Articole Cold Waves - Război pe calea undelor

(2007)

Război pe calea undelor

Cold Waves va aparea si in versiune pentru TV, in 2008

Pentru TVR, Alexandru Solomon a montat o versiune mai lunga, impartita in trei episoade de cate 50 de minute.
Rep.: Stiti adevarul despre Europa Libera?
A.S.: Nu stiu un adevar. Stiu mai multe si o gramada de minciuni.
Rep.:Si care e cel mai mare adevar?
A.S.: Este ca, desi era cu totul altceva radioul decat ne imaginam noi, a avut un rol extraordinar pentru Romania, chiar daca in spate erau o multime de alte nuante. A avut un rol pozitiv.
Rep.: Nu v-a cuprins furia impotriva ipocriziei unor personaje din film?
A.S.: Meseria asta impune un soi de empatie, cu omul din fata ta, fara de care nu iese nimic. Trebuie sa te pui in pielea omului, ca sa il intelegi.
Rep.: Deschideti un subiect sensibil – atentatele prin iradiere asupra redactorilor, lucru negat si de CIA. Credeti ca au existat astfel de atentate?
A.S.: Da, si cred ca la un anumit moment dat se va si putea demonstra acest lucru. Elementele de la SIE, fostul Centrul de Informatii Externe, care nu a declasificat dosarele celor de la Europa Libera, sunt graitoare.
Rep.: Ati simtit vreun fel de presiune in timpul realizarii acestui film?
A.S.: Nu am simtit niciun fel de presiune. Am simtit ostilitate uneori, mai ales cand am fost la Parlament si am pus Radio Europa libera in boxe, la solul Parlamentului. Si desi aveam aprobare in acest sens, parlamentarii ne-au reclamat la Secretariatul general al Guvernului si dupa scurta vreme ne-au dat afara. Dar in Romania se intampla atatea lucruri grave la vedere, asa ca cine isi mai bate capul cu Europa Libera?
Rep.: Suntem in plina campanie a dosiariadei CNSAS. Credeti ca filmul dumneavoastra va juca un rol in acest lucru?
A.S.: Sper ca da, dar e un proces care ar fi trebuit sa se fi incheiat pana acum. Trebuia sa stim cine sunt oamenii, ce au facut si sa ne lase un pic in pace. Cam atat trebuia facut, nu mai mult. In cazul Europei Libere, ceea ce mi s-a parut interesant este ca, acum, unde spui Europa Libera ti se spune ca toti erau spionii Securitati. Asta este un efect al intoxicarii care vine dinspre Securitate, pentru ca pe vremea lui Ceausescu toti spuneau ca Europa Libera este oficina CIA. Deci, lucrurile s-au complicat destul de tare datorita nedesconspirarii la timp.
Rep.:Europa Libera nu a jucat rolul cuiva?
A.S.: A jucat, dar este greu de spus al cui. Si asta am incercat sa descifrez in film, cat de mult era sectia romana sub papucul, sa zicem, al influentei americane. Si o sa vedem ca lucrurile nu sunt deloc usoare. Ca nu americanii ii impingeau pe romanii de la radio sa fie combativi si anticeausisti. Dimpotriva.
Rep.:Este un film politic?
A.S.: Fara indoiala ca este si asa ceva. Si un thriller si multe lucruri, sper.
Rep.: Filmul va rula in intreaga tara, in cinematografe. Care va asteptati sa fie reactia publicului.
A.S.: Pentru cei trecuti de ’40 de ani cred ca inca exista acest mit si sunt curiosi sa vada ce este in spatele mitului. Iar pentru cei care sunt prea tineri, cred ca povestea este suficient de misterioasa ca sa ii aduca in sala de cinema. Din pacate, in Romania, situatia cinematografelor este dezastruoasa. Dar cred ca numai incercand si riscand lucruri de genul acesta se mai poate salva ceva.
Despre buget si documentar
Rep.:Cum vedeti ASTRA Film Fest?
A.S.: E foarte important ca exista pentru noi, ca documentaristi. Nu e numai o fereastra inspre publicul romanesc, multe documentare romanesti nu ajung altfel la public si a devenit si un nod foarte important unde se intalnesc si foarte multi invitati straini. E un loc unde se pot schimba impresii, filme, si a capatat un prestigiu dincolo de granitele Romaniei.
Rep.: Se poate trai din documentar?
A.S.: Cativa pot sa o faca. Si eu asta am incercat, nu sa fie un hobby. Nu este simplu.
Rep.: Pentru acest documentar ati avut un buget de 450.000. Este unul mare?
A.S.: Pare o suma exorbitanta pentru Romania. Dar depinde cu ce o compari. Daca o compari cu un reportaj facut la o televiziune intr-o zi si montat in doua zile, ti se pare scump. Daca vezi ce investitie de munca personala, drepturi de autor si asa mai departe, nu ti se va mai parea la fel.
Oamenii nu se schimba
Rep.:De ce credeti ca Europa Libera a prins cel mai bine la romani?
A.S.: Este o intrebare care exista in film. Dar cred ca raspunsul sta in felul in care a trait Romania comunismul – apatic, individualist si egoist. Si atunci era nevoie de o voce care sa vina de departe si sa vorbeasca pentru ei.
Rep.:Va asteptati ca unii dintre cei care apar vinovati in film sa isi puna cenusa in cap?
Sinopsis "Cold Waves" - un model de jurnalism de investigatie
jinglebells