Semmelweis, despre unul dintre eroii naționali ai Ungariei: inventatorul asepsiei

de Gloria Sauciuc în 5 Mar 2024
O incursiune în lumea Vienei împărătesei Sissi, dar văzută de pe străzile capitalei imperiale unde și bogați, și săraci, se îmbolnăvesc sau nasc copii și ajung în spitale

Istoria medicinei a scăpat, în mare măsură, cinematografiei. Producția maghiară Semmelweis, acum în cinematografe, face dreptate acestui capitol uitat: pentru că este despre invenția asepsiei în spitale, privită cu mare scepticism în epocă, dar care a salvat mii de vieți începând din secolul XIX.

Când vorbim de drame medicale, ne gândim mai degrabă la dramele plasate în actualitate, fie la camera de gardă, ori în laboratoarele marilor spitale din capitalele europene și din Statele Unite, și prea puțin la o dramă de epocă. Așadar, am privit ca bine-venită biografia celebrului medic maghiar omonim care, la Viena, a instituit prima dată dezinfectarea masivă a mâinilor și a personalului în baza unor concluzii experimentale (înainte ca transmisia patogenilor să fie demonstrată științific).

Filmul este o incursiune în lumea Vienei împărătesei Sissi, dar văzută de pe străzile capitalei imperiale unde și bogați, și săraci, se îmbolnăvesc sau nasc copii și ajung în spitale.

Personajul titular, un medic bun și dedicat – deși agresiv și complet lipsit de tact (personajul istoric era la fel, cel puțin din al doilea punct de vedere), neîmpăcat cu moartea pacientelor în clinica de obstetrică (la care confrații săi sunt scandalos de impasibili), caută o cale de a le salva. Și, printre cercetări și certuri cu confrații săi, descoperă și revoluționează îngrijirea în spitale. Totodată, o poveste de dragoste caută să se înfiripe – cu toate că frumoasa care este alături de protagonist este asistentă, nu (încă) iubită.

Am apreciat mult scenografia și iluminatul, care readuc în atenție o epocă și o lume de acum aproape 150 de ani, dintr-unul dintre marile orașe europene, și am observat o tentativă patriotică a realizatorilor ungari de a-l recupera pe unul dintre eroii naționali (maghiarul „bun” contra austriecilor „răi”), deși faptul că toți vorbesc limba maghiară în film – lucru care cu siguranță nu se întâmpla la Viena – este o convenție mai greu de acceptat.

Exploreaza subiecte similare:

Semmelweis

Alte știri din cinema

Comedia romantică Dragoste pe muchie de cuțit, disponibilă pe streaming

Dragoste pe muchie de cuțit va avea premiera în 29 aprilie, pe platforma de streaming SkyShowtime

Armurierul westernului Rust, condamnat la închisoare în cazul în care e implicat și Alec Baldwin

Apelurile lui Gutierrez Reed din închisoare arată „că nu are remușcări și că încă aruncă vina pe alții, inclusiv pe Baldwin, pe producătorii filmului și pe paramedici”

Istoria prinde viață în fiecare seară de luni pe TV5MONDE

În fiecare luni, de la ora 22:00, reputatul jurnalist francez Stéphane Bern poartă telespectatorii canalului TV5MONDE printr-o călătorie în timp, în intimitatea unor personalități celebre din istorie.

Kingdom of Judas: un thriller românesc ce încalcă toate regulile

Kingdom of Judas, primul film românesc, vorbit integral în limba engleză a intrat în cinematografe. Dar oare să fie acest lucru destul pentru a convinge publicul?

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells