Cronică: Dacă aş fi... tu?

de Ştefan Dobroiu în 13 Aug 2011
Cronică: Dacă aş fi... tu?

Comedii cu schimbări de corpuri s-au mai făcut (când am citit sinopsisul lui Dacă aş fi... tu? chiar ne-am întrebat: mai era nevoie de încă un film pornind de la aceeaşi premisă?) şi ştim cu toţii că secretul eficienţei lor este ca protagoniştii să fie cât mai diferiţi. The Change-Up bifează această condiţie obligatorie şi câştigă datorită unor interpretări pline de energie ale protagoniştilor Jason Bateman şi Ryan Reynolds. Atenţie, dacă eşti prea sensibil pentru celebrul "umor de toaletă" (scutece pline cu substanţă maro la orizont!), consideră-te avertizat...

Noi am fi scos multe scene din comedia regizată de David Dobkin (The Wedding Crashers), dar categoric am fi păstrat multe. Dacă aş fi... tu? reuşeşte cumva să-şi depăşească posibila condiţie de simplu remake aducând şi emoţie, şi umor şocant şi surprize plăcute într-un melanj cât se poate de inegal, dar foarte potrivit pentru o vizită de weekend la cinema, în compania unor buni prieteni care nu se sperie când prin aer zboară scutece... Spunem de la început, în schimb, că şi Domnişoare de onoare/Bridesmaids, şi Şefi de coşmar/Horrible Bosses ne-au plăcut mai mult (Marea mahmureală 2 nu am văzut încă).

Bateman şi Reynolds sunt Dave şi Mitch, doi buni prieteni din copilărie cum nu se poate mai diferiţi. După ce a muncit pe brânci Dave a devenit un avocat de succes, cu şanse să devină partener în compania sa, dacă îi reuşeşte o preluare de sute de milioane de dolari. Are o soţie frumoasă şi trei copii, dar orele lungi de lucru şi obligaţiile familiale îl fac să-l invidieze din inimă pe Mitch, un pierde-vară care îşi începe ziua cu marihuana şi şi-o termină cu alcool, trezindu-se în toiul nopţii pentru toride partide de sex ocazional. După o noapte de beţie, Mitch şi Dave urinează la unison într-o fântână (magică sau nu, nici nu mai contează), iar a doua zi se trezesc fiecare în patul şi corpul celuilalt...

O dată ce accepţi componenta magică a scenariului, te poţi desfăta cu trăsnăile protagoniştilor. Evident că Mitch/Dave habar n-are să îngrijească bebeluşi şi n-are nici idee despre codul de conduită din firma prietenului său. În acelaşi timp Dave/Mitch află de ocupaţiile obscure ale amicului, iar scenariştii nu se dau în lături de la nimic pentru a-şi arunca personajele în cele mai hilare şi ireverenţioase situaţii cu putinţă. O să râzi în hohote la anumite scene, dar o să fii şi scârbit la altele, pentru că niciuna din minţile din spatele acestui film n-a fost în stare să găsească o cale de mijloc între tipuri diferite de comedie.

Interesantă este componenta dramatică a filmului. Evident că Mitch, conectat la responsabilităţile lui Dave, îşi dă seama că viaţa nu-i doar distracţie. La rândul lui, amicul Dave îşi dă şi el seama că viaţa nu e doar muncă. Cert este că fiecare îşi va da seama de adevărata valoare a ceea ce deţine şi, printre sâni goi (dacă vrei să vezi ce are Olivia Wilde în dotare acum ai ocazia), femei gravide, filme xxx, frizuri inghinale şi altele, îşi aleg în deplină cunoştinţă de cauză calea de urmat în viitor.

Aşteaptă-te la puţin de la această comedie şi chiar s-ar putea să-ţi placă...

Părerea ta

Spune-ţi părerea
claudelina pe 13 august 2011 15:58
Cred ca va fi un film de proasta calitate.
xerses pe 13 august 2011 23:03
Ma bucur sa vad ca are o cronica buna!....
Bayard pe 13 august 2011 23:27
nu planuiam sa-l vad.... dar daca apare Olivia Wilde....
Sorin87 pe 14 august 2011 11:15
Jason Bateman şi Ryan Reynolds intr-o comedie cred ca o sa fie cu scantei
MariaSweet pe 21 august 2011 15:51
ca bine zici:))
Puiu7 pe 14 august 2011 21:06
As vrea sa il vad,pare ceva ca in It's a boy girl insa totusi aici nu pare vorba despre doi adolescenti.Il astept cu placere!
legiune pe 14 august 2011 22:04
un film pur si simplu comercial de factura indoielnica, cred ca o sa il vedem la HBO daca avem timp
alex_il_fenomeno pe 15 august 2011 12:43
mi se pare o comedie draguta , care nu plictiseste !

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells