea sã fie actorul potrivit, el avea o seriozitate personalã pe care o transfera foarte bine personajului interpretat”.

”Am stiut cã trebuia sã abordez personajul în felul meu personal”, spune Stahl, care a impresionat producãtorii cu performanta sa din filmul nominalizat la Oscar, ”Bedroom”.

Despre productie Soarta este cea pe care ne-o creem
jinglebells