Go Back   Cinemagia Forum > Totul despre filme > Cinematografia romaneasca

Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old 29 Aug 2010, 00:20   #81
teo_k3
Junior
 
teo_k3
 
Join Date: Aug 2010
Posts: 42
Daniel, nu-ti mai pierde timpul cu acest gen de scenari pentru ca scenariul tau nu va putea sa fie inteles de un scenarist / regizor care intelege doar filmele " comuniste".
Pentru a intelege un astfel de scenariu ai nevoie de mai multa imaginatie.

Daca vrei sa fi bagat in seama in Romania apuca-te sa scri scenarii despre comunisti, cersetori, analfabeti, tarani care merg la coasa, avortuti, tigani, lucruri banale care se intampla zi de zi si care pot sa fie citite si intelese de oameni fara imaginatie.

Daca nu ai pe nimeni in spate indiferent de ce idee vei avea pentru scenariu iti va fi foarte greu sa te afirmi. Asta este cinematografia romaneasca. Nu e de mirare de ce sunt pline salile la filmele romanesti. Aici in Romania un film romanesc prost este numit "artistic".

Trimite-mi si mie scenariul pe [email protected] poate o sa inteleg mai multe din el decat alti.
Nu te lasa dezamagit, doar exersand te vei putea perfectiona.
teo_k3 is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 29 Aug 2010, 01:17   #82
paul_aramis
Guru
 
paul_aramis
 
Join Date: Apr 2009
Location: în ţara laptelui
Posts: 2,347
Originally Posted by danielcozma230:
Filmul are 2 parti:

Prima parte
....
Doar la finalul primului scenariu se poate deduce ca mafiotul(Raul) a planuit fiecare rapire in parte.

Partea a 2-a.
- In partea a 2-a a filmului (scenariul nescris) familia primului frate geaman este rapita. Mafiotul ii cere acestuia sa vina sa-si ia famila de la banca pe care acesta urmeaza sa o sparga bazandu-se ca va veni si celalalt geaman.
...

io unu nu mă pricep la chestii de astea literare, da' am o nedumerire. tu când ai scris scenariul ăsta ai avut ceva în cap sau te plictiseai? da' când le-ai răspuns la oamenii ăştia, tot aşa, ai avut ceva în cap sau te plictiseai? te întreb pentru că ba zici una ba zici alta. ia citeşte încă o dată ce ai scris tălică cu mânuţa matale şi zi-mi şi mie, ca unui spectator simplu, de unde deduc eu la sfârşitul primei părţi că fiecare răpire (?) a fost plănuită de Raul, când familia unuia din ăia doi e răpită doar în partea a doua?

şi după aia zi-mi şi mie pe cine conta ăsta că o să vină la bancă

Originally Posted by danielcozma230:
...
--- 12) De ce spera sa vina ambii frati? Ce urmarea Raul prin toate astea?---
Planul lui Raul a fost ca doar unul din frati sa vina la banca. Politia urma sa afle mai tarziu de existenta celuilalt geaman.
...

şi ... te-ai uitat prea mult la filmele poliţiste 'ricane. când un ofiţer SRI (sau orice agent al unui serviciu de asemenea natură) e răpit, bătut, torturat, ăla nu se duce a doua zi la serviciu ca şi cum nimic nu s-are fi întâmplat. ...
__________________
"Şi voi porni. Simplu. Toţi indienii mor astfel, în hamacurile lor. Se leagănă uşurel. Când totul se sfârşeşte, înseamnă că au plecat spre o altă viaţă, mai frumoasă."
Fernand Fournier-Aubry
23.11.1901 - 20.12.1972

Last edited by paul_aramis : 29 Aug 2010 at 14:33.
paul_aramis is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 29 Aug 2010, 07:49   #83
Pitbull
Unlikely Messiah
 
Pitbull
 
Join Date: Dec 2004
Location: Bucharest
Posts: 16,822
Uite un subiect de scenariu accesibil!

Un scurt film portret, despre un personaj (real, ca autorul mesajului #81 de mai sus), sau imaginar (pornind de la el, îti poti construi singur propriul personaj arhetipal).

Genul de om care se bagä singur în seamä si, fiindcä în societate nu reuseste sä se impunä, e mereu taxat cä vorbeste cu greseli, luat la misto sau, mai räu, chiar ignorat, profitä de internet ca sä se autovalideze. Crede cä, ascuns în spatele computerului, va putea proiecta imaginea unei autoritäti în materie. ...In care materie? In toate, evident, cä asa-i românul, se pricepe la toate!
...Dar confruntarea virtualä, departe de a-l satisface, îi va rezerva surprize inimaginabile - si, la un moment dat, va tânji iar dupä comoda realitate - însä e prea tärziu... A pierdut contactul, s-a autocondamnat la non-identitate.

Ar fi usor de fäcut, se poate filma doar în casä, cu un singur actror care nici mäcar nu are replici de rostit, ci interactioneazä numai cu computerul. Indiferent de rezultatul final, va fi un exercitiu de lucru foarte interesant, din care vei avea numai de câstigat!

Last edited by Pitbull : 29 Aug 2010 at 08:31.
Pitbull is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 29 Aug 2010, 08:12   #84
Abbas
Junior
 
Abbas
 
Join Date: Aug 2010
Posts: 59
@Daniel
Lasa deoparte totul. Esti tentat sa crezi ca oamenii care ti-au raspuns aici sunt rauvoitori, balcanici, invidiosi pe ideea ta etc. Asa e? Bine, uita ce ti-au spus ei. Acum, citeşte mesajul "de susţinere" al lui teo_k3. Nu te-apuca asa, usor, o anumita jena? Vezi ce parere are el despre film, dar mai ales vezi CUM scrie? E un record, cel putin pentru forumul asta, de erori gramaticale.
Asa ca te intreb: pui la indoiala tot ce ti-au spus ceilalti oameni (multi dintre ei cu experienta in film), in schimb te poti bucura de sustinerea unuia ca teo_k3? De ce te sustine? Nu te-ntrebi cum se face ca ai gasit sustinere doar din partea unui tip limitat, agramat, evident lipsit de orice experienta, ba chiar lipsit de multe altele?
Eu asa mi-as pune problema. Si as gandi ca am dat-o in bara cu primul scenariu (crede-ma, prietene, ca ai dat-o in bara rau de tot), dar asta nu inseamna ca n-am talent. Am nevoie doar de experienta si de multa munca. Te sperie faptul ca trebuie sa renunti la ce-ai facut pana acum si s-o iei de la capat? Atunci n-ai nici o sansa sa faci nimic in domeniul asta (si, cu regret o spun, nici in altele). Daca nu te sperie, atunci fa-o. Si o sa vezi ca sansele or sa apara.

@Pitbull
Nu-i deloc rea ideea ta de scenariu! Vorbesc serios si sunt convins ca, desi ai scris-o la misto, iti dai si tu seama de asta, la o privire mai atenta.

Last edited by Abbas : 29 Aug 2010 at 08:16.
Abbas is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 29 Aug 2010, 08:28   #85
Pitbull
Unlikely Messiah
 
Pitbull
 
Join Date: Dec 2004
Location: Bucharest
Posts: 16,822
Te-ai prins, Abbas!
Pe mäsurä ce scriam, descopeream cu surprindere aceleasi lucruri pe care le-ai observat tu. Jocul devenea serios...!
Pitbull is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 29 Aug 2010, 09:04   #86
c.ghevara
Guru
 
c.ghevara
 
Join Date: Aug 2010
Posts: 820
Originally Posted by danielcozma230:
Am crezut ca aici pe forumul CINEMAGIA pot sa gasesc pe cineva cu care sa vorbesc despre film, pareri ......blablabla.
Daca credeti ca va deranjez cu acest subiect si sunteti « prea avansati pentru a va pierde timpul discutand cu mine« spuneti-mi si termin orice discutie legata de el. Am inteles ca scenariul are multe greseli (de orice natura) dar a ramas in discutie si ideea din el.
Am considerat ca aceasta idee de film e mult mai buna decat cea prezentata in « Pescuit Sportiv » sau alte filme cu comunisti tipic romanesti in care nu se intampla nimic si la care nu prea se gasesc spectatori dar se gaseste o « caruta / buzunar » de bani pentru a fi produse.
Daniele, ce draq, te credeam băiat mare! Na, că te-ai şi supărat... pe sat. Eu sunt convins că toate sfaturile şi părerile pe care le-ai primit sunt sincere şi bine intenţionate. Ele vin din partea unor oameni care par să aibă oareşce cultură generală, dacă nu chiar cinematografică, şi gusturi motivate obiectiv. Cam toţi au experienţa cititului, unii au şi experienţa scrisului.

Un film nu e o oală mare în care pui la fiert tot ce se nimereşte, în cantităţi aleatorii, pentru ca la sfârşit, printr-o minune, să iasă o poţiune magică. Nu. În facere unui film, ce începe prost, se termină... şi mai prost. Filme proaste din scenarii bune s-au mai văzut. Filme bune din scenarii proaste, mai rar, spre deloc.

Mă mai răsucesc o dată, şi revin la primul meu sfat: fă filmul! Oamenii deştepţi învaţă din experienţa altora, ceilalţi dau cu capul.

În rezumat, iată ce ai la dispoziţie:
SCENARIU: 0.
EXPERIENŢĂ: - la scris în general 0, la scris scenarii 0 (presupun că ăsta e primul), regie 0, producţie 0, filmare 0, actorie 0.
PREGĂTIRE DE SPECIALITATE (orice, legat de film): 0.
DOTĂRI, TEHNICĂ: O cameră împrumutată.
FONDURI: aproximativ 0.
ENTUZIASM, DORINŢĂ: +1 sau +2.

Vrei să faci un film în care vei fi actor principal, pe baza scenariului tău, pe care să-l regizezi, pe care să-l filmeze prietenul cu nunţile, în cel mai bun caz (dacă fimează în posturi, când nu se ţin nunţi), sau vei filma, tot tu, cu o cameră împrumutată.
Părerea generală a celor care au citit scenariul: e prost. Nota mea (de la 1 la 10) e 2. (Ai pe mail câteva argumente).
Dacă tu simţi altfel, dă-le-n pizda mamii lor de sfaturi şi de păreri, şi fă-ţi filmul! Cooptează-l şi pe teo_k3 în echipă! (Prietenii ştiu de ce ) Demonstrază tuturor că au greşit, că tu ai avut dreptate, pentru că nu se pricep la filme comerciale! Îţi doresc sincer să reuşeşti, deşi simt în urină că nu-l vei termina niciodată. Dacă totuşi... Cred că cel mai greu va fi cu spectatorii, când îşi vor cere banii de bilete înapoi. La aia nu mai e loc de întors, nu li se mai poate explica nimic.

Last edited by c.ghevara : 29 Aug 2010 at 09:06.
c.ghevara is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 29 Aug 2010, 17:44   #87
danielcozma230
Novice
 
danielcozma230
 
Join Date: Sep 2006
Location: Timisoara
Posts: 17
Send a message via Yahoo to danielcozma230
Le multumesc celor care au citit scenariul, pentru sfaturile legate de scenaristica, ........... Am primit ceea ce am cerut. Cu o mare parte din ele sun de acord, dar nu cu toate.
Sper sa am timp sa studiez cartile mentionate. Sper sa pot sa revin cu o idee care sa fie pe placul tuturor celor de aici.
danielcozma230 is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 29 Aug 2010, 19:21   #88
Judex
Banned
 
Judex
 
Join Date: Mar 2009
Posts: 5,986
Daniel, ne doare-n pula de ideile tale. Mergi la scoala! Cu pregatirea ta si cu experienta pe care ai etalat-o, poti mai degraba sa te angajezi ca cercetator de rang inalt la NASA decat sa ajungi autor de film!

Imi pare rau ca trebuie sa-ti vorbesc asa, dar TREBUIE SA INVETI!!!! Poti sa arzi gazul pe-aici, sa vezi ce mai zice unul sau altul si, mai ales, incearca sa citesti cartile de scenaristica si teorie a filmului care se vehiculeaza prin zona, abia apoi stai stramb si judeca drept - esti in stare sa urmezi o scoala de film? Dupa ce faci toate treburile astea, apropo, cred ca trei insi ti-au spus deja de tz-spe ori in n-spe feluri ce si cum, ai sa-ti dai seama ca toata ideea asta a ta pe care ai expus-o pe-aici este o tampenie incredibila.

PS
La 28 de ani, ar trebui sa-ti fi iesit de multisor din cap imbecilitati precum 'filme comuniste'.
Judex is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 30 Aug 2010, 01:18   #89
Alice_Fluture
Guru
 
Alice_Fluture
 
Join Date: Aug 2003
Location: Home is where your heart is
Posts: 545
Talking

Un scenarist american foarte bun (parerea mea subiectiva, dar nu numai eu zic asta) zicea pe undeva ca nu scrii cu adevarat un scenariu pina nu ai 10 "scenarii" in spate pe care ti-e din ce in ce mai jena sa le dai la citit dupa ce-l scrii pe al 11-lea. O fi asa, n-o fi asa? Ce e sigur este ca dupa fiecare (minim) 70+ de pagini coerente de Poveste pe care le scrii, inveti ceva. Cu speranta ca mai si citesti una-alta despre "craft" intre timp. Asa ca ia ziceti si voi, dragilor, care e primu'-primu' scenariu de lungmetraj pe care l-ati scris?

Doamne, fereste, nu iau apararea ideii lui Daniel... Brrr! Daniel, ai o virsta la care daca stai strimb si judeci drept iti vei da seama ca absolut toti cei care au postat aici au cele mai bune intentii si fata de tine dar si fata de un eventual film pe care ai putea sa-l faci. Asa ca nu confunda atitudinea lor fata de potentialitatea acestui film al tau cu marea bunavointa pe care au dovedit-o fata de tine ca persoana. Cu totii vrem sa vedem cit mai multe filme indie romanesti, dar vrem sa si merite sa le vedem. Tu nu vrei acelasi lucru?

Dar v-as propune un mic exercitiu, pentru ca e amuzant sa te gindesti retrospectiv, sa-ti dai seama daca ai plecat de undeva cam tot din zona asta absconcsa pe unde se invirte si ideea lui Daniel... sau erati in partea aialalta, a metaforelor, a viselor demne de marele ecran (in visele scenaristului incepator care erati - vorbesc generic), a chestiunilor abstracte cu calu' alb care trece strada in faptu' noptii, cind bate ceasu' din piata fix ora doua si un sfert... sau aveati vreo codana la nudu' gol, deh, chestiuni artistice, mda...

Dincolo de chestiunea cu scenariul, draga Daniel, ai scris vreo povestire scurta sau ai vreo alta idee de scurt sau lung metraj? Sau esti "incremenit in proiect" si nu ti-ai mai notat nimic in "carnetelul cu idei"?

Pe partea de regie/productie nu am comentarii. Se fac acum filme si cu telefonul mobil, poate ai mai mult potential nativ la decupaj decit la naratiune... Dar si naratiunea se invata, 99%

Insa exista si perle atit de pretioase precum minunatul indie clujean "Inapoi in cartier" care merita o vizionare in gasca. E ceva de groaza, de ris cu lacrimi si durere de diafragma... Numai un cinefil adevarat poate aprecia valoarea acestei "capodopere". Poate vom avea bucuria sa vedem si tripletii astia in aceeasi categorie. Desi eu sper ca Daniel va avea totusi curajul sau doar curiozitatea sa puna mina pe un aparat foto si sa filmeze, acolo, 2-3 cadre din care sa faca o povestioara... Intre timp se va lamuri si daca vrea sa fie un mic Serge, sa le faca pe toate, sau isi va alege numai 1-2 "functii" de pe generic. Si daca va dori in continuare sa fie scenarist, sigur va mai scrie ceva, poate mai coerent, chiar daca tot in ideea de comercial (ura! pentru sanatatea cinematografiei nationale ), apoi va mai trece o vreme si va ride singur de primul lui scenariu, asa cum facem toti, chiar daca unii dintre noi nu recunoastem nici in fata oglinzii ca am scris vreodata ceva atit de (insert favorite derogative word here) ca primul nostru scenariu...
__________________
Passion. No one wants to finance the film of a passionless individual. What most people want is to ride your passion. They want to feel that they're part of something magnificent and exciting. And if you're not passionate - fake it. - R. Avary

Last edited by Alice_Fluture : 30 Aug 2010 at 01:21.
Alice_Fluture is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 30 Aug 2010, 01:40   #90
Pitbull
Unlikely Messiah
 
Pitbull
 
Join Date: Dec 2004
Location: Bucharest
Posts: 16,822
Originally Posted by Alice_Fluture:
Un scenarist american foarte bun (parerea mea subiectiva, dar nu numai eu zic asta) zicea pe undeva ca nu scrii cu adevarat un scenariu pina nu ai 10 "scenarii" in spate pe care ti-e din ce in ce mai jena sa le dai la citit dupa ce-l scrii pe al 11-lea. O fi asa, n-o fi asa? Ce e sigur este ca dupa fiecare (minim) 70+ de pagini coerente de Poveste pe care le scrii, inveti ceva. Cu speranta ca mai si citesti una-alta despre "craft" intre timp. Asa ca ia ziceti si voi, dragilor, care e primu'-primu' scenariu de lungmetraj pe care l-ati scris?
La 12 ani, am scris jumate din "O copie aproape perfectä" - cu gândul sä-l fac cu prietenii. Bazä materialä? Ideea cetoasä cä dacä se duce tata-n State, "poate aduce si un aparat de filmat"... (Habar n-aveam pe-atunci de ce-i aia 35 mm., 16, mm., 8, super-8, sunet sincron...) Era povestea unui savant care face un robot identic cu el, dupä care îi räpesc pe presedintii S.U.A., U.R.S.S. si Chinei de pe stradä când veneau la un summit, pentru ca ei pe urmä sä pozeze-n salvatori si sä se dea eroii mapamondului, dar robotul se-ndrägosteste de iubita savantului asa cä iese cu scandal, se iau la troznealä si robotul explodeazä, ceea ce-l ucide si pe savant. Citind povestea lui Daniel, mi-am amintit izbitor de textul äla, pe care l-am abandonat pe drum, cä ajunsesem la 13 ani si-ncepeam sä mä prind si eu ce tâmpit era. ...C-asa-i în tenis.
Prin liceu, am scris ceva scenäriute de scurt-metraj mediocre, dar fezabile.
In facultate am scris trei de lung metraj, unul mai prost ca altul.
La 28 de ani, am scris "Al treilea ochi"; avea unele calitäti disparate, si atât. In conditiile epocii, era fezabil si probabil ar fi iesit un fel de "Nelu" sau "Vreau sä stiu de ce am aripi"...
Tot atunci, am refäcut din temelii douä scenarii aprobate pentru productie: "Temerarii", de Petre Hladchi Bucovineanu, si "O problemä de familie", de Ion Bäiesu. Bine c-a venit revolutia si nu s-au mai fäcut! (Ce-i drept, în 1990, Fernoagä m-a pus sä rescriu "Temerarii", de data asta ca pamflet la adresa spälärii pionierilor pe creier. Am fäcut-o si pe-asta. Nici o scofalä...)
Dupä aia, am mai scris vreo patru scenarii, încercând sä debutez. Pe moment, îmi pläceau... Mai târziu, mi-am dat seama treptat câte gäuri si naivitäti aveau... De unul singur dintre ele mai sunt acum convins cä era bun: "Al treilea ochi" refäcut, sincer de data asta, färä conformisme comuniste. Culmea, cel mai slab dintre toate s-a fäcut film: "Neînvinsä-i dragostea" - c-asa-i în tenis.
...Si m-am reapucat sä scriu scenarii abia peste 14 ani, în 2007...
Stiu cä-s cu mult peste oricare dintre acele exercitii de început.
Nu stiu cât de bune sunt ca valoare absolutä.
Probabil, peste zece ani iar îmi voi da cu ele-n cap.
...C-asa-i în tenis.

Last edited by Pitbull : 30 Aug 2010 at 10:29.
Pitbull is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 30 Aug 2010, 09:06   #91
danielcozma230
Novice
 
danielcozma230
 
Join Date: Sep 2006
Location: Timisoara
Posts: 17
Send a message via Yahoo to danielcozma230
Originally Posted by Alice_Fluture:

Dincolo de chestiunea cu scenariul, draga Daniel, ai scris vreo povestire scurta sau ai vreo alta idee de scurt sau lung metraj? Sau esti "incremenit in proiect" si nu ti-ai mai notat nimic in "carnetelul cu idei"?


Am foarte multe idei, dar imi lipsesc cunostintele de scenaristica si “experienta la scris” necesare pentru a le pune in practica.


Cateva exemple:
--- 1 ---

- FIlmul prezinta o poveste de drogaste dintre Maria (manechin) si Marius (doctor).
- In una dintre excursiile petrecute la ski, Marius se simte tot mai obosit.
- La intoarcere din excursie Maria primeste un rol intr-un film.
- Marius i-si face niste analize si descopera ca are o boala care este in ultima faza. Daca s-ar insura si ar muri, iubita sa nu va putea sa-si indeplineasca visul de a juca in film. Daca acesta ar muri Maria nu ar putea sa se concentreze la rolul sau din film. Daca iubita ar afla ca acesta are aceasta boala ar refuza sa plece.
- Pentru ca Marius o iubeste foarte mult se hotaraste sa nu-i distruga visul si se hotaraste sa o insele, facand in asa masura incat iubita sa sa il paraseasca si sa-si indeplineasca visul.
- Marius se apuca de tot felul de experimente pentru a-si trata boala.
- In drum spre succes Maria se indragosteste si se hotareste sa se insoare cu toate ca inima ei a ramas la barbatul iubit.
- Se intoarce acasa impreuna cu noul logodnic.
- In timpul goanei nebune de a supravietui Marius isi vinde tot ce are, aduna foarte multe datorii si isi cumpara tot felul de echipamente pentru a experimenta cum sa-si trateza boala. Este urmarit si batut de camatari.
- Maria afla ca acesta nu a inselat-o si a facut tot posibilul ca ea sa plece pentru a-si indeplini visul.
- Cei 2 i-si petrec o saptamana impreuna inainte ca Marius sa moara.



--- 2 --- Ghinionistii

Un film despre 3 ingineri care pleaca in Chicago la un training. Acestora un le functioneaza cardul de cheltuieli primit de la firma. Masina inchiriata se strica intr-un cartier plin de negri. Un negru incearca sa-i jefuiasca. Alex reuseste sa-i zmulga acestuia pistolul din mana moment in carea apare politia si este arestat pentru posesie de arma. Arma gasita asupa sa a fost implicata intr-o crima ……………………

---- 3 ----

Un film despre un avion care se prabuseste pe o insula plina de razboinici condusi de extrateresti care nu se mai pot intoarce pe planeta lor.

---- 4 ---- Fustangiul
Raul este un fustangiu care doreste sa se insoare cu o fata bogata. Acesta se indragosteste de Adela. Raul o paraseste si se muta la Bucuresti unde isi face de cap cu Cristina. Raul este sunat de Adela si este anuntat ca aceasta este insarcinata. Dupa cateva luni Adela il prezinta familiei. Mama Adelei este Cristina care este insarcinata……………………………..

----- 5 ----- ............................................

Last edited by danielcozma230 : 30 Aug 2010 at 15:29.
danielcozma230 is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 30 Aug 2010, 10:22   #92
Ipu
Discipolul Diavolului
 
Ipu
 
Join Date: May 2009
Posts: 1,980
Originally Posted by danielcozma230:
FIlmul prezinta o poveste de drogaste dintre Maria (manechin) si Marius (doctor)...

Fustangiul
Raul este un fustangiu...

Cred că pentru început ți s-ar potrivi cel mai bine stilul ăla de film minimalist (montaj, dialog, costume minimale) în care semnificat(ul) e însuși semnificantul, vorba „maestrului” Brass.
__________________
„Iubirea" e un cuvânt şi-atât. Există şi cuvinte care nu au un sens anume, ci reprezintă numai o alăturare de sunete.

Last edited by Ipu : 30 Aug 2010 at 10:27.
Ipu is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 30 Aug 2010, 11:58   #93
Abbas
Junior
 
Abbas
 
Join Date: Aug 2010
Posts: 59
Eu cred ca m-am prins in cele din urma, desi prea greu mi-a picat fisa. Citindu-i ideile lui Daniel, mi-am dat seama ca omul rade de noi de fapt. Adica e musai sa fie un tip inteligent, care arunca prostiile astea pe-aici numai ca sa ne vada cum reactionam. Altfel n-as avea nici o explicatie pentru imensele tampenii pe care le-am citit.
Abbas is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 30 Aug 2010, 12:16   #94
Pitbull
Unlikely Messiah
 
Pitbull
 
Join Date: Dec 2004
Location: Bucharest
Posts: 16,822
Foarte recent, crezusem si eu ceva similar despre un alt personaj de pe-aici.
Din päcate, incredibilul s-a dovedit adevärat.
Pitbull is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 30 Aug 2010, 12:33   #95
Alice_Fluture
Guru
 
Alice_Fluture
 
Join Date: Aug 2003
Location: Home is where your heart is
Posts: 545
Wink

Originally Posted by danielcozma230:

Am foarte multe idei, dar imi lipsesc cunostintele de scenaristica si “experienta la scris” necesare pentru a le pune in practica.


