Totul despre Elysium

de Ştefan Dobroiu în 15 Sep 2011
Totul despre Elysium

Da, mai sunt 18 luni până la premiera lui Elysium, unul dintre cele mai atipice filme de la Hollywood. În primul rând, este realizat de un regizor cu un singur film la activ, Neill Blomkamp. Bineînţeles, faptul că debutul său în lungmetraj este District 9 arată şi de ce studiourile Sony Pictures au avut curajul de a-i da pe mână nu mai puţin de 125 de milioane de dolari pentru a realiza un SF a cărui acţiune se petrece pe o planetă îndepărtată, în viitorul nu foarte apropiat.

Dacă ţi s-a părut că District 9 a avut o campanie virală foarte inspirată, la fel stau lucrurile şi cu Elysium. În decembrie 2010 apărea un misterios teaser trailer creat de Neill Blomkamp pentru viitorul său proiect, pe atunci încă nenumit. De fapt regizorul nici măcar nu a recunoscut că materialul filmat are vreo legătură cu proiectul Sony, dar am putea băga mâna în foc că aşa stau lucrurile, mai ales dacă ne gândim la substraturile sociopolitice şi economice atinse în District 9. În teaser doi tineri descoperă (şi filmează) cadavrul unei creaturi ciudate, cu origine posibil extraterestră. Rămâi cu impresia că în viitor un pământ suprapopulat găseşte noi surse de hrană, iar acestea nu se află pe Terra... Poţi vedea trailerul la sfârşitul acestui material.

Oare titlul, cu trimitere la Câmpiile Elizee, locul destinat de mitologia grecească eroilor şi celor ce şi-au trăit viaţa cu folos, să însemne descoperirea unui Eden extraterestru, în stare să salveze omenirea de la foamete? Vom afla, probabil, o dată cu apariţia primului trailer...

Până atunci ştim doar că acţiunea filmului va avea loc, cel puţin parţial, pe o altă planetă şi că se petrece într-un viitor nu foarte apropiat. Primul nume anunţat în distribuţia lui Elysium a fost Sharlto Copley, actorul devenit celebru o dată cu lansarea lui District 9, în care joacă rolul principal. Matt Damon va juca şi el în Elysium, ca şi Jodie Foster, lista de actori rotunjindu-se cu William Fichtner, mexicanul Diego Luna şi brazilianca Alice Braga. Jodie Foster, cel puţin, va interpreta un şef de stat de pe o planetă extraterestră, ceea ce sugerează că subiectul ar putea merge în direcţii precum imperialism, comerţ sau chiar relaţii tensionate între Terra şi o altă civilizaţie inteligentă.

Iată cum descrie Neill Blomkamp proiectul: "Este SF, dar include şi idei sociopolitice care mi se par interesante. Totul ambalat în ceva specific filmelor de acţiune de la Hollywood. E cât se poate de original, iar povestea este o creaţie proprie. Acţiunea are loc pe o altă planetă, dar e cool. E Violent, foarte fiolent şi, să sperăm, unic!"

Filmările au început în iulie în Vancouver, iar la începutul lunii august şi-au făcut apariţia online câteva fotografii cu Matt Damon ras în cap, filmând o scenă de acţiune şi purtând un dispozitiv ciudat, despre a cărui utilitate nu ştim deocamdată nimic. Acum câteva luni Damon a declarat că a văzut mostre din ceea ce pregătesc scenografii în ceea ce priveşte aspectul planetei imaginate de Blomkamp şi s-a declarat entuziasmat de componenta SF a filmului.

Premiera românească a lui Elysium va avea loc pe 1 martie 2013, simultan cu cea internaţională.



Părerea ta

Spune-ţi părerea
yoyo_jarre pe 15 septembrie 2011 11:02
wtf??
Bayard pe 15 septembrie 2011 11:37
a.k.a. Soylent Green 2 :D
africanus pe 15 septembrie 2011 12:02
Pare a fi un film cu un subiect destul de interesant, deabia astept si un trailer, in fine mai este de asteptat totusi.
Crist11 pe 15 septembrie 2011 15:06
tipul din poster zici ca este Kane din wrestling.
CalTurbat pe 6 iunie 2012 13:13
E MATT DAMON... CITESTE CU ATENTIE
xerses pe 15 septembrie 2011 18:22
Voi urmari filmul cu siguranta cand va apare.
Sorin87 pe 15 septembrie 2011 21:16
imi plac subiectele de genul acesta sunt interesante si captivante abia astept filmul
alex_il_fenomeno pe 16 septembrie 2011 13:18
amanunte foarte interesante , care nu ar merita scapate din vedere .

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells