Articole Prometheus

(2012)

Prometheus

Despre film

Sir Ridley Scott, renumitul regizor care a inventat genul filmelor științifico-fantastice – cu Alien, o combinație explozivă de științifico-fantastic și groază, urmat de Blade Runner, unul dintre filmele de referință și cu influență al timpurilor noastre – semnează acest amestec de acțiune, aventuri, groază și mult mai multe, când Prometheus se va dezlănțui în cinematografele din lumea întreagă, în luna iunie.

Cu Prometheus, Scott a creat o nouă mitologie, în care o echipă de exploratori descoperă un indiciu despre originile omenirii pe Pământ, conducându-i într-o aventură plină de suspans, la bordul navei spațiale Prometheus, către cele mai întunecate colțuri ale universului. Acolo, vor trebui să ducă o bătălie înfricoșătoare pentru a salva viitorul rasei umane.

Deși nu a mai creat un film științifico-fantastic de treizeci de ani, interesul lui Ridley Scott față de acest gen nu a dispărut niciodată. Întrucât mai făcuse două dintre cele mai celebre filme de acest gen din toate timpurile, întoarcerea sa urma să se producă numai dacă există o idee cu adevărat măreață. „În ultimii ani am fost depășit de acțiune, monștri și științifico-fantastic,” declară Scott. „Deci, întrebarea care se pune este: cât de original vei fi?”

„Nu am mai făcut niciun film științifico-fantastic de atâția ani, pe lângă faptul că am fost ocupat cu alte filme și descoperirea altor genuri, deoarece, să fiu cinstit, nu am găsit nimic care să merite să fac cu destul adevăr, originalitate și putere. Prometheus le are pe toate trei.”

Baza filmului Prometheus a fost o figură care apare doar un moment în Alien, și care părea uitată după ce xenomorful titular a explodat pe scenă. Dar acea ființă misterioasă – o creatură gigantică fosilizată cu pieptul deschis, cunoscută sub numele de Jocheul Spațiului – nu a fost uitată de omul care a creat-o. „Ceea ce mi-a rămas în minte de la Alien a fost misterul său,” declară Scott. Cine era? De unde venea? Ce misiune avea? Ce tehnologie dețineau semenii lui? M-am gândit că aceste întrebări pot fi o rampă de lansare pentru niște idei și mai mari.”

Da, Prometheus s-a născut acum mulți ani ca un premergător al lui Alien, înainte de a evolua, după cum declară Scott, „într-un alt univers.” Filmul este pus în mișcare și definit de noi idei și întrebări care i-au captat imaginația formidabilului regizor. Scott observă: „Din procesul de creație a filmului a ieșit o nouă mitologie, mare, în care se desfășoară această poveste originală. Fanii atenți vor recunoaște ADN-ul lui Alien, ca să-i spunem așa, dar ideile exprimate în acest film sunt unice, vaste și provocatoare. Prometheus este povestea de gen singular pe care o căutam.”

Co-scenaristul Jon Spaihts adaugă: „Cel mai greu lucru în scrierea acestei povești a fost că nu a fost nimic dat. Totul trebuia inventat. Creând o întreagă lume alături de Ridley Scott, am avut pânze enorme pe care să pictez.” Și co-scenaristul/producătorul executiv Damon Lindelof declară că a fost „incredibil de uimit de cât de originală a fost viziunea lui Ridley pentru acest film. E curajos, visceral și, să sperăm, ultimul lucru la care se așteaptă lumea.”

Pe măsură de scenariul evolua, ieșeau la suprafață ideile mari ale poveștii: În timpul unei călătorii pentru a se întâlni cu ceea ce echipa de oameni de știință consideră că sunt „creatorii” – ființa care au creat viața pe planeta noastră – echipajul de la bordul navetei spațiale Prometheus și misiunea sa finanțată cu triliarde de dolari de către o mega-corporație, provoacă zeii. Și, așa cum se întâmplă cu personajul din Grecia Antică al cărui nume îl poartă naveta spațială, provocarea zeilor nu e deloc o idee bună.

„Metafora centrală a filmului este titanul grec Prometeu, care îi sfidează pe zei aducându-le oamenilor darul focului, pentru care este pedepsit în mod oribil,” explică Scott. „Când vorbești despre mitul pe care se bazează filmul, te referi la relația umanității cu zeii – ființele care ne-au creat – și ceea ce se întâmplă când îi înfruntăm.”
Dar, în final, remarcă Lindelof, Prometheus se concentrează pe… noi. „Este vorba despre umanitate în viitor, provocarea unora dintre cele mai dragi idei științifice și filosofice.”

Echipajul format din oameni de știință și exploratori de la bordul navetei Prometheus întreprinde doar o călătorie pentru a descoperi răspunsurile la cele mai profunde întrebări ale vieții. Doi tineri și geniali oameni de știință, Shaw (Noomi Rapace) și Holloway (Logan Marshall-Green) cu motivații total diferite, conduc expediția. Shaw este o credincioasă: vrea să se întâlnească cu acești „zei” pentru a se apropria de vederile sale religioase mai tradiționale, în timp ce Holloway dorește să demitizeze aceste noțiuni spirituale. În munca lor de arheologi, au descoperit indicii în pictograme din peșteri, ale civilizațiilor antice din întreaga lume, toate indicând către aceeași locație din spațiul îndepărtat, și au convins o corporație, Weyland Industries, să finanțeze misiunea.

Niciunul dintre oamenii de știință nu era pregătit pentru terorile inimaginabile cu care urmau să se confrunte. „Când Shaw și Holloway au plănuit misiunea, se așteptau să găsească specii binevoitoare care le pot oferi răspunsuri la câteva dintre cele mai mari mistere ale noastre,” declară producătorul executiv Michael Ellenberg. „Cu alte cuvinte, sperau să se întâlnească cu zeii. Însă aceste ființe nu dovedesc compasiune. Sunt o rasă periculoasă de superființe.”
„Echipajul de pe Prometheus crede că se îndreaptă spre paradis să afle răspunsurile la întrebările fundamentale. În schimb, întâlnesc o lume răsturnată și înfricoșătoare – o stație pentru aceste ființe,” adaugă Jon Spaihts. „Mediul rece și implacabil seamănă mai mult cu iadul decât cu raiul.”

În filmele lui Ridley Scott, inclusiv Prometheus, adesea descoperirile protagoniștilor le depășesc așteptările. „Asta înseamnă un film bun,” declară regizorul. „Povestea noastră se învârte în jurul adevărului despre ceea ce poate exista acolo, și tocmai acolo este aspectul său cel mai înspăimântător. Fezabilitatea creează întotdeauna cele mai bune și periculoase povești, și îmi dă mie șansa să sperii pe toată lumea.”

Pe planetă, echipajul descoperă un supraviețuitor a unei civilizații care controlează elemente foarte periculoase, inclusiv diverse forme de biologie și biomecanică, care, într-o secundă, își poate eviscera victima, sau mai rău. „Asta ne aduce la întrebarea,” declară Scott, „care sunt consecințele întâlnirii cu o ființă superioară, ale cărei capacități sunt salturi abrupte de la cele proprii și sunt, de fapt, apanajul zeilor?”

Sau putem să spunem altfel: Poate că este mai bine ca unele lucruri să rămână neexplorate.

Sinopsis Echipajul navetei Prometheus
jinglebells