Câştigătorii CNC!

de Ştefan Dobroiu în 22 Nov 2011
Câştigătorii CNC!

Săptămâna trecută s-au anunţat câştigătorii de la CNC, dar iată că acum aflăm şi despre ce este vorba în noile proiecte câştigătoare. Se anunţă un sezon 2012-2013 cât se poate de bun, printre câştigători aflându-se scenarii scrise de cei trei crai ai noului val românesc: Cristian Mungiu, Corneliu Porumboiu şi Cristi Puiu.

La conac este cel mai recent scenariu scris de Cristi Puiu. Îl va avea în vizor pe Aurel Moiş, senator liberal şi mare proprietar de terenuri care decide să-şi pună reşedinţa de la ţară la dispoziţia unor prieteni amatori de vânătoare. Conacul se umple de oaspeţi, boieri, ofiţeri, lăutari şi multă voie bună, dar pe Moiş raţiuni mult mai tulburi îl fac să fie prezent La conac în acel moment. Trei dintre invitaţi vor afla la momentul potrivit care sunt acestea... Cel de-al patrulea lungmetraj al lui Cristi Puiu va fi produs de către Mandragora.

Gef Art Film este producătorul celui mai recent proiect al lui Mihai Ionescu, regizorul cunoscut pentru Despre alte mame, filmul independent inclus anul trecut în competiţia festivalului de la Moscova. Mihai Ionescu scrie, alături de scenaristul Alexandru Spătaru, această adaptare după nuvela omonimă a lui Titus Popovici. Cutia de ghete este un film de epocă ce spune povestea lui Ion Popescu, un mic funcţionar a cărui fiică s-a născut moartă. Bărbatul are parte de o adevărată odisee când merge spre crematoriu, ducând trupul fiicei sale într-o cutie de ghete... Contactat de Cinemagia, Mihai Ionescu a definit proiectul drept o "frescă istorică", precizând că filmul va fi întrucâtva diferit de materialul scris, mai ales din cauza costurilor mari necesare pentru a realiza o producţie de epocă.

Unul dintre cei mai importanţi descoperitori de talente de la noi, Florin Şerban ni i-a scos deja în atenţie pe George Piştereanu şi Ada Condeescu şi nu are deloc de gând să se oprească aici: pentru noul său proiect, Îmi curgi prin vine, regizorul şi scenaristul intenţionează să facă un casting de 5000 de persoane, planul fiind să folosească tot actori neprofesionişti sau debutanţi. Florin Şerban ne-a dezvăluit că "Îmi curgi prin vine e o poveste de dragoste dintre doi oameni care nu ar fi trebuit să se întâlnească niciodată. Un bărbat şi o femeie pe care îi desparte totul, dar care se caută, se găsesc şi fug unul spre celălalt". Un gen atât de neglijat în minimalismul românesc recent, filmul de dragoste ar putea să reapară pe ecrane în 2013, o dată cu Îmi curgi prin vine.

Aflat în drum spre ţări îndepărtate, Horaţiu Mălăele ne-a trimis prins SMS nu un sinopsis, ci un fel de scrisoare de intenţie în ceea ce priveşte proiectul său Cavalerul albastru. "Într-o lume năucită de terorism, baricade ideologice conjuncturale şi imininenţa războaielor, parabola Cavalerului Albastru va încerca să readucă în oameni speranţa iubirii şi dorinţa unui viitor previzibil şi, dacă se poate, tandru." Noi credem că în curând ne va aştepta un nou film de public din partea lui Horaţiu Mălăele, mai ales că producătorului proiectului este MediaPro Pictures.

Din nefericire ceilalţi câştigători la lungmetraj de ficţiune au fost mai secretoşi în ceea ce priveşte scenariile lor. Tudor Giurgiu montează în prezent Despre oameni şi melci şi poate că se va opri la un moment dat pentru a ne povesti premisele noului său film, Cristian. Pe Corneliu Porumboiu îl ştim de mult: din superstiţie refuză să vorbească despre scenariile sale până când acestea nu sunt finalizate. După ce scriitura e terminată, superstiţiile dispar: "rişti" chiar să găseşti întreg scenariul pe email, cu rugămintea să trimiţi înapoi impresii. Despre proiectul său, Un interval de 9 minute, umblă vorba că ar putea avea tot un protagonist de 30-35 de ani, ca şi filmul anterior, Poliţist, adjectiv.

Când câştigi un Palme d'Or pentru cel de-al doilea lungmetraj al tău, e firesc să fii reticent în a dezvălui detalii despre următoarele proiecte: Cristian Mungiu a decis să nu povestească ce se întâmplă în Provizoriu, noul său film, la scenariul căruia încă lucrează. Dar vom afla detalii cât de curând, cu siguranţă...

Dintre câştigătorii pentru proiecte de debut, cei mai prompţi au fost reprezentanţii Saga Film, care intenţionează să înceapă în vară filmările la 7 de inimă roşie, în regia lui Sorin Marin. “7 de inima roşie” este povestea unui barbat de 50 ani, bogat şi singur, care află că are nevoie de un transplant de inimă pentru a supravieţui. Înfricoşat de moarte, îşi vizitează mama şi pe Elena, fosta iubită, dar nu reuşeşte să le spună că e grav bolnav. Renunţă sa plece la Paris si alege sa meargă în Deltă, la Sfântu Gheorghe, la nunta Mariei, fata celui mai bun prieten din copilărie, Toma. Aici, într-un loc magic, unde Dunărea întâlneşte marea, cu oameni simpli şi obiceiuri străvechi, Radu îşi confruntă trecutul, sinele, efemeritatea. O premieră ar trebui să aibă loc în cursul primăverii lui 2013.

Părerea ta

Spune-ţi părerea
Dragomara pe 22 noiembrie 2011 12:24
Să le vedem, să le vedem mai întâi, şi numai după vom judeca! Totuşi la o primă aruncare de ochi am o senzaţie de deja vu, mai exact unii scenarişti/ regizori par să-şi fi făcut deja abonament la premiile CNC! :D Îmi este greu să cred că nu au mai concurat şi alţi (tineri) scenarişti de valoare, sau care promit. :-(
spartacus pe 22 noiembrie 2011 13:08
Personal, nu imi fac sperante. Filme cu priza la casele de bilete si la cinefili totodata nu au fost in ultimii 10-15 ani, dar filme comerciale pe bune. Doar filme "de autor" sau independente, cu doar cateva sute de spectatori. Pe oameni nu ii poti pacali asa usor. Cei din juriu ar trebui sa faca un pas inainte si sa aleaga scenarii de filme comerciale, ca sa nu spun filme de actiune, pentru ca idei de astfel de filme ar fi, slava Aluia de Sus. Parerea mea.
Gebeleizis pe 22 noiembrie 2011 17:27
Le urez succes tuturor.
alex_il_fenomeno pe 23 noiembrie 2011 17:26
asa cum era de asteptat , regizorii mari au venit cu cele mai interesante idei , ce au primit cele mai mari finantari .
angesa pe 1 decembrie 2011 13:09
astazi 1 decembrie:
La multi ani tuturor romanilor si Romaniei!!! 1 decembrie 2011 :-))
O viata implinita urez tuturor, "umana" , civilizata, realizata !
......fara "crize de orice natura" , "chinuri" si toate ..."limitarile" (unele doar pt noi romanii) va urez tuturor! :-))

1 decembrie 2011: ........si: "Cinemagia" La multi ani! cu articole cat mai bune si interesante!

claudelina pe 25 februarie 2012 19:10
Abia astept sa vad rezultatetele!

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells