Go Back   Cinemagia Forum > Totul despre filme > Film in general

Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old 01 Apr 2012, 23:07   #1
Liviu-
Film Dissection
 
Liviu-
 
Join Date: Dec 2008
Location: Vaslui / Bucuresti
Posts: 3,106
(Jafar Panahi) Offside vs. King of New York (Abel Ferrara)

Meci: (Jafar Panahi) Offside vs. King of New York (Abel Ferrara)

Rezultat: 3 - 1

Perioada de votare: 2 aprilie 2012 - 8 aprilie 2012

Topicuri utile:

Turneu regizori (Editia 2) - Reguli / Rezultate

Turneu - Idei / Discutii / Nelamuriri

Last edited by Liviu- : 09 Apr 2012 at 09:20.
Liviu- is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 02 Apr 2012, 07:53   #2
Windom
The Ultimate Badass
 
Windom
 
Join Date: Mar 2005
Posts: 4,175
Offside - Struggle of Women in a country that excludes them from entering the stadiums. Care ați ales măh filmul ăsta? Spun pas în meciul ăsta...
__________________
God ain’t my fucking daddy...

http://www.youtube.com/watch?v=YQiPQ...rom=PL&index=5
Windom is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 02 Apr 2012, 14:54   #3
MinRep
Legend
 
MinRep
 
Join Date: Jan 2003
Location: Transilvania
Posts: 2,904
Send a message via Yahoo to MinRep
Hey, Offside e un film destul de bun! Sigur, subtilitatea nu e punctul sau forte (probabil unul dintre motivele pentru care Panahi este privat de anumite libertati in aceste momente), dar sinopsis-ul de mai sus nu ii face cinste. "Offside" se petrece aproape in timp real - vreo trei ore de viata sunt condensate intr-un film care nu dureaza mai mult decat un meci de fotbal. Avand ca fundal o partida decisiva intre Iran si Bahrain, filmul urmareste mai multe tinere care ajung toate sa fie adunate de politie/armata intr-un tarc in afara stadionului. Unul dintre lucrurile care mi-au placut cel mai mult a fost ca filmul nu are un personaj principal si pare sa „curga” de la sine intre diferitele personaje: tinerele infractoare, soldatii care le pazesc si, inspre final, un adolescent cu tulburari de comportament si cu buzunarele pline de artificii. Cealalta chestie care mi-a placut a fost umorul filmului. Dialogurile, chiar daca pun in discutie probleme serioase si denunta discriminarea impotriva femeilor (bla-bla, I know...), sunt foarte amuzante. Am ras de unul singur de mai multe ori in timp ce mai uitam la film, probabil cel mai mult in momentul in care soldatii aduc o proaspata detinuta, care a reusit sa urmareasca prima repriza deghizata in uniforma de soldat.


King of New York
Toate elementele povestii din filmul asta - backstory-ul personajelor, eliminarea rivalilor, confruntarile cu politistii gone rogue, faptele bune pe care le pune la cale personajul lui Christopher Walken etc. - sunt puse pe fundal, in prim-plan avand stilul in care Ferrara filmeaza, atmosfera a la ”Mean Streets” pe care incearca sa o recreeze si, evident, cateva cururi, pentru a mai trezi atentia spectatorului dupa atatea scene „incordate”. Nu spun ca este un film prost, dar fiindca nu imi place Ferrara in mod special, pot sa spun ca nu mi-a placut in mod special. Distributia este excelenta, de la Caruso la Fishburne. Doar Walken mi s-a parut ca a fost sub-folosit, dar nu ma surprinde ca Ferrara a mizat mai mult pe prezenta sa scenica decat pe calitatile de actor efective (desi are ocazia sa ne arate un mic dans).

Vot: Panahi
__________________
"And in case I don't see ya: good afternoon, good evening and good night!"
(Jim Carrey - "Truman Show")
http://poisonwhiskey.blogspot.com/
MinRep is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 02 Apr 2012, 20:28   #4
Windom
The Ultimate Badass
 
Windom
 
Join Date: Mar 2005
Posts: 4,175
Ok, intre timp am dat peste film pe iutub si am zis what the heck... Din pacate nu m-a convins. Eu am o aversiune formidabila fata de fotbal, in general, dar nu asta e problema, pina la urma filmul nu e despre fotbal. E o critica adusa sistemului, cum am vazut si la Kiarostami, insa nu mi s-a parut nici pe departe a avea impactul pe care l-a avut Ten, de exemplu. Si asta pentru ca filmul abordeaza teme serioase intr-o cheie neserioasa. Da, unele faze te fac sa zimbesti, insa avem parte si de o doza sanatoasa de umor tembel si situatii destul de penibile (vezi episodul cu posterul ala tras peste fata sau momentul in care soldatul face pe comentatorul pentru fete. Care fete se comporta de parca s-ar petrece a doua venire a lui Hristos pe stadionul ala si nu un meci de fotbal. Iar episodul cu tipa care se intoarce pentru... capra soldatului, c'mon...
Nu poti sa iei in serios pe fata care acum se da de ceasul mortii datorita gravitatii faptei comise (vorbesc aici de fata-soldat, in autobuz), pentru ca in momentul urmator sa rida strengareste si sa o consoleze pe cealalta, ca poate au sansa sa se povesteasca intreaga noapte... Apoi soldatii se imblinzesc si iau scaparatori in mina (apropo de soldati, jocul actoricesc mi s-a parut ca lasa mult de dorit). All in all, pretty shallow stuff...
__________________
God ain’t my fucking daddy...

http://www.youtube.com/watch?v=YQiPQ...rom=PL&index=5
Windom is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 02 Apr 2012, 21:46   #5
Malombra
Guru
 
Malombra
 
Join Date: Feb 2012
Location: Guillaume-en-Egypte
Posts: 1,473
panahi poate fi şi aşa? sper că filmul ăsta, pe care eu nu l-am văzut, să nu facă lumea să nu se uite la circle, mirror şi crimson gold, dacă sunt şi ele în competiţie.
__________________
m
Malombra is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 06 Apr 2012, 10:06   #6
Windom
The Ultimate Badass
 
Windom
 
Join Date: Mar 2005
Posts: 4,175
King of New York

Mie-mi place Ferrara. Omul are coaie și nu îi este frică să se aventureze pe un teren pe care alți regizori „respectabili” l-ar considera tabu sau trashy. Meritul său constă în faptul că reușește să prezinte acest sleaziness într-un mod elegant, evitînd să dea în exploitation ieftin.
La fel stau lucrurile și cu filmul de față. S-a făcut comparația cu Scorsese. Ferrara mi se pare mult mai îndrăzneț și neortodox decît Mainstream Marty. Artificiul artistic e mult mai pregnant. Spre exemplu, scena de la început, în limuzină, cu Walken și cele două tipe. Felul în care e utilizată lumina, modul în care aceasta sculptează trăsăturile vampirice ale lui Walken, soundtrack-ul, aproape că hipnotizează. O secvență asemănătoare, cea din taxi, încheie filmul. Walken mi s-a părut excelent, nu cred că n-a fost folosit la capacitate maximă, cum spunea MinRep. Asemenea lui Skarsgard sau Auteuil, Walken are un joc interiorizat, nu e un actor...verbal. Nu neapărat, deși îl prinde foarte bine și discursul (vezi Pulp Fiction). În filmul de față interpretarea sa e extrem de reținută, cu excepția, desigur, a numerelor coregrafice. De cealaltă parte, Caruso face un rol bestial – fenomenală scena shootingului în potop, pe Buscemi, din păcate, dacă clipiți îl ratați, iar pe Larry Fishburne rolul de baddass nigga îl prinde întotdeauna. Gajicile sînt una și una, ca în toate filmele lui Ferrara. Puțini reușesc să confere lascivității eleganța ticluită de Ferrara.

Vot: Ferrara
__________________
God ain’t my fucking daddy...

http://www.youtube.com/watch?v=YQiPQ...rom=PL&index=5
Windom is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 07 Apr 2012, 10:26   #7
aniela07
Guru
 
aniela07
 
Join Date: Jul 2011
Posts: 656
King of New York –Deşi genul acesta nu este chiar printre preferatele mele (dar am mai avut şi surprize cu alte ocazii), cu excepţia lui Christopher Walker (la care am bãloşit tot filmul) şi, pe alocuri, imaginile cu New York-ul, nu mi-a zis mai nimic filmul. Gangsteri care se ciuruiesc pentru supremaţia în lumea drogurilor, cu Frank care s-a întors din închisoare cu complexul Iisus Hristos revisited. Mi s-a pãrut fumat şi neconvingãtor.

Offside – Panahi îmi place pentru cã filmeazã în stilul acela realist, nepretenţios, fãrã excese lacrimogene sau senzaţionale. Cum sã ţi se rupã de un regim cu pronunţate tendinţe totalitariste cu tentã religioasã atunci când faci parte dintr-o societate cu oameni raţionali unde tinerii, mai ales în zonele urbane, nu dau doi bani pe un sistem moralist, ipocrit şi absurd.

Pentru modul în care Panahi aratã simplu, natural, transparent, fãrã exces de artificii, încãpãţânarea iranienilor de a se revolta într-un mod domestic, la nivel personal, individual, cotidian, dar eficient prin persistenţã (mai puţin ideea puţin forţatã de la sfârşit cu motivarea dorinţei de a veni la meci pe stadion în memoria unui prieten mort) votez pentru Offside.
aniela07 is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 08 Apr 2012, 18:51   #8
Mercutio
Guru
 
Mercutio
 
Join Date: Oct 2008
Posts: 1,333
King Of New York

filmul ne antreneaza intr-un univers brutal, al decadentei, creat intr-un mod sugestiv de Ferrara, prin decorurile atent alese, prin maniera de interpretare a fiecarui personaj, ce reda atat de bine categoria sociala, prin imaginea low key, cu tenta albastra in zonele umbroase, cu tenta rosie in zonele luminoase, zugravind o lume aspra, placida, anticipand parca doar violenta. in aceast univers personajul lui C. Walken e unul iesit din comun, misterios: un gangster, un criminal, pretinzand a fi un om care face bine, care are un ideal maret de indeplinit. aduce cumva a erou dintr-o tragedie greaca. parca Cromwell zicea, daca nu gresesc, ceva de genul <in order to be good I must be cruel first>. Frank White si-a insusit aceiasi deviza, iar C. Walken, cu acel zambet echivoc ce poate duce deopotriva ori la tandrete, ori la violenta, cu acea dualitate care face un actor bun, mi se pare interpretul ideal al acestui personaj.

Last edited by Mercutio : 08 Apr 2012 at 22:44.
Mercutio is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 08 Apr 2012, 22:57   #9
anaemona
Guru
 
anaemona
 
Join Date: Oct 2009
Posts: 2,704
Sint la jumatatea filmului (Offside) - sper ca o sa ma lasati sa votez putin mai tirziu. Teoretic as putea s-o fac acum, dar n-ar fi corect inainte sa vad tot filmul.
__________________
"Bravery is by far the kindest word for stupidity."
anaemona is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 09 Apr 2012, 00:34   #10
anaemona
Guru
 
anaemona
 
Join Date: Oct 2009
Posts: 2,704
O foarte placuta surpriza, filmul Offside. Asa cum s-a mai spus, dialogurile, comicul lor pe fondul unor idei serioase reprezinta punctul forte al filmului. Mi s-a parut extrem de amuzanta scena din toaleta si soldatul respectiv e cel care mi-a fost cel mai simpatic. Toate schimbarile de situatii intr-un plot care parea previzibil iarasi mi-au placut. Interpretarile au fost de la foarte bune in sus.

King of New York n-a fost un film care sa ma antreneze, ba chiar pot spune ca mi s-a parut chiar foarte plictisitoare ultima parte, cu toata alergatura aia in care s-au omorit o multime de politisti si gangsteri. Nu zic ca Waken si Fishburne si chiar Buscemi nu sint magistrali, dar filmul nu a fost pe placul meu.

Vot Panahi (daca mi-l luati in considerare)
__________________
"Bravery is by far the kindest word for stupidity."
anaemona is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

vB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


All times are GMT +2. The time now is 11:52.


Powered by vBulletin - Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
jinglebells