Articole Paranoia

(2013)

Paranoia

Note de producție

Cuprins de Paranoia
Să mai fie paranoia dacă ei chiar te urmăresc?

Adam Cassidy este un tânăr inteligent, angajat în ascensiune la o companie global tech, care își dorește o viață diferită de cea a tatălui său - om din clasa muncitoare cu mari probleme financiare. Dar când Adam face o greșeală naivă, el este constrâns să devină spion sub acoperire și să obțină secrete industriale ale unei companii concurente. Dobândește pe loc accesul în lumea opulentă și nemiloasă a celor bogați și vede cum trăiește cealaltă jumătate, având un birou cu priveliște, un apartament de lux și o mașină de viteză.

Dar, până să se dezmeticească, e prins între doi titani ai industriei tehnologice, care au averi nemărginite și sisteme puternice la dispoziție pentru a-i supraveghea și manipula fiecare mișcare. Când Adam decide să renunțe, descoperă că cei doi nu se dau în lături de la nimic pentru a-și păstra secretele ascunse. Astfel începe un joc fatal de-a șoarecele și pisica, iar Adam trebuie să facă tot ce poate ca să se protejeze pe el și pe cei dragi lui.

Rolul lui Adam Cassidy este interpretat de Liam Hemsworth, tânărul actor australian care a captat atenția de curând cu rolul lui Gale în blockbusterul Jocurile Foamei. Realizatorii au descoperit la el integritatea tinerească, îndrăzneață întâlnită la personajul Adam.

„E minunat, carismatic și fermecător și, totodată, Liam este foarte accesibil." - spune producătoarea Alexandra Milchan. "Este o stea în devenire și e foarte ambițios, dar are clasă și demnitate, având capacitatea de a-și chestiona acest țel. De asemenea, este matur și are un cod de muncă rar întâlnit.”

Hemsworth consideră că personajul său se ambiționează cu cât circumstanțele sunt mai potrivnice. „Adam are creier pentru tehnologie, dar este și foarte descurcăreț.” - remarcă actorul. „Cred că toți putem să ne identificăm cu el la început: e un tip cu vise mari care a crescut într-o familie modestă și care acum țintește spre stele. Dar când se ivește ocazia să-și atingă țelul și descoperă ce înseamnă de fapt, își dă seama că este tocmai viața pe care și-o dorea.”

Hemsworth a trebuit să arate schimbarea prin care trece Adam când se află în primejdie. „La începutul activității de spionaj, totul i se pare un joc și chiar se lasă prins în el.” - spune actorul. „Îi place noul apartament, mașina și averea proaspăt dobândită, dar, pe măsură ce își dă seama cât de serios este jocul ăsta de fapt, realizează și faptul că viața lui este în pericol.”

Cei doi bărbați influenți care îi amenință viața - Wyatt și Goddard - i-au oferit lui Hemsworth oportunitatea de a lucra cu Gary Oldman și Harrison Ford. „Gary Oldman, în rolul lui Wyatt, mă bagă în sperieți.” - spune Hemsowrth. „Nu se abține de la nimic. Poate să te privească în ochi zâmbind și să-ți spună că te omoară. Dimineața era foarte amabil și sociabil, apoi, la repetiții, urla la mine cu o intensitate uluitoare și mă scuipa în față.”

În timp ce Adam se străduiește să fie cu un pas înaintea lui Wyatt și Goddard, se îndrăgostește de unul dintre directorii executivi ai lui Goddard, o femeie care nu știe că el nu este ceea ce pretinde. Hemsworth a explorat cu plăcere relația deosebită și spinoasă cu Emma, interpretată de Adam Heard. „Adam chiar se îndrăgostește de Emma, așa că nu vrea să fure informații de la ea sau s-o spioneze. Dar e constrâns să mintă de la bun început, iar asta complică lucrurile între el.” - spune Hemsworth.

Totul se dă peste cap când Adam își dă seama că el nu e singurul spion... ci că și el este spionat și că i se va curma viața când nu va mai fi folositor. „Lumea lui Adam se întoarce cu susul în jos când își dă seama că oamenii ăștia îl urmăresc.” - explică actorul. „În clipa aia înțelege că ei acționează dincolo de lege și că n-o să-i permită să scape din asta cu viață. Viața lui și a celor dragi lui este amenințată și va trebui să găsească o cale de a fi mai isteț decât răufăcătorii.”

Ca să construiască suspansul pericolului care îl înconjoară pe Adam, Loketic a lucrat îndeaproape cu o echipă grozavă, în frunte cu directorul de imagine David Tattersall, scenografii David Brisbin și Missy Stewart și designerul de costume Luca Mosca - cei care au creat noua viață a lui Adam - apartamentul de lux decorat cu mobilă Armani Casa, în care sunt ascunse dispozitive de supraveghere.

Regii paranoiei
Într-un război al regilor, poate un pion să schimbe jocul?

Realizatorii știau că, pentru rolurile lui Nicolas Wyatt și fostul său partener și actual rival Jock Goddard, trebuie să găsească doi actori străluciți care pot să interpreteze bărbații ambițioși, excentrici și geniali cu o sete de putere care i-a făcut capabili până și să ucidă. Au hotărât că formula ideală sunt actorii nominalizați la Oscar Gary Oldman și Harrison Ford, care au lucrat împreună prima oară la thrillerul de mare succes Air Force One, în care Ford a jucat rolul președintelui american, iar Oldman a interpretat rolul teroristului rus care deturnează avionul. De această dată amândoi interpretează personaje complet diferite de cele care i-au consacrat: doi bărbați care visau odată să schimbe lumea cu ajutorul tehnologiei, dar care s-au lăsat prinși într-un joc de-a șoarecele și pisica în care scopul este să-și depășească adversarul.

Oldman și-a format repede viziunea despre Nicolas Wyatt: este un industriaș al erei digitale care și-a clădit imperiul prin forțe proprii. „Nick este un tip din clasa muncitoare, autodidact, care în copilărie era tobă de carte și care are fler pentru tehnologie.” - explică actorul.

Wyatt a urcat pe culmile succesului în America, un succes inimaginabil pe care numai elita îl poate gusta. Acest context i-a plăcut nespus lui Oldman. „I-am spus lui Robert la un moment dat: mi-ai împlinit visul de a conduce un Bentley, de a purta costume superbe și de a coborî din elicopterul personal.” - spune Oldman amuzat.
Wyatt și-a atins apogeul, dar în clipa în care îl întâlnește pe Adam recunoaște pe loc spiritul înfrățit și crede că se poate folosi de ambiția și inteligența lui Adam în scopurile sale necurate. „Adam este un puști deștept și modest, dar asemenea lui Wyatt, are fler pentru tehnologie.” - spune Oldman. „Se identifică cu Adam, dar apoi, desigur, Wyatt îl atrage într-o capcană.”

„Publicul oglindește anxietatea lui Adam pe măsură ce personajul își compromite integritatea.” - spune Oldman. „Te întrebi ce ai face tu în situația aia. Oare aș vâna în continuare banii? Dar cu cât ajunge mai adânc cu atât Adam își dă seama ce face și că totul în jurul lui este clădit pe minciuni. Până când se satură.”

Oldman a fost încântat să creeze coliziunea explozivă dintre Wyatt și Goddard cu Harrison Ford - și spune că Ford l-a surprins în rolul dușmanului lui Wyatt. „Am fost impresionat.” - spune actorul. „Este un personaj diferit de cele pe care le-a interpretat și a făcut o treabă foarte bună.”

Ford s-a bucurat să se reîntâlnească cu Oldman, dar l-au încântat și subiectele zemoase pe care le atinge filmul Paranoia. „Eu cred că este o poveste moralizatoare despre un tânăr care cade într-o capcană din cauza ambiției oarbe. Adam e un puști cu o viață normală, morală, până când ambiția aproape că îi întunecă judecata și intră într-o cursă cu oameni puternici și nemiloși.” - spune Ford.

Goddard și Wyatt au stiluri diferite, chiar contrastante, care se reflectă până și în alegerea mașinilor. „Goddard conduce un Fisker, o mașină care nu prea a apărut pe marile ecrane.” - spune Milchan despre mașina hibrid de lux. „Iar Wyatt conduce un Bentley. Mașinile reflectă personalitatea celor doi, la fel și hainele și decorurile.”

Când Oldman și Ford erau pe platou, ieșeau scântei. „Mi s-a părut interesant că acești actori mari sunt foarte modești și amabili în context social.” - remarcă Luketic. „Dar când se strigă „Acțiune!”, devin niște forțe incredibile.”

Începuturile Paranoia
Informația e cea mai periculoasă armă

Paranoia a început cu thrillerul bestseller omonim al autorului Joseph Finder. Cartea a ridicat o întrebare care avea să devină una dintre cele mai importante probleme ale vremurilor noastre. A scăpat puterea corporativă de sub control? Unde se trasează granița între căutarea de date digitale și supravegherea invazivă și periculoasă? Ce se întâmplă când directorii executivi de corporații operează în afara legii? Și totul se întâmplă rapid și intens. Finder a descris o lume în care companiile multinaționale au bogății mai mari și influență politică mai puternică decât unele dintre națiunile lumii.

„În etapa de documentare a romanului m-am întrebat ce s-ar întâmpla dacă o corporație ar avea nevoie de un dispozitiv tehnologic cu capacități de transformare, pe care concurentul său l-ar avea. Până unde ar merge? Așa l-am inventat pe Adam Cassidy.” - explică Finder. „Într-un fel, e povestea clasică a tipului care e constrâns să spioneze. Dar povestea asta abordează identitatea, relațiile dintre oameni bazate pe falsitate și prefăcătorie, conștiința și moralitatea - și toate astea sunt învăluite în acțiune și suspans.”

Milchan, împreună cu colegii săi producători Scott Lambert, William D. Johnson și Deepak Nayar, a căutat un regizor cu o abordare proaspătă, fâșneață și tinerească. Așa au ajuns la Robert Luketic, regizorul australian care s-a remarcat cu blockbusterul Blonda de la Drept după care a regizat o serie de comedii. Dar ce i-a atras atenția lui Milchan a fost drama 21: Șansa Vieții Lui, despre șase studenți MIT care au găsit o cale de a câștiga miliarde de dolari în cazinourile din Las Vegas.

„Am considerat că Robert ar fi perfect pentru Paranoia pentru că de fiecare dată când descriam ce voiam să fac cu filmul ăsta, ofeream ca exemplu filmul lui, 21: Șansa Vieții Lui.” - spune producătorul. „Paranoia trebuie să redea niște nuanțe complexe - atingerea țelurilor, thrillerul și cultura tinerilor. Robert a realizat filme uluitoare și, în plus, știe să redea energia tinerilor și înțelege relațiile de dragoste, un alt aspect al filmului Paranoia. Apoi, când l-am cunoscut, am clădit o relație de încredere.”

Acea legătură de încredere s-a susținut până la sfârșitul producției. Realizatorii au început să vorbească despre poveste nu numai din perspectiva unui thriller care te pune pe jar despre rivalitatea a doi titani ai corporațiilor, ci și despre un tânăr în căutarea identității într-o epocă în care identitatea se poate schimba dintr-o în clipă în alta, în care tehnologia avansată ne face să ne temem că suntem urmăriți în cele mai intime momente, în care viitorul este mai incert ca niciodată. Adam Cassidy nu este numai în pragul unei situații extrem de periculoasă, dar se află și în pragul unei schimbări culturale.

Luketic și Milchan au lucrat luni de zile la scenariul scris de Barry L. Levy împreună cu Jason Hall, să dezvolte aceste teme. „Am analizat intersectarea tehnologiei cu cultura tinerilor și am explorat temele lăcomiei, loialității și prieteniei - cu care Adam are de-a face. Părinții ne spun că banii nu aduc fericirea, dar Adam vrea să afle asta pe pielea lui.” - spune Hall.

Personajele Nicolas Wyatt și Jock Goddard contrastează cu Adam. Ei reprezintă lipsa de valori ale începutului secolului 21. Sunt geniile tehnologice al generației lor, fac parte din privilegiații 1% al căror succes a acumulat averi nemărginite și, totuși, asta nu le-a stăvilit ambiția - de la idealism creativ au trecut la setea obsesivă pentru câștiguri și profit mai presus de orice.

Autorul, Finder, a fost încântat de adaptarea finală. „Scenariul este un manifest al generației actuale. Descrie prin ce trec tinerii de 20 de ani care intră pe piața muncii, martori la colapsul întregii structuri. Cred că acești tineri simt o alienare când descoperă corupția și jocurile la toate nivelurile care fac parte din viața de corporație.” - remarcă Finder.

Susținătorii principali ai Paranoia
Puterea nu se discută

Lui Liam Hemsworth, Gary Oldman și Harrison Ford li se alătură staruri de cinema în devenire și veterani premiați precum Amber Heard, Lucas Till, Embeth Davidtz, Juliam McMahon, Josh Holloway și Richard Dreyfuss.

Amber Heard, care s-a remarcat în comedia de succes Pineapple Express, interpretează rolul Emmei Jennings, directorul care se implică într-o relație cu Adam fără să știe că el spionează compania ei. Heard a spus că personajul i s-a părut irezistibil.”Este o femeie inteligentă și independentă. A muncit din greu și s-a zbătut pentru reușită în acea companie competitivă, nemiloasă, de bărbați, așa că știe ce înseamnă asta. Și cred că este fascinată de noul coleg, Adam, pentru că reprezintă opusul a ceea ce o înconjoară. El provine din lumea reală și e ceva diferit la el. Se îndrăgostesc în circumstanțe primejdioase. Într-un fel, se maturizează în cele mai riscante condiții.” - spune actrița.

Lucas Till, care a interpretat rolul lui Havok în X-Men: Cei Dintâi, interpretează rolul lui Kevin, un programator genial și cel mai bun prieten al lui Adam. Adam își începe noua viață, la care visau amândoi de când copilăreau în Brooklyn, fără Kevin. „După de Adam dobândește succes, cei doi o iau pe căi separate.” - spune Till. „Kevin se zbate să-și găsească de lucru și i se pare că Adam și-a vândut sufletul. Dar eu cred că Adam vrea să-și protejeze prietenii. Tocmai când pare că Adam și Kevin o apucă pe căi diferite se reunesc.

„Judith este fermecătoare și inteligentă și e în stare să facă orice pentru succes, iar Embeth a redat toate aceste caracteristici.” - spune Milchan. „Are momente în care e foarte amabilă, seducătoare și momente în care e un șarpe, capabilă de trădare la cel mai profund nivel. Într-un fel, Judith îi creează identitatea de spion lui Adam, așa cum dr. Frankenstein a creat monstrul, și apoi îl lasă de izbeliște să fie mâncat de viu.”

Acolitul lui Judith este înspăimântătorul Miles Meachum, șeful de pază al lui Wyatt. Julian McMahon interpretează întunecatul personaj, actorul australian cunoscut pentru rolul său nominalizat la Globul de Aur din serialul de succes Prietenie pe Muchie de Cuțit. „Miles este consilierul lui Wyatt.” - descrie McMahon personajul. „Sarcina lui Miles este să se asigure că toate lucrurile sunt în ordine în compania multimiliardară a lui Wyatt.”

Meachum este cel care lansează o campanie de supraveghere și intimidare care îl aruncă pe Adam în negurile fricii. „Meachum este întruchiparea stării de paranoia care îl cuprinde pe Adam.” - spune McMahon. „Îi suflă întotdeauna în ceafă și, când șeful lui o să dea comanda, n-o să ezite să-l omoare. La început, e amabil și îl ajută pe Adam, dar devine din ce în ce mai înfricoșător, periculos și amenințător. Duce la extremă tehnologia pe care toți o folosim zi de zi ca să se asigure că lui Adam nu-i rămâne nicio cale de scăpare când decid să-l elimine.”

De cealaltă parte a legii este agentul FBI Gamble, interpretat de Josh Holloway, cunoscut pentru rolurile din Lost: Naufragiații și Misiune: Imposibilă - Ghost Protocol. Gamble complică dilema lui Adam cerându-i să îl trădeze pe Wyatt, să devină agent dublu și să ajute FBI-ul să-l aducă în fața justiției. „Gamble mizează pe faptul că Adam are un suflet bun.” - explică Holloway. „Știe că Wyatt și Goddard cred că pe ei nu poate să-i atingă nimeni, dar el e hotărât să-i atingă. Îi vânează de ani de zile.”

Pe măsură ce Adam plonjează în abisul amețitor al războaielor și misiunilor de supraveghere corporatiste, se apropie de singurul om care încă mai poate să i-o spună verde în față - tatăl lui, Frank, interpretat de actorul laureat al premiului Oscar, Richard Dreyfuss. Un om muncitor care a făcut compromisuri ca să aibă grijă de familia lui și care acum nu poate să-și plătească facturile medicale. Frank încă mai poate să-l învețe pe Adam câteva lucruri despre integritate.

Dreyfuss a acceptat rolul pentru că i-au plăcut aspectele poveștii și relația apropiată dintre tată și fiu, chiar și în confruntarea cu forțele răului. „Povestea este înfricoșător de actuală.” - spune Dreyfuss. „Și personajul pe care îl interpretez este reperul moral al lui Adam, dar și al poveștii. Frank e un om reținut la vorbă, dar cred că e clar că Frank i-a insuflat lui Adam valorile.”

Frank urăște să fie martor la trădarea fiului său, dar știe că Adam trebuie să învețe să se descurce singur în această lume nouă. „Cred că Frank a încercat să-l învețe pe Adam lucrurile importante. A încercat să-i spună că valorile lumii pot fi superficiale și că te poți pierde ușor... dar Frank a trăit destul încât să știe că fiul lui trebuie să treacă singur prin asta. Îl iubește pe fiul său și are credință că, în cele din urmă, va proceda corect.” - spune Dreyfuss.

Lui Dreyfuss i-a plăcut să lucreze cu Luketic. „Robert e foarte deschis și știe să asculte, nu numai când vrea, ci când i se sugerează o idee clădește pe ea.” - explică actorul.
Luketic a fost captivat în egală măsură de Dreyfuss și de cum a însuflețit personajul. „Richard și Liam au creat o relație foarte naturală și credibilă, iar Frank a devenit unul dintre cele mai îndrăgite personaje din film. Frank a văzut lumea schimbându-se și își dă seama că promisiunile făcute clasei muncitoare nu vor fi înfăptuite, dar e un om care și-a păstrat integritatea. Într-un fel, simbolizează inima filmului, pentru că Richard este atât de autentic.”

Dar până și Frank e neputincios să-l protejeze pe Adam în încercarea lui de a prelua controlul jocului din mâinile bărbaților care și-au propus să-l distrugă. Cel mai important pentru regizor a fost construirea atmosferei de suspiciune și frică la fiecare pas. „Fiecare element al filmului, de la actorie până la imagine, are rolul de a atrage publicul în pericolul care îl pândește pe Adam.” - spune regizorul. „Te întrebi în permanență tu ce ai face în situația asta. Cum aș putea să schimb sorții și să scap?”

Întrebările și temerile acestea fac ca Paranoia să fie o experiență incitantă alături de Adam care învață să navigheze în noua lume și încearcă să-i învingă pe titanii corporațiilor cu propriile lor arme.

Sinopsis Despre distribuție
jinglebells