Go Back   Cinemagia Forum > Totul despre filme > Film in general

Reply

Thread Tools Search this Thread
Old 08 Oct 2004, 22:41   #121
Cristache
Veteran

Cristache

Send a message via Yahoo to Cristache
Am vazut, in sfarsit, Pianistul, si, dupa ce termin cu restantzele , o sa citesc si cartea !

Sa vedem ce surprize intervin.
Un barbat nu va putea spune niciodata ca, cunoaste cu adevarat femeie. Femeie se schimba cu fiecare haina noua pe care si-o cumpara, cu fiecare strat nou de far pe care si-l aplica si cu fiecare amant nou pe care si-l face ! (Andre Malraux)
Cristache is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 09 Oct 2004, 13:35   #122
jackpot
Guru

jackpot

Originally Posted by K's:
Originally Posted by Nae:
nu poti oferii intr-un film tot ce poti oferii intr-o carte, simplu n-ai cum. ai numai imagine si sunet, nu si ganduri, nu si sentimente nu si o motivatie pe ca s-o insertezi fara imagini
.......
asa ca un film dupa o carte poate sa fie numai o povestire a actiunii si nu a lucrurilor care sunt cu un etaj mai superor.
Dar imaginea si sunetul induc intotdeauna sentimente daca sint bine surprinse, respectiv alese; plus ca ai lasat deoparte jocul actorilor (mimica, gesturi, glas, ton, etc). Nu zic ca un film poate cuprinde fiecare palier al unei carti, dar uneori poate transmite mai mult decit aceasta. Trist daca tu ai vazut in fiecare film facut dupa o carte doar firul narativ, ma indoiesc ca e asa intr-adevar. La fel cum ma indoiesc ca 'oferii' ar fi scris cum l-ai scris tu sau ca superior ar avea grade de comparatie.
Da desigur. Hai s-o punem in felul urmator: intr-o carte(roman sa zicem) pana descrii mimica fetei si o serie de detalii despre cum era vremea afara sau in ce loc se desfasoara scena, in film le vezi in doar cateva secunde. Deci si filmul are avantajele lui. Iti ofera mai multe informatii intr-un interval mai scurt de timp.
Old 09 Oct 2004, 14:40   #123
Nae
Dead Man Walking

Nae

Send a message via Yahoo to Nae
Originally Posted by jackpot:
Da desigur. Hai s-o punem in felul urmator: intr-o carte(roman sa zicem) pana descrii mimica fetei si o serie de detalii despre cum era vremea afara sau in ce loc se desfasoara scena, in film le vezi in doar cateva secunde. Deci si filmul are avantajele lui. Iti ofera mai multe informatii intr-un interval mai scurt de timp.

dar dar in acelasi timp iti ia si libertatea de a fi creativ. intr-un film nu poti lasa o liberte de creativitate. totul este dat deja. si inafara de asta, daca este ceva care este tare important, un inel, ceva, orice, nu poti face ca intr-o carte unde o descrii pagini la rand, si poti sa faci numai un prim plan, poate unu de finete maxima, dar daca sperctatorul nu este concentrat sau antrenat, chestia asta ii scapa... intr-o carte nu este asa.

bai, nu vreau sa ma intelegeti gresit. ey sunt mare fan a cinematografiei, dar cred ca puterea cartilor nu trebuie sa fie uitata sau redusa numai pentru ca exista filmele. sunt doua lumi paralele care se intretaie la un moment dat... dar una nu exclude alta...
Nae is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 09 Oct 2004, 14:48   #124
jackpot
Guru

jackpot

Originally Posted by evenstar:
Vis a vis de subiectul carte sau film, eu prefer de obicei sa citesc cartea inaintea filmului. Indubitabil, cartile au fost intotdeauna mai bune dacat filmele ce s-au facut pe baza lor. Eu una nu am vazut film bun dupa carte proasta...
Insa de cele mai multe ori se intampla ca dupa ce ai citit cartea sa nu-ti placa filmul. Tu iti formezi in minte o imagine clara asupra locurilor, personajelor, iar regizorul prezinta cartea sub o alta forma, adaptata viziunii lui. Mie de exemplu, nu mi au placut de nici o culoare ecranizarile dupa Quo Vadis...toate au fost rusinoase pentru o asemenea carte.
Si eu, singura exceptie facand-o Red Dragon si Fratii Karamazov. Filmele astea le-am vazut inainte sa citesc cartea. Si de multe ori esti deceptionat sa vezi ce film au facut din carte. Cum am fost eu la "I robot".
Old 09 Oct 2004, 18:09   #125
AghatadinJazzonia
Novice

AghatadinJazzonia

Cartea, filmul

Oooo! Cartea e un univers, filmul e altul. Cartea are un timp al ei magic, lent, interior, filmul e realatie magica, exterioritate dinamica. Nu poti compara flimul si cartea. Nu asta e releventa, nu e important, e ratacire.

Originally Posted by cherryblossom:
am vazut de curand, pur accidental, un film pe HBO, facut dupa cartea belgiencei Amelie Nothomb, "Uimire si cutremur"... cred ca m-a tinut prinsa vreo 5-10 minute cel mult, mi s-a parut o copie total nereusita a cartii, pe care imi amintesc ca am citit-o cu sufletul la gura..
AghatadinJazzonia is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 09 Oct 2004, 19:14   #126
Jay
The Space Cowboy

Jay

Send a message via Yahoo to Jay
You are so right.....
Old 11 Oct 2004, 17:28   #127
cherryblossom
Guru

cherryblossom

Re: Cartea, filmul

Originally Posted by AghatadinJazzonia:
Oooo! Cartea e un univers, filmul e altul. Cartea are un timp al ei magic, lent, interior, filmul e realatie magica, exterioritate dinamica. Nu poti compara flimul si cartea. Nu asta e releventa, nu e important, e ratacire.

cececece ziseshi??? :lol:
spune-mi, ce zici tu aici e teorie sau chiar ai vazut filmul? 10 minute au fost de ajuns ca sa-mi dau seama ca e un bullshit... tipa din carte era o tipa foarte inteligenta, cea din film era varza saraca, nu stiu cum au reusit s-o faca asa...
sau eu am vazut cele mai proaste 10 minute din film? :?
Old 21 Nov 2004, 18:16   #128
ronnie
Novice

ronnie

carte vs. film

daca se pune problema in felul acesta, atunci, in mod sigur, prefer cartea.
dar nu trebuie sa fim atat de decisivi.
intre alb si negru exista multe nuante de gri, asa ca, daca s-ar putea intotdeauna, as vrea sa citesc si cartea, sa vad si filmul.
sunt frustrata ca unele carti nu beneficiaza de ecranizari, sau ca unele filme nu pot fi completate cu o carte.
apropo, ce carti ati dori sa fie ecranizate?
ce filme ati dori sa aiba si cartea de citit?
ronnie is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 21 Nov 2004, 19:38   #129
nume
the mithbuster

nume

Send a message via Yahoo to nume
Daca e sa prefer ceva intre carte si film , prefer si cartea si filmul , insa numai intr-o ordine fixa : prima oara cartea apoi filmul. Asta ma ajuta sa vad ce a ales regizorul sa puna pe pelicula. Nu mai pot sa citesc cartea dupa ce am vazut filmul, sau daca o fac mi se pare foarte greu, fiindca se pierde elementul surpriza din final. Oricum prejudecata ca un film nu se va ridica niciodata la nivelul cartii o gasesc din start falsa.
nume is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 22 Nov 2004, 00:37   #130
K's
Guru

K's

Re: carte vs. film

Originally Posted by ronnie:
Parfumul - Patrick Suskind
Old 22 Nov 2004, 09:36   #131
jackpot
Guru

jackpot

Originally Posted by K's:
Parfumul - Patrick Suskind

John Fowles ...............Colectionarul.
Paolo Coehlo.................Alchimistul.
Old 22 Nov 2004, 13:10   #132
ogto
Gandhi's Big Gun

ogto

Enciclopedia Britanica :sleep:
Old 22 Nov 2004, 13:40   #133
Nightwane
SadoMasoChrist

Nightwane

Boris Vian - Spuma Zilelor
Old 22 Nov 2004, 16:59   #134
Leonard
alter-ego

Leonard

Send a message via Yahoo to Leonard

@nightwane: Boris Vian - Spuma Zilelor a fost ecranizatã chiar de 2 ori, dacã de uiþi pe imdb: o variantã francezã ºi una japonezã.
Old 22 Nov 2004, 17:04   #135
Nightwane
SadoMasoChrist

Nightwane

Originally Posted by Leonard:
@nightwane: Boris Vian - Spuma Zilelor a fost ecranizatã chiar de 2 ori, dacã de uiþi pe imdb: o variantã francezã ºi una japonezã.

scuze transparente se pot folosi? "am uitat sa mentionez ca vreau s-o ecranizez eu" merge scuza asta?
Old 22 Nov 2004, 17:10   #136
lynx
Guest

lynx

Suskind mi s-ar parea si mie interesant de ecranizat, Parfumul in special. Coelho este si el foarte cinematografic, dar, dupa ce i-am citit toate romanele, mi se pare ca se cam repeta. Nu neaparat in firul narativ, ci in felul in care abordeaza lumea. Se vrea vizionar si nu este.
Si acum, surpriza: ce ati zice despre ecranizarea romanului Adam si Eva de Rebreanu? Cred ca ecranizarea ar fi posibila doar la Hollywood, superproductie. Un fel de Pe aripile vantului al literaturii romanesti.
lynx is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 22 Nov 2004, 19:43   #137
MinRep
Legend

MinRep

Send a message via Yahoo to MinRep
Originally Posted by lynx:
Si acum, surpriza: ce ati zice despre ecranizarea romanului Adam si Eva de Rebreanu? Cred ca ecranizarea ar fi posibila doar la Hollywood, superproductie. Un fel de Pe aripile vantului al literaturii romanesti.
Mi se pare ca a fost ecranizat, prin '90... (de Daneliuc, oare???) Nu sunt sigur in privinta asta...
MinRep is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 22 Nov 2004, 20:56   #138
Terror_IST
Guru

Terror_IST

Auzisem la un moment dat ca s-ar vrea o ecranizare la Alchimistul cu Laurence Fishburne !?

As fi curios cum ar arata o ecranizare dupa "Vaterland" romanul politic al lui Robert Harris in care nazistii castiga cel de-al Doilea Razboi Mondial
Old 23 Nov 2004, 00:26   #139
K's
Guru

K's

Originally Posted by lynx:
Coelho este si el foarte cinematografic, dar, dupa ce i-am citit toate romanele, mi se pare ca se cam repeta. Nu neaparat in firul narativ, ci in felul in care abordeaza lumea. Se vrea vizionar si nu este.
Era sa scap un gind si sa zic ca mi-ar placea sa vad o Veronika ce se hotaraste sa moara intr-un film, dar cred ca asta-i motivu (invocat de tine) pentru care acum imi displace Coelho in general. Si pentru ca, mai nou, scrie "carti de popularizare" :sick: .
Mi s-ar parea interesanta si Platforma lui Houellebecq, dar asta doar daca se salta anumite pasaje extrem de inutile si de plicticoase (explicatia marketingului hotelier).
Old 23 Nov 2004, 10:34   #140
MinRep
Legend

MinRep

Send a message via Yahoo to MinRep
Originally Posted by Terror_IST:
Auzisem la un moment dat ca s-ar vrea o ecranizare la Alchimistul cu Laurence Fishburne !?
Mda... Au cam ingropat proiectul ala... Pe moment!
MinRep is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Reply

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules