Unlikely Messiah
Join Date: Dec 2004
Location: Bucharest
Posts: 16,822
|
Rezolvat.
Observatiile lui Rafael sunt pertinente. Cele ale lui Gionloc, corecte, dar prea negativiste în ansamblu.
Adineaori, dupä vizionare, am avut o discutie detaliatä cu Sorin, care a fost foarte satisfäcut de observatiile mele, si mi-a märturisit o atitudine pe care, dacä e sincerä, o respect: în timpul realizärii filmului, a refuzat orice sugestii, asumându-si räspunderea de "a gresi pe pielea lui" si abia apoi de a accepta criticile, în ideea cä e un mod mai constructiv de a evolua.
In rezumat, concluziile mele sunt urmätoarele:
Calitäti:
* Scenariul contine toate elementele de bazä ale unei structuri dramaturgice valabile si complete.
* Autorul are "viziune" certä - pentru cine nu e familiarizat: "viziune" = (aici) ecranul mintal pe care se proiecteazä filmul în avans. Altfel spus, "vede cinematografic".
* Stil elaborat, compus, expresiv, pe multiple planuri:
- compozitii de cadre si unghiulatie;
- conceptie cromaticä;
- ecleraj;
Se remarcä, de pildä, secventele introductive (prima întâlnire: dominante de negru, dialog de prim-planuri frontale, compozitii simetrice; a doua întâlnire: dominante de alb, dialog de planuri pe unghiuri de filmare, compozitii asimetrice; secventa nocturnä: dominantä întunecoasä, completatä prin detalii luminoase vagi si sugestive; secventa cu tiganii: dominantä hiper-luminoasä, alternante dramatice între planuri largi si strânse; etc.)
* Bunä stäpânire a elipselor, montajului, naratiunii.
* Caracterizäri interesante ale personajelor (în special: prima fatä, tatäl).
* Umor - mai ales în construirea cliseelor, stereotipiilor, superficialitätii omenesti.
Defecte:
(In majoritate, cauzate de imperativul restrângerii la scut-metraj, pentru o povestire cu specific de metraj mediu):
* Constructie mult prea schematicä a personajelor principale:
- Nikki = abia schitat, insuficient fundamentat;
- Mara = si mai schitatä, deloc caracterizatä, pentru ponderea personajului si efectul ei asupra lui Nikki;
- Fratele = superficial.
* Omitere a unor elemente strict necesare pentru justificarea actiunilor:
- Conturarea obsesiei lui Nikki pentru Mara - dupä un "Yesss!" entuziast, personajul devine brusc paranoic; de ce? Cä asa vrea Sorin! Era necesar un interludiu, la fel de economic si eliptic construit, în ton cu conceptia generalä a filmului, care sä sugereze cresterea stärii. (Precizare: a existat o secventä cu acest rol - Nikki cäutând-o obsesiv pe Mara - pe care Sorin a eliminat-o la montaj, sub pretextul cä includea un personaj jucat de el însusi, finalmente hotärându-se sä nu mai aparä în propriul lui film).
- In continuare, cresterea paranoiei lui Nikki, în loc ca protagonistul, hodoronc-tronc, sä sarä la mizerabilu' si sä-i dea cu toroipanu-n cap. Nikki, în platitudinea lui, e un om NORMAL, nu un psihopat - deci mäsura extremä a räpirii si torturii trebuia sä survinä ca rezultat al acumulärii unei stäri ANORMALE. N-ar fi stricat (în ton cu dorinta lui Sorin de a fi cinic si ironic), nici o formulä "accidentalä": nu räpire si torturä, ci confruntare ridicolä si penibilä, vätämare aproape involuntarä, din isterie, urmatä de lasitate si abandon.
* Nedesävârsire a unor secvente importante:
- Reîntoarcerea lui Nikki (vioi si zglobiu, doar cu sânge pe tricou; multe s-ar fi câstigat, dacä personajul abia conducea masina, ametit, pendula pe sosea, busea altä masinä la sosire, se prävälea pe trotuar, se târa pe scäri, etc. - ar fi fost mai realist, mai dramatic, mai util pentru cresterea tensiunii prin montajul paralel, precum si mai ofertant pentru optiunea ironicä a regisorului.
- Confruntarea din final: tronc-Maritzo, îl înjunghie! Intâlnirea celor doi trebuia sä fie mai elaboratä (priviri, täceri, reactii - buimäcealä, spaimä, recunoastere, izbucnire, etc., etc.)
Ar fi fost mult mai interesant dacä, de exemplu, nu fratele comitea crima, ci tatäl (un personaj cu "greutate", compus foarte expresiv de Anton Tauf, care rämâne nefinalizat). In fond, care e concluzia: nechibzuinta si impulsivitatea lui Nikki au distrus o familie; dacä finalmente tatäl era autorul crimei, cercul s-ar fi închis perfect.
* In consecintä, finalul se reduce doar la prim-planul destul de expresiv al fratelui sub dus; în rest, rämâne în coadä de peste.
Asta este... domnu' arhitect. (Vistrian Roman)
|