2012: succese 3D

de Ştefan Dobroiu în 24 Dec 2012
2012: succese 3D

Acum câţiva ani te întrebai şi tu, ca şi noi, dacă tehnologia 3D va depăşi stadiul de „experiment” şi se va impune în cinematografe. 2012 vine cu o concluzie categorică: 3D-ul este aici şi va rămâne aici multă vreme. Este de ajuns să observi tendinţa de generalizare şi faptul că producţii pe care nu le-ai fi considerat eligibile pentru formatul 3D şi-au făcut apariţia pe marile ecrane utilizând „noua” tehnologie. Primul exemplu care ne vine în minte poate fi văzut în continuare în cinematografe, şi anume Viaţa lui Pi, ecranizarea lui Ang Lee după celebrul roman al canadianului Yann Martel.

La prima vedere, Viaţa lui Pi în 3D a sunat ca o idee proastă, căci ce putea fi atât de ofertant din acest punct de vedere la povestea unui puşti indian pierdut pe apele Pacificului într-o barcă de salvare? Dar Ang Lee a reuşit să ofere o viziune asupra lui Pi atât fidelă sursei, cât şi extrem de originală şi personală. Dacă vezi filmul la cinema ai să vezi că alegerea regizorului de origine taiwaneză a fost cât se poate de bună, premiera de vineri folosind tehnologia într-un mod adesea spectaculos.

Ca de obicei, când vine vorba de 3D animaţiile excelează. Există încă o mulţime de lucruri de rezolvat la proiecţiile (şi filmarea) în trei dimensiuni, iar supărarea noastră cea mai mare vine de la imaginile atât de neclare atunci când obiecte sau personaje se mişcă repede pe ecran. Nu acelaşi lucru se întâmplă în animaţii, unde controlul mişcării şi imaginea simplificată dau 3D-ului o naturaleţe pentru care filmele live-action vor mai avea mult de aşteptat. Sunt de amintit Epoca de gheaţă 4: Continente în derivă, aventurile lui Sid, Manny şi Diego prezentate în format 3D devenind cea mai de succes premieră a anului în România, cu aproape 360.000 de spectatori, dar nici Lorax. Protectorul pădurii, lansat în martie, sau Brave/Neînfricată, cu premiera în august, nu s-au lăsat mai prejos la acest capitol. La fel şi Madagascar 3: Europe's Most Wanted şi The Rise of the Guardians, care a compensat o poveste previzibilă cu imagini 3D spectaculoase. Ce ne pare rău este că nu am văzut În căutarea lui Nemo, relansat în noiembrie după o convertire lăudată de specialişti. Când am auzit că în România vine doar în versiune dublată, am ajuns la concluzia că clasicul Pixar e de nevăzut fără vocea lui Ellen DeGeneres în rolul uitucei şi simpaticei Dory.

Dar marea provocare sunt filmele live-action, aşa că ne-am propus să-ţi identificăm câteva din marile reuşite ale anului. Nu trebuie să ratezi Hobbitul: O călătorie neaşteptată, care poate beneficia şi de faptul că este proiectat în România şi în versiunea HFR (high frame rate, adică o frecvenţă mai mare de derulare a cadrelor, de 48 de cadre pe secundă, comparativ cu formatul clasic de 24 de cadre pe secundă). Peter Jackson a aruncat pe ecran câteva secvenţe care arată tare bine în 3D, iar aventurile simpaticului Bilbo, interpretat de un Martin Freeman foarte potrivit, au şi ele de ce te ţine nemişcat pe scaunul de cinema.

Ne-a mai atras atenţia Prometheus, cu imaginea lui foarte clară şi atenţia deosebită acordată detaliilor în 3D. Îţi spunem de la început că acest prequel al celebrei francize începute în 1979 nu ni se pare că s-ar ridica la nivelul primelor două părţi regizate de Ridley Scott şi James Cameron, dar asta nu înseamnă că echipa din spatele efectelor speciale nu şi-a făcut treaba ca lumea.

La fel stau lucrurile cu The Avengers, cel mai mare succes al lui 2012, cu 1,5 miliarde de dolari încasate în toată lumea. The Avengers este în acest moment al treilea cel mai popular film din istorie, după Titanic şi Avatar, iar un aspect 3D realizat cu atenţie a convins şi el cinefilii să vadă şi să revadă (noi l-am văzut de două ori) captivanta aventură „de grup” regizată de Joss Whedon.

Pentru la anul aşteptăm cu nerăbdare Oz: The Great and Powerful, deşi ultimul trailer este o idee cam prea colorat. Nu putem ignora Monsters University, continuarea mega-hitului Compania monştrilor, o producţie Pixar. G.I. Joe: Retaliation ar putea arăta bine în 3D, mai ales că producătorii au amânat premiera cu nouă luni, unul dintre motive fiind acela al unei convertiri făcute atent. Dar cea mai aşteptată premieră din punctul nostru de vedere este Marele Gatsby, filmul lui Buz Luhrman bazat pe romanul lui F. Scott Fitzgerald. Recunoaştem că ne-a surprins alegerea regizorului, căci formatul 3D este mai potrivit animaţiilor, SF-urilor şi filmelor fantasy decât unei producţii de epocă (acţiunea are lor în anii '20), dar trailerele ne-au convins că Luhrmann şi-a luat câteva inspirate libertăţi în aducerea pe ecran a romanului, iar faptul că în echipa de efecte speciale sunt oameni care au lucrat la Matrix, Superman Returns şi Sucker Punch nu face decât să promită imagini spectaculoase în această premieră cu Leonardo DiCaprio, Tobey Maguire şi Carey Mulligan în rolurile principale.

Care e filmul tău 3D preferat din 2012?

Părerea ta

Spune-ţi părerea
Theodoric pe 24 decembrie 2012 14:28
The Hobbit
rob3rt_89 pe 24 decembrie 2012 14:34
sincer nu mi s-a parut extraordinar Life of Pi ... poate am avut asteptari prea mari
legolas05 pe 24 decembrie 2012 14:56
Hobbitul a aratat excelent in 3d
Razvan600 pe 24 decembrie 2012 15:52
The Hobbit
IchigoWolf pe 24 decembrie 2012 16:04
The Hobbit si Life of Pi . The Avengers mi-a placut mult , desi nu neaparat ca era 3D . Iar dintre animatii , cea mai superba a fost Brave :).
chrismechris pe 24 decembrie 2012 16:29
Dintre cele ce le-am vizionat si apar si in lista: Madagascar 3: Europe's Most Wanted si The Hobbit.
cosmin742000 pe 24 decembrie 2012 16:51
3D?Asta e un fel de prosteala menita sa abata atentia de la lipsurile unui film.
nicolas84 pe 24 decembrie 2012 19:35
La majoritatea filmelor chiar da. Asta + ca aduc venituri mai mari astea treide pt ca e beletu mai scump Muuuulti nu inteleg faptul ca filmele trebuie sa aiba in primul si in primul rand o poveste captivanta, actori buni si o executie "cat mai bune"...abia dupa aceea vin efectele si mai stiu eu ce. In ziua de azi nici filmele de actiune MACAR, nu mai sunt ce au fost. Unde naiba mai intalnesti ceva de nivel "Arma mortala" sau "Die Hard" ???(ca sa nu gandesc prea in spate). Sa nu imi mai amintesc de asa zisele S.F-uri care numai pe atmosfera si poveste nu se concentreaza. Unde mai poti sa gasesti un "Alien" azi de exemplu? (asta tot asa ca sa nu merg mai "in istorie")
Ovidiu239 pe 24 decembrie 2012 18:10
Anul asta am vazut 3 filme la cinema in 3d, si pot spune ca, ca si efecte, cel mai bun a fost The Hobbit.
Bayard pe 25 decembrie 2012 13:40
E dificil sa spui care a avut cel mai bun 3D.. probabil Madagascar, dar e animatie asa ca nu e chiar corect. Hobbitul in 48fps a fost fabulos, la scenele de lupta claritatea a fost inimaginabila ... dar chiar si-asa sper sa nu mai foloseasca si altii frecventa asta
Manusa pe 25 decembrie 2012 19:51
The Hobbit a fost reusit.
Marijuan111 pe 25 decembrie 2012 23:36
The Avengers
vanhelsing_ro pe 26 decembrie 2012 20:31
the hobbit,fara dar si poate cel mai bun 3d al acestui an
Razvan97 pe 27 decembrie 2012 10:14
Hobbit e prea tare
Miiku pe 9 ianuarie 2013 20:03
The Avengers, cu siguranta. Hobbitu` n`am reusit sa il vad. :)
alex_il_fenomeno pe 31 ianuarie 2013 19:41
Pana la urma, filmele pe care toti le asteptam.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells