« Înapoi la pagina festivalului

Jocurile Berlinalei

de Ştefan Dobroiu in 8 Feb 2014
Jocurile Berlinalei

Poate că cea de-a 64-a ediţie a Berlinalei a anunţat peste 400 de lungmetraje şi scurtmetraje în selecţie, dar numărul filmelor prezentate la Berlin este mult mai mare. Piaţa de filme a festivalului, unde distribuitorii au şansa de a vedea producţii aflate pe ultima sută de metri a realizării, dar şi pitch-uri cu titluri ce ar putea apărea în doi sau trei ani, ridică numărul de titluri accesibile în festival la peste 1000. În fiecare zi, publicaţiile The Hollywood Reporter, Variety şi Screen anunţă în ediţiile dedicate exclusiv Berlinalei ce contracte s-au semnat, ce filme şi-au găsit distribuitori internaţionali şi cum pre-vânzările internaţionale pot schimba soarta unui proiect.

Pamela McClintock descrie în materialul ei "Drumul spre Oscar începe la Berlin" cât de multe sunt producţiile nominalizate anul acesta la Oscar care şi-au început cariera internaţională în agitata piaţă de filme a Berlinalei. The Wolf of Wall Street, de exemplu, care are toate şansele să devină producţia cu cele mai mari încasări din întreaga carieră a lui Martin Scorsese, şi-a obţinut o parte din buget datorită primirii bune a proiectului la Berlin, pe când Leonardo DiCaprio nici măcar nu făcuse probe de machiaj pentru a intra în pielea descurcăreţului Jordan Belfort.

Philomena, 12 ani de sclavie, Dallas Buyers Club şi Nebraska au fost şi ele finanţate prin pre-vânzările distribuitorilor în diverse teritorii. Toate concurează în acest la Oscarul pentru Cel mai bun film, fiind considerate printre cele mai importante producţii ale anului trecut.

Dacă privim spre viitor, o mulţime de titluri ce ar putea avea succes la Cannes sau la Veneţia se apropie de finalizare şi datorită primirii lor la Berlinală. Este vorba, de exemplu, de Coming Home, cel mai recent film al lui Zhang Yimou, în care celebrul regizor deja premiat cu Ursul de Aur colaborează din nou cu muza sa, Gong Li. Filmul a fost achiziţionat de compania de world sales Wild Bunch, ai cărei reprezentanţi au ţinut deja să precizeze, prin The Hollywood Reporter, că filmul va fi gata la timp pentru Cannes.

Vera Farmiga, pe care o vom vedea din martie în filmul lui Nae Caranfil Mai aproape de lună, a semnat la Berlin următorul ei rol principal, cel în Prima, comedia despre relaţii a lui Evan Greenberg. Kate Winslet va reveni în atenţie în producţia cu jafuri Triple Nine, în care actriţa britanică face echipă cu nominalizatul la Oscar de anul acesta Chiwetel Ejiofor şi Casey Affleck. Debutul în lungmetraj al lui Russell Crowe, de văzut în curând pe ecranele noastre în rolul titular din Noe/Noah, a fost vândut pentru diverse teritorii în prima zi a Berlinalei. Crowe regizează şi interpretează rolul principal, al unui fermier care călătoreşte la Istanbul după Primul Război Mondial, hotărât să afle soarta fiilor săi, daţi dispăruţi în timpul bătăliei de la Gallipolli. În rolul principal feminin, Olga Kurylenko.

Tot la Berlinală s-a definitivat contractul pentru Song of the Sea, noua animaţie a lui Tomm Moore după nominalizarea la Oscar pentru The Secret of Kells. Şi de această dată regizorul se inspiră din folclorul irlandez, concentrându-se pe Selkie, fiinţe pe jumătate oameni şi pe jumătate foci.

Toate producţiile pomenite mai sus Sunt titluri pe care le vom vedea cel mai devreme la sfârşitul anului sau mai degrabă în 2015. Unele dintre producţiile prezentate în piaţa de filme a Berlinalei au toate şansele să se regăsească în selecţia ediţiei cu numărul 65 a festivalului sau, de ce nu, în topurile încasărilor din anii viitori.

Părerea ta

Spune-ţi părerea
alex_il_fenomeno pe 21 februarie 2014 19:11
Vad ca sunt o multime de filme bune, prin urmare este un eveniment de aclamat.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells