Unde ne sunt blockbusterele?

de Ştefan Dobroiu în 6 Aug 2012
Unde ne sunt blockbusterele?

Nu se poate spune că 2012 a dus lipsă de producţii de anvergură, dar, o dată cu lansarea lui Cavalerul negru: Legenda renaşte, pare că liniştea vrea să se aştearnă asupra cinematografelor din toată lumea. Iniţial, acest material voia să treacă în revistă filmele mari aşteptate până la sfârşitul anului, dar o privire aruncată la secţiunea În curând de pe Cinemagia ne-a arătat că puţine sunt titlurile care ar putea merita eticheta de blockbuster.

Termenul denumeşte superproducţia hollywoodiană, avându-se în vedere atât anvergura proiectului (buget, nume mari în distribuţie), cât şi posibilitatea ca aceasta să impresioneze în ceea ce priveşte încasările. De fapt denumirea provine din anii '40, când Al Doilea Război Mondial a provocat o cursă a investiţiilor în producerea unor bombe cât mai puternice, iar blockbuster avea o semnificaţie cât se poate de tehnică: o bombă în stare să ducă la năruirea unui întreg bloc. Termenul a fost ulterior împrumutat de Broadway, denumind o punere în scenă cu un succes răsunător, iar acum se foloseşte mai degrabă în industria cinematografică. Primul blockbuster, în sensul actual al cuvântului, a fost Jaws/Fălci, horror-ul lui Steven Spielberg care a schimbat în 1975 viziunea asupra lansării filmelor pe piaţa americană.

Ca să revenim în România, am putea considera un blockbuster filmul ce reuşeşte să aibă în weekendul lansării peste 40.000 de spectatori, apropiindu-se de sau chiar depăşind cifra de 200.000 de bilete vândute de-a lungul periplului său în cinematografele ţării. Recordul anului este deţinut de Cavalerul negru: Legenda renaşte, cu 56.682 de spectatori în primul weekend, urmat de Epoca de gheaţă 4: Continente în derivă, cu 56.519 bilete vândute.

Dar să vedem ce filme ar putea aspira la titlul de blockbuster până la sfârşitul anului!

Prima premieră ce ar putea avea şanse este Skyfall, cel de-al 23-lea film cu James Bond. Interpretat pentru a treia oară de Daniel Craig, Skyfall pare a încerca să compenseze dezamăgirea produsă acum câţiva ani de Quantum of Solace. Regizor este Sam Mendes (câştigător de Oscar pentru American Beauty), villain-ul este interpretat de Javier Bardem, iar M (Judi Dench) o să aibă o prezenţă mai consistentă în acest film ce marchează o jumătate de veac de la apariţia agentului 007 în Dr. No (1962). Trailerul lansat acum ceva vreme ne face să credem că Sam Mendes şi-a făcut bine lecţiile în materie de efecte speciale şi cascade şi că Daniel Craig este mai în formă că niciodată la cei 44 de ani ai săi. Şi în cazul lui James Bond se verifică vorba aceea cum că personajul negativ face toţi banii şi puţini actori ne vin în minte în stare să se "negativizeze" mai bine decât Javier Bardem. Aminteşte-ţi doar de No Country For Old Men... Lansat în noiembrie 2008, Quantum of Solace devenea al doilea cel mai de succes film al anului, ceea ce ne îndeamnă să credem că popularitatea lui James Bond în România e suficient de consistentă pentru ca Skyfall să urce până sus în topul încasărilor din 2012.

Nu putem ignora ultima parte din saga Amurg, The Twilight Saga: Breaking Dawn - Part 2, programată pe 16 noiembrie. Multe sunt francizele ale căror părţi finale s-au bucurat de un imens interes din partea publicului, iar Amurg are toate şansele să nu facă excepţie, mai ales că toate firele par a se lega în deznodământul poveştii cuplului Edward şi Bella. Anul trecut Partea I şi-a terminat parcursul în cinematografele româneşti cu 215.000 de spectatori şi ne aşteptăm ca finalul cvadrilogiei să depăşească cifra de 250.000 de bilete vândute.

În sfârşit, în decembrie ne vom bucura din nou de Pământul de mijloc, hobbiţi şi viziunea lui Peter Jackson în ceea ce priveşte efectele speciale. Curiozitatea cu privire la ecranizarea după preludiul la Stăpânul inelelor este imensă, mai ales când ştii că deliciosul, dar firavul volum al lui Tolkien va fi transformat nu într-unul, ci în trei filme. Dubii există şi în ceea ce priveşte dorinţa lui Jackson de a proiecta filmul cu 48 de cadre pe secundă şi nu cu 24, cum este standardul celorlalte producţii actuale. Primele impresii ale celor care au vizionat fragmente din The Hobbit: An Unexpected Journey au fost în parte negative, lui Jackson reproşându-i-se că a realizat un film ce arată ca o producţie de televiziune. Încă nu e clar dacă The Hobbit 1 va fi lansat în acest standard sau Jackson va aştepta ca publicul să se familiarizeze cu noul format în producţii de mai mică anvergură.

Care crezi că este cel mai aşteptat film până la sfârşitul anului?

Părerea ta

Spune-ţi părerea
Penoba pe 6 august 2012 23:27
The Hobbit.CLAR.
IchigoWolf pe 6 august 2012 23:50
Desi (din pacate) Breakind Dawn II e foarte asteptat , ma indoiesc ca o sa se compare cat de putin din oricare privinta The Hobbit I . Categoric Hobbitul e cel mai asteptat film din restul acestui an . Abia astept si eu sa-l vad :D.
JohnnyAddams pe 7 august 2012 00:05
Nu suport blockbuster-urile. Exceptiile sunt putine. Astept "Skyfall" datorita cast-ului, regizorului (American Beauty) si scenaristului (John Logan), care este ca un idol pentru mine. A da, si "The Hobbit".
aavramescu23 pe 7 august 2012 08:13
Uitati-va ce succes a avut Ice age 4. S-ar putea ca in topuri sa urce si Rise of the guardians care e un Avengers animat cu Santa Clause, Easter Bunny, Sandman, Toth Fary si Jack Frost impotriva lui Boogeyman care vrea sa cucereasca lumea. :)
aavramescu23 pe 7 august 2012 11:42
Arm ai fi filme de vazut la cinema dar nu stiu daca vor fi blockbustere: Total Recall, Bourne legacy, Brave, Expendables 2, Step up revolution 3D, Resident evil 5 3D, Taken 2, Asterix si Obelix 4 3D, Alex Cross, Dredd 3D, Life of Pi 3D. Astea mi le amintesc eu in acest moment.
the_andreea pe 8 august 2012 22:46
Stai linistit, Cloud Atlas nu va fi niciodata un blockbuster, cel putin nu in Romanica. Cum nici Life of Pi, care ar trebui sa apara tot anul asta. Dar la Twilight sigur va fi lume buluc....
raulk pe 7 august 2012 09:37
The Hobbit
Bayard pe 7 august 2012 09:59
3 filme in 5 luni? aveati dreptate, foarte slab.
aavramescu23 pe 7 august 2012 11:43
Ar mai fi filme de vazut la cinema dar nu stiu daca vor fi blockbustere: Total Recall, Bourne legacy, Brave, Expendables 2, Step up revolution 3D, Resident evil 5 3D, Taken 2, Asterix si Obelix 4 3D, Alex Cross, Dredd 3D, Life of Pi 3D. Astea mi le amintesc eu in acest moment.
^Neo^ pe 7 august 2012 19:01
Asa e. Cele 3 filme prezentate de voi au sanse la peste 40/200 mii spectatori debut/total.
Mi-e greu sa fac departajarea intre ele, dar sper ca "batalia" sa se dea intre Skyfall si Hobbit 1 :)
In rest nu prea mai vad niciunul cu sanse la titlul de blockbuster. Dar cu o sansa la peste 100.000 de spectatori in total ar mai fi Step Up 4 si Resident Evil: Retribution.

cosmin742000 pe 8 august 2012 00:13
Blockbusterul ramane genul de film de prostit pe prosti Prea putine blockbustere , nu respecta acesta regula.
Bart_Simpson pe 8 august 2012 08:28
Hahaha! Nu pot sa nu fiu de acord cu treaba cu filmele pentru prostime... Dar sunt si "blockbustere" bune. Rar, dar sunt.
cosmin742000 pe 8 august 2012 08:44
Nu am zis ca sunt filme pt prosti sau prostime , am zis ca sunt filme care sa-i prosteasca pe prosti , e o diferenta:))
Marius888 pe 8 august 2012 00:32
Django Unchained
Bart_Simpson pe 8 august 2012 08:27
Mai curand Breaking Wind decat Breaking Dawn... La cati dementi au americanii, nu se gaseste niciunul sa i se puna pata pe Stephenie Meyer?
kurt4991 pe 8 august 2012 13:10
Depinde. De exemplu: cel mai asteptat film in SUA este, lasand la o parte incasarile, The Hobbit. Este mai asteptat decat a fost The Avengers, The Dark Knight Rises sau The Hunger Games. La incasari s-ar putea sa faca in jur de 400 - 450 milioane. La noi nu prea poti sa spui clar care este cel mai asteptat film pana cand nu vezi cate bilete au fost vandute in weekendul inaugural. La noi marea majoritate se duce la cinema cand stie ca sunt efecte speciale, daca e 3D etc. Calitatea filmelor nu se reflecta in incasari. La americani insa am observat uitandu-ma pe incasari ca nu se mai vand atat de multe bilete la toate prostiile. Poate se mai schimba ceva si pe la noi...
darayawaus pe 9 august 2012 23:54
Slabe sperante...
legolas05 pe 8 august 2012 13:38
Hobbitul este clar cel mai asteptat
Manusa pe 8 august 2012 20:26
Cu siguranta The Hobbit si sper ca va fi reusit.
bloodthirst pe 8 august 2012 20:29
Referitor la cele precizate mai sus,faptul ca unele impresii au fost negative in ceea ce priveste fragmentele vizionate din mult asteptatul The Hobbit,ma pun serios pe ganduri...Sper sa nu fiu dezamagit de film totusi.Mai cred ca ideea lui Jackson de a realiza 3 parti dintr-o carte atat de mica e cam exagerata...Ma rog,opinii,presupuneri,etc,etc.Sa asteptam lansarea si sa fim pregatiti sufleteste pt orice :)
decebal89 pe 20 octombrie 2012 14:37
Din Hobbit face doar primele 2 filme. Din alte materiale ale autorului va face al3 film.
Lewis pe 12 august 2012 20:28
Lincoln? sa speram..................................................
jackie600 pe 17 august 2012 10:38
THE HOBBIT !!!!! normal
alex_il_fenomeno pe 19 august 2012 19:41
s-au lansat in prima jumatate a anului destule ... si mai urmeaza cateva mari .
gmihalka pe 11 septembrie 2012 11:24
Cel mai asteptat...CONTEAZA? Cele mai bune ar fi Jocul lui Ender sau Mortal Kombat :Rebirth sau How to train your dragon 2, sau Iron Man 3...sau, doar ca se vor lansa in ani de acum incolo. Ne-am obisnuit, la Oscar nu sunt premiate chiar corect, pe IMDB sau Cinem...nu sunt "aranjate"corect in topuri, vanzarea la bilete ESTE un indicator, dar nu SINGURUL, iar ceea ce vad unii gratie site-urilor in general straine, NU intra in topuri, desi ar trebui...

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells