Articole The Core

(2003)

Centrul Pământului

Stiinta si fictiune

Oameni de stiinta printre care si Einstein au studiat campul magnetic al Pamantului.
Acetia au demonstrat ca in timp se constata o scadere a puterii acestui camp.
De fapt acesta este aspectul nou pe care il aduce filmul. Producatorul David Foster spune: „Am vazut aventuri pe mare si odisee spatiale dar calatorii in miezul pamantului – iata un teritoriu inca neexplorat”.

Inspirat atat din realitate cat si din extrapolari ale stiintei Centrul Pamantului este in ultima instanta rodul imaginatiei.

Un alt aspect controversat este ceea ce s-ar afla in miezul Pamantului. Exista pareri ca temperatura foarte mare ar determina combinatii de fier si nichel care au proprietati magnetice dupa cum exista teorii conform carora ar exista un gigantic reactor de plutoniu si uraniu ce arde sub noi.
O alta enigma este faptul ca polii magnetici ai planetei noastre se schimba la fiecare 250 de mii de ani.
Regizorul Amiel spune: „Obisnuim sa ne gandim ca spatiul este ultima frontiera dar de fapt sunt enorm de multe mistere nedezlegate la cca 2000 mile sub picioarele noastre. O intrebare pe care o ridica filmul este: daca tu o persoana obisnuita ai fi aruncat intr-o astfel de situatie, ai fi un erou? Ce puteri ai pune in slujba unei asemenea sarcini si ce puteri ai fi surprins sa descoperi?”

Filmul este deci povestea unei echipe foarte speciale care are ca misiune salvarea planetei. Ceea ce-l face special este abordarea umana a subiectului.
Delroy Lindo spune: „Jon Amiel doreste ca spectatorilor sa le pese de echipaj. El are grija ca efectele speciale ale filmului sa nu treaca inaintea fiintelor umane implicate in film”. De aceea actiunea este in acelasi timp dinamica dar descopera si framantarile si dinamismul echipei de oameni de stiinta.
Filmul are de toate: are umor, un pic de romantism si foarte mult eroism.
Regizorul spera ca publicul sa se distreze la fel de mult cat s-au distrat realizatorii atunci cand l-au facut.
Productia Povestea
jinglebells