ACLC,BISSADLAF!*

de Stefan Dobroiu în 27 Apr 2007
ACLC,BISSADLAF!*

Poate prea obisnuit cu avalansa de animatii destinate atat adultilor cat si copiilor, TMNT (adica "Teenage Mutant Ninja Turtles") a reprezentat o surpriza mai degraba neplacuta. Copilaros si superficial, e clar ca filmul are ca target preadolescentii si prepuberii, ceea ce poate deveni o adevarata problema: fanii din anii '90 ai serialului au crescut si nu-l mai pot aprecia, iar pustii de zece ani n-au apucat sa le indrageasca pe cele patru testoase mutante.

De aceasta data, lucrurile nu stau foarte bine in canal: dupa invingerea lui the Shredder testoasele s-au cam despartit, si-au gasit locuri de munca si se complac intr-o existenta neinteresanta, in lipsa liderului Leonardo, plecat sa se regaseasca in junglele din America Centrala. Dar Leo se intoarce, iar cei patru, ajutati de April O'Neill si prietenul ei Casey, trebuie sa lupte impotriva magnatului Max Winters, hotarat sa stranga o armata de monstri cu care sa controleze lumea, cu ajutorul misteriosului clan "Foot". Filmul este viu, mai intens si intunecat decat precedentele, dar povestea e subtire si mult prea simpla pentru spectatorul matur, de unde si sfatul din titlu.

Cu destule idei furate din succese de casa precum "Stargate", "Tomb Rider" sau "Matrix" (oare in fiecare film de actiune trebuie sa vedem o lupta in ploaie sau acesta a devenit mai nou un test sine qua non pentru specialistii in efecte speciale?), TMNT se clatina sub povara glumitelor imponderabile si nu e sustinut nici de tehnica: ai impresia ca desenatorilor le-a fost lene sa faca un film 3D si s-au oprit la un 2,5D.

Ca sa compenseze subtirimea povestii, producatorii s-au grabit sa arunce cateva vedete pe generic. Astfel April este Sarah Michelle Gellar (n-o recunosti), iar Casey este Chris Evans (ori nu-l stii, ori nu-l recunosti, desi tocmai a jucat in "Sunshine" si sta la coada pentru al doilea "Fantastic 4"). Singura voce recognoscibila este cea a lui Patrick Stewart (Max Winters), numai ca in cazul lui combinatia dintre o voce celebra, de barbat de varsta a treia, si aspectul fizic bodybuildat al personajului se inghite cam greu. Cea mai exotica (si la fel de greu recognoscibila, in ciuda accentului) este Zhang Ziyi ("Tigru si dragon", "Memoriile unei gheise"), in rolul lui Karai, lidera clanului "Foot".

Cu o singura replica misto (dar atat de misto incat sigur isi afla locul intr-un top al anului) si o poveste intortocheata si lipsita de profunzime, TMNT a ocupat locul I in box-office-ul american. O saptamana, ca apoi i-a lasat pe altii mai buni.
______________

*Adu-ti copilul la cinema, baga-l in sala si apoi du-te la alt film!

Părerea ta

Spune-ţi părerea
alex_il_fenomeno pe 15 septembrie 2013 12:14
Amuzant titlu, si da, cred ca este mai mult un film pentru copii.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells