Articole Prometheus

(2012)

Prometheus

Echipajul navetei Prometheus

Figurile feminine puternice sunt elementul distinctiv al lui Ridley Scott: Sigourney Weaver în rolul Ripley din Alien, Geena Davis și Susan Sarandon în Thelma și Louise, Demi Moore în GI Jane… și lista continuă. Prometheus nu are numai una, ci două protagoniste formidabile, care continuă tradiția impresionantă a lui Scott. Noomi Rapace, în rolul lui Elizabeth Shaw, este un om de știință cu credință și speranță, dar care se transformă într-o războinică când se confruntă cu pericolul de la destinație; Charlize Theron, în rolul Vickers, este un „oficial” ce reprezintă interesele mega-corporației care finanțează călătoria către o lume îndepărtată și rău-prevestitoare.

Prestația puternică și tulburătoare a lui Rapace în originala peliculă The Girl with the Dragon Tattoo, prima din trilogia de filme bazată pe Trilogia Mileniului a lui Stieg Larsson, a captat atenția în întreaga lume – inclusiv a lui Scott. „Noomi combină o inteligență rară cu fizicalitatea,” declară regizorul. „A deținut rolul din The Girl with the Dragon Tattoo. A fost atât de puternic, încât când m-am întâlnit cu Noomi, mă așteptam să fie o persoană aspră, dură; în schimb, Noomi a fost drăguță, amabilă și isteață. A fost un amestec extraordinar care îi servește pentru interpretarea rolului Shaw.”

Un telefon de la Ridley Scott este un moment marcant pentru cariera fiecărui actor, inclusiv Rapace. „După întâlnirea cu Ridley, m-am gândit că dacă se va întâmpla să nu lucrez cu el la Prometheus, tot sunt fericită că am petrecut acea oră în compania lui.” Până la urmă Shaw a petrecut mult mai mult timp alături de Scott, care a distribuit-o după un test cu regizorul de imagine Dariusz Wolski, ASC. „Am folosit un depozit Panavision pe care scenograful Arthur Max l-a decorat pentru a avea un aspect industrial, înfricoșător, și Noomi a reușit,” declară Ellenberg. „Am fost uimiți de ferocitatea, puterea și puterea ei pe ecran.”

Un alt tip de putere e demonstrată de Meredith Vickers, un director al Weyland Industries care se află la bordul navetei Prometheus pentru a reprezenta interesele misterioase ale corporație. Când Charlize Theron a acceptat rolul, Vickers a preluat noi dimensiuni, intrigante. Lindelof declară: „Am lucrat cu Charlize pentru a crea un personaj mai stratificat. Vickers este persoana pe care publicul adoră să o urască, dar are momente când îi vedem vulnerabilitatea și începem să înțelegem cum și de ce a devenit mercenar și aspră. Acest lucru o face un contrapunct interesant pentru Shaw.”

Theron a fost atrasă de posibilitatea de a explora temele epice ale filmului dintr-o perspectivă opusă restului echipajului. „Pentru Vickers, această poveste, o călătorie de doi ani într-o altă lume s-a redus la aspectul economic. Are o gândire limitată la rezultat,” declară actrița.

Dar cu atâtea alte aspecte legate de misiune, există straturi mai adânci și mistere în calea obiectivelor lui Vickers. „E o enigmă, iar misterul din jurul său mi-a plăcut,” spune Theron. „“Vickers este pragmatică și își dorește cu disperare să controleze situația. Se luptă împotriva a tot ce fac ceilalți acolo, și este evident că are un plan alternativ sau ascunde ceva.”

Eficiența rece a lui Vickers poate fi caracterizată ca o mașinărie, dar un alt membru al echipajului, David, interpretat de Michael Fassbender, este chiar o mașinărie – un android creat de corporație. Deși David are o inteligență ieșită din comun și alte capacități, sarcinile sale principale pe Prometheus, spune Scott, sunt să servească. „Practic, este menajera navei, care o păzește când echipajul uman este în animare suspendată [necesare din cauza călătoriei de doi ani].”

Însă, David este mai „uman” decât se pate aștepta de la o persoană sintetică. Lindelof explică: „David este programat să îi ajute pe membrii umani ai echipajului, dar crede că misiunea, în sine, este ridicolă, întrucât el se află alături de creatorii săi – oamenii – și este complet neimpresionat de aceștia. Am fost călăuzit de ideea ca el să-și articuleze disprețul în modurile permise de programarea sa.”

Combinația dintre intelectul lui David și instrucțiunile de servire creează cele mai neașteptate momente de umor ale filmului. Când ne întâlnim cu David, e ca un copil la locul de joacă – dar locul său de joacă este naveta Prometheus. „În timp ce restul echipajului este în animare suspendată, David se distrează, multele minuni tehnice ale navetei,” declară Fassbender. Și, la fel ca unui copil, lui David îi place să vadă același film de multe ori. Piesa lui de rezistență este capodopera lui David Lean, Lawrence of Arabia; David, ca și T.E. Lawrence, interpretat de Peter O’Toole, este, în multe feluri, o construcție umană idealizată. Mai mult, declară Lindelof, „Lawrence era un străin într-un tărâm străin. S-a considerat un eliberator – și toate aceste lucruri fac parte din David.”

Suplimentar, opiniile lui David despre echipajul uman sunt copilărești. „Este gelos și arogant deoarece își dă seama că este atotștiutor și, astfel, le este superior oamenilor,” spune Fassbender. „David își dorește să își fie recunoscută inteligența și să fie apreciat pentru ea, dar nimeni nu-l vede. Ei nu-l acceptă pe David, iar asta îl deranjează. Și, exact ca un copil, David poate fi îndrăzneț în deciziile pe care le ia.”

Janek, căpitanul navetei Prometheus, este descris de Scott ca un „bătrân marinar” – un ofițer tradițional, un bărbat alfa a cărui misiune principală este aceea de a proteja naveta și echipajul acesteia. Ambițiile și vocația sa oferă un contrast puternic față de obiectivele năvalnice ale lui Shaw și Holloway interesele venale ale lui Vickers.

Actorul britanic Idris Elba, care îl întruchipează pe Janek, s-a reîntâlnit cu Scott, cu care a colaborat la pelicula de Oscar American Gangster. Prezența și performanțele formidabile ale lui Elba în acel film au lăsat o impresie puternică asupra lui Scott, ca și munca arzătoare în rolul lui Stringer Bell, baronul drogurilor din serialul The Wire și în rolul complicatului ofițer de poliție, în Luther.

Elba îl descrie pe Janek ca pe un „docher și un marinar. E viața lui, iar echipajul este responsabilitatea lui. În final, ia o decizie importantă care îl caracterizează ca om.”
Logan Marshall-Green joacă rolul lui Holloway, partenerul lui Shaw, atât în viața personală, cât și în cea profesională, în căutarea răspunsurilor la unele dintre cele mai importante întrebări ale omenirii. Ca și Shaw, Holloway e însetat de răspunsuri, dar crede că sfârșitul căutărilor lor va duce la rezultate foarte diferite de cele așteptate de Shaw.

„Shaw este inima căutărilor; Holloway este măruntaiele ei,” adaugă Marshall-Green. „Cred că Holloway caută răspunsuri la aceste întrebări uriașe deoarece trăiește întotdeauna la limită. Este omul extremelor în tot ceea ce face, uneori spre binele echipajului, și uneori spre răul acestuia. Este motivat de fiorul căutării.”

Despre film Despre producție
jinglebells