Documentarul Camera obscura, de Gheorghe Preda, proiecții la București

de Cinemagia în 10 Ian 2017
„...un film adevărat de cineclub era un film mic proiectat în întunericul unei societăți atomizate care făcea vizibilă o imagine răsturnată a acesteia. Și când vezi că regele e gol începi să dorești altceva”...

Camera obscura, de Gheorghe Preda, documentar de lungmetraj despre cinecluburile existente în România în anii comunismului, va putea fi văzut la București marți, miercuri și joi (10-12 ianuarie), la Muzeul Țăranului Român, Cinema Elvira Popescu și Cinema Europa. Detalii program, la fișa filmului.

Sub comunism, în România, cinecluburile erau foarte active. Găzduite de mari întreprinderi, universități sau așezăminte culturale, ele instruiau și finanțau neprofesioniști care voiau să se exprime prin film. În condiții tehnice precare, de neimaginat astăzi, ei au realizat filme în 8 sau 16 mm, unele adevărate capodopere de subversivitate în condițiile existenței unei cenzuri foarte dure.

„La origine camera obscura  era un dispozitiv dar și un principiu. O cutie neagră care avea pe un perete o lentilă.  Prin intermediul ei  se proiecta înăuntru pe peretele  opus, o imagine  micșorată  și răsturnată a obiectului văzut sau fotografiat. Așa funcționează ochiul omenesc, așa funcționează orice aparat de captat imagini.

Asta era și un film adevărat  de cineclub.  Un film mic proiectat  în  întunericul unei  societăți  atomizate  care făcea  vizibilă o imagine răsturnată a acesteia. Și când vezi că regele e gol începi să dorești altceva. Poate o schimbare”, a spus regizorul Gheorghe Preda pentru cititorii Cinemagia…

„În documentarea noastră, sub tone de filme banale sau de propagandă  am găsit mici  bijuterii  cinematografice,  provocatoare și insolente la adresa bunul simț  comun, creative în cel mai înalt grad,  și cumva dătătoare de speranță. Că într-o zi libertatea, cuvânt atât de abstract în acele vremuri poate fi cândva posibilă”, a concluzionat regizorul și scenaristul documentarului, Gheorghe Preda.

Exploreaza subiecte similare:

Camera Obscura

Alte știri din cinema

Povestea adevărată a unei eroine: Sub acoperire/Undercover

Sub acoperire spune povestea incredibilă a unei polițiste infiltrate timp de opt ani în gruparea teroristă ETA: Aranzazu Berradre Marín, pe numele ei real Elena Tejada

Filmul care i-a adus lui Arnold cei mai mulţi bani! Titlul o să te surprindă

Nu, nu este nici Minciuni adevărate şi nici vreun film din seria Terminator

Sarah Jessica Parker, remarci asupra sexismului spectatorilor. Are dreptate?

Actriţa din Totul despre sex rememorează momentele când publicul s-a întors împotriva personajului ei, Carrie Bradshaw

Tom Hardy e protagonist în MobLand, acum pe SkyShowtime

Un nou serial cu mafioți londonezi garantează să țină spectatorii în suspans. Tom Hardy, Pierce Brosnan și Helen Mirren sunt în distribuție.

Părerea ta

Spune-ţi părerea
MsCathy pe 11 ianuarie 2017 11:53
Stiti cumva daca filmul o sa ruleze si la cinematograful din Sibiu ?

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells