Articole Interview

(2007)

Interviu

Despre actori

STEVE BUSCEMI (Pierre) a facut cariera din interpretarea unora dintre cele mai inedite si de neuitat personaje din cinematografia recenta.

Buscemi a castigat premiul Independent Spirit, premiul Criticilor de Film din New York si a fost nominalizat la Globul de Aur pentru rolul sau din filmul studioului MGM numit "GHOST WORLD", regizat de Terry Zwigoff, in care joaca in compania actritelor Thora Birch si Scarlett Johansson.

De asemenea, a fost nominalizat la Emmy si pentru premiile DGA pentru regia episodului "Pine Barrens" din al patrulea sezon al serialului HBO, "THE SOPRANOS". A urmat apoi nominalizarea la Emmy pentru Cel mai bun actor in rol secundar, pentru interpretarea lui Tony Blundetto in sezonul cinci al serialului de televiziune prin cablu.

In acest an a avut loc premiera celui de-al treilea film al sau in calitate de regizor, "LONESOME JIM", o drama cu accente comice despre o familie disfunctionala, la Festivalul de Film Sundance, si a fost prezent pe marile ecrane in aceasta vara in filmul lui Michael Bay "THE ISLAND" si in "ROMANCE & CIGARETTES", produs de fratii Coen. Va putea fi vazut in filmul "ART SCHOOL CONFIDENTIAL", unde joaca din nou sub indrumarea regizorului Zwigoff.

Buscemi a terminat de curand filmarile la "MONSTER HOUSE", avandu-i ca producatori executivi pe Steven Spielberg si pe Robert Zemeckis, filmul frantuzesc "PARIS, JE T’AIME" si varianta de lungmetraj a filmului clasic pentru copii, "CHARLOTTE’S WEB" in care este vocea sobolanului Templeton. Lucreaza la "DELIRIOUS" impreuna cu Elvis Costello, Minnie Driver si Allison Lohman si, totodata, regizeaza remakeul dupa filmul "INTERVIEW" al lui Theo Van Gogh, in care si joaca alaturi de Sienna Miller.

Printre alte proiecte finalizate se numara "BIG FISH", "MR. DEED’S", "SPY KIDS 2: THE ISLAND OF LOST DREAMS", "THE GREY ZONE", "LOVE IN THE TIME OF MONEY", "13 MOONS", "DOUBLE WHAMMY" si filmul de televiziune al HBO "THE LARAMIE PROJECT". De asemenea, a imprumutat vocea sa unor personaje din filmele de animatie: "MONSTERS, INC." al celor de la Pixar si "FINAL FANTASY" realizat de Columbia Pictures.

Nascut in Brooklyn, New York, Buscemi a inceput sa se intereseze de teatru pe cand se afla in ultimul an de liceu. La scurt timp dupa terminarea liceului se muta in Manhattan unde studiaza actoria cu John Strasberg. Aici, impreuna cu actorul/scenaristul Mark Boone Junior a inceput sa scrie si sa interpreteze propriile piese de teatru in spatii pentru spectacol si sali de teatru din centrul orasului. Toate acestea au dus rapid la distribuirea sa in primul sau rol principal in filmul lui Bill Sherwood, "PARTING GLANCES", interpretand un muzician bolnav de SIDA.

De atunci, a devenit actorul preferat al multor dintre cei mai buni regizori din domeniu. Pe CV-ul sau se gasesc filme precum "MYSTERY TRAIN" al lui Jim Jarmusch, pentru care a primit o nominalizare la premiile IFP Spirit, "IN THE SOUP" al lui Alexandre Rockwell, castigator al premiului juriului in 1992 la Festivalul de Film Sundance , "NEW YORK STORIES" al lui Martin Scorcese, filmele fratilor Coen "MILLERS CROSSING", "BARTON FINK", castigatoarele premiului Academiei "FARGO" si "THE BIG LEBOWSKI", "THE IMPOSTERS" al lui Stanley Tucci, productiile lui Jerry Bruckheimer "CON AIR" si "ARMAGEDDON", "LIVING IN OBLIVION" al lui Tom DiCillo, premiat la Festivalul de Film Sundance, in care a jucat alaturi de Dermot Mulroney si Catherine Keener, "TWENTY BUCKS", "ESCAPE FROM L.A." al lui John Carpenter, cu Kurt Russell, "DESPERADO", "DOMESTIC DISTURBANCE" al celor de la Paramount, unde a jucat alaturi de John Travolta si Vince Vaughn, "THINGS TO DO IN DENVER WHEN YOU'RE DEAD", alaturi de Rosie Perez in filmul lui Alexandre Rockwell, "SOMEBODY TO LOVE", in care a jucat rolul unui dansator travestit, o interpretare premiata cu IFP Spirit pentru rolul Mr. Pink in filmul lui Quentin Tarantino "RESERVOIR DOGS", "KANSAS CITY" al lui Robert Altman si numeroase aparitii episodice in filme precum "RISING SUN", "THE HUDSUCKER PROXY", "BIG DADDY", "THE WEDDING SINGER" si altele.

Pe langa talentul sau actoricesc, Buscemi s-a dovedit a fi si un scenarist si un regizor respectat. Primul sau proiect a fost un scurt metraj numit "WHAT HAPPENED TO PETE", care a fost prezentat la mai multe festivaluri de film, printre care Rotterdam si LoCarno si difuzat in reteaua Bravo.

Isi marcheaza debutul regizoral in filme de lung metraj cu "TREES LOUNGE", in care joaca si pentru care scrie si scenariul. Filmul, in care joaca alaturi de Chloe Sevigny, Sam Jackson si Anthony La Pagalia, a avut premiera in 1996 la Festivalul de Film de la Cannes, sectiunea Quinzaine des Réalisateurs.

Cel de-al doilea film de lung metraj al regizorului Buscemi, "ANIMAL FACTORY", urmareste povestea unui tanar trimis la inchisoare in urma unei sentinte nejustificat de dure, care, in final, devine un produs al mediului in care traieste. Filmul, bazat pe un roman scris de Edward Bunker, ii are ca protagonisti pe Willem Dafoe si pe Edward Furlong si a fost prezentat pentru prima data la Festivalul de Film Sundance, in 2000.

Sienna Miller (Katya) s-a nascut la New York pe 28 decembrie 1981, cea mai mica fiica a lui Ed si Jo Miller. Cea mai mare parte a copilariei a petrecut-o la Londra si Wiltshire. A urmat cursurile scolii Heathfield din Berkshire unde a dovedit un interes aparte pentru teatru, atat ca mijloc de recreere cat si ca parte a programului ei de studii incununat cu rezultate excelente.

Dupa un an petrecut in calatorii, merge sa studieze actoria la Institutul Lee Strasberg din New York. in 2000 apare in productia off-Broadway Independence la Neighbourhood Playhouse. Consacrarea lui Miller a venit in anul 2001, odata cu rolul din serialul BBC "Bedtime".

Continua apoi cu rolul feminin principal, alaturi de Mark Valley, in "Keen Eddie," creat de J.H. Wyman, un sitcom despre un politist din New York care este trimis la Londra si care ajunge sa o aiba colega de apartament o tanara frumoasa pe nume Fiona, (Miller).

Sienna isi face debutul in film cu Layer Cake, filmul de succes al lui Matthew Vaughn, dupa un roman politist londonez al lui JJ Connelly, povestea unui traficant de cocaina (Daniel Craig) care isi castigase o pozitie respectata in elita Mafiei engleze si care planuieste sa se retraga din afaceri. Sienna joaca rolul seducatoarei Tammy, cea care il seduce pe mafiot.

Sienna a primit apoi rolul lui Nikki, o petrecareata frumoasa dar instabila, in remakeul de clasa al lui Charles Shyer facut dupa clasicul Alfie din 1960. Joaca alaturi de Jude Law, Susan Sarandon, Marisa Tomei, Jane Krakowski si Nia Long. Charles Shyer spune despre Sienna, "Am facut o filmare de proba cu ea si cu Jude si, cand am vazut rezultatul impreuna cu el, am fost extrem de impresionati: nu doar de frumusetea ei rapitoare de pe ecran ci si de capacitatea ei de interpretare reala si deosebita." Criticii au remarcat "debutul ei impresionant pe marele ecran". (David Garmain, The Associated Press).

Sienna a jucat alaturi de Heath Ledger in productia lui Lasse Halstrom, Casanova. Ea are rolul Francescai, singura femeie care rezista farmecelor lui Casanova. Lasse Halstrom spune ca a ales sa o distribuie pe Sienna dupa "cateva auditii de mare clasa". Comenteaza rolul ei, spunand ca "Francesca este una dintre primele feministe si doream pe cineva inteligent si cu o personalitate puternica, Sienna are acel farmec personal care te face sa crezi intr-un personaj. Cred ca are un talent natural."

Sienna a fost distribuita in rolul lui Celia in productia lui Young Vic dupa piesa "Cum va place" a lui Shakespeare, la Teatrul Wyndhams din West End, Londra. A aparut alaturi de Helen McCrory, Dominic West si Reece Shearsmith. Criticii au apreciat in termeni extrem de pozitivi aceasta productie.

Sienna a finalizat recent filmarile la Factory Girl regizat de George Hickenlooper. Filmul urmareste povestea lui Edie Sedgwick, muza lui Andy Warhol. Sienna o interpreteaza pe Edie, avandu-i colegi de platou pe Guy Pearce si pe Hayden Christiansen.
Despre Theo Van Gogh Declaratia producatorului Gijs van de Westelaken
jinglebells