Cateva exemple:
--- 1 ---

- FIlmul prezinta o poveste de drogaste dintre Maria (manechin) si Marius (doctor).
- [............]
- In drum spre succes Maria se indragosteste si se hotareste sa se insoare cu toate ca inima ei a ramas la barbatul iubit.
- Se intoarce acasa impreuna cu noul logodnic.
- In timpul goanei nebune de a supravietui Marius isi vinde tot ce are, aduna foarte multe datorii si isi cumpara tot felul de echipamente pentru a experimenta cum sa-si trateza boala. Este urmarit si batut de camatari.
- Maria afla ca acesta nu a inselat-o si a facut tot posibilul ca ea sa plece pentru a-si indeplini visul.
- Cei 2 i-si petrec o saptamana impreuna inainte ca Marius sa moara.



--- 2 --- Ghinionistii

Un film despre 3 ingineri care pleaca in Chicago la un training. Acestora un le functioneaza cardul de cheltuieli primit de la firma. Masina inchiriata se strica intr-un cartier plin de negri. Un negru incearca sa-i jefuiasca. Alex reuseste sa-i zmulga acestuia pistolul din mana moment in carea apare politia si este arestat pentru posesie de arma. Arma gasita asupa sa a fost implicata intr-o crima ……………………

---- 3 ----

Un film despre un avion care se prabuseste pe o insula plina de razboinici condusi de extrateresti care nu se mai pot intoarce pe planeta lor.

---- 4 ---- Fustangiul
Raul este un fustangiu care doreste sa se insoare cu o fata bogata. Acesta se indragosteste de Adela. Raul o paraseste si se muta la Bucuresti unde isi face de cap cu Cristina. Raul este sunat de Adela si este anuntat ca aceasta este insarcinata. Dupa cateva luni Adela il prezinta familiei. Mama Adelei este Cristina care este insarcinata……………………………..

----- 5 ----- ............................................

Bip-bip-bip-bip!
Scrisesem un reply frumos si detaliat si-a disparut de-aiurea... Ghhh... in rezumat:

Ideile nr. 2 si nr. 5 se voteaza, spor la scris! Bref, argumentele contra restul:

1. English Patient Mioritziat si telenovelizat si Lasa-l cum e, uita-l! Maria asta isi face schimbare de sex de zici ca "se hotareste (sic!) sa se insoare"? Ca devine interesant daca ar fi asa... de nisha, asa...

3. Cum nu zici nimic de Dr. Shepard sau de Evangeline Lily, inteleg ca n-au supravietuit in filmu' cu extraterestrii, asa ca ma duc mai departe si zic ca-i un fel de Flight of the Pheonix redux, mix. cu E.T. go gome, ca-si fac omuletii verzi din carcasa avionului prabusit o mini-naveta si revin la origini, dupa ce razboinicii fac un festin cu cadavrele victimelor din avion, iar apoi pleaca si ei (razboinicii) cu alienii, ca sa fie expusi in vitrina de la Gradina Zoo de pe planeta aia din a Galaxy far, far away... Chestiile pe care ti le amintesti dimineata din vis nu-s bune de scenarii de film.

4. O telenovela pursinge latin. No comment.

Pt. nr. 2, o comedie onesta, nimic high concept, un clasic fish-out-of water, caldut. Poate sa iasa ceva savuros daca eviti cliseele si faci chestii in cascada. Daca te pui sa-l scrii, muta actiunea in Romanica, daca vrei ceva real de la viitorul scenariu. Avem si noi cartierele noastre de "negri".

Vezi pe net scenarii (atentie, nu "transcripts") ca sa vezi cum se scrie ca idee si cauta un soft freeware pentru formatare corecta. Pe site-ul Asociatiei Control+N este un ghid de scris scenarii foarte bun pt. incepatori si la final e si o lista cu astfel de programele foarte utile.

@Pit: thanks for sharing your drawer, dac-am numarat bine, te apropii de numarul magic 10

Vezi, Daniel, nu-i asa ca te simti mai aproape de Cetate cind vezi ca si cei care dau cu sfatul se "lauda" cu minunatii de inceput ca ale tale? Ai mare noroc, aici sint baietii finuti. Cind am intrat eu in Atelier toti userii meseriasi si destepti erau coltosi si pusi pe macel si distrugere. Aici e parfum ce ti-au servit. Chiar si baietii mai... organici sint simpatici.

Ne mai povesteste cineva scenariile alea marete, din adincul sertarului, just for fun?

Ca sa revin on topic, ce alte proiecte de film indie mai plutesc in eter? Pe thread la CNC se anuntau cu avint niste baieti ce vor sa faca film in provincie. Haideti aici, amigos, sa fiti "on topic" si nu fiti asa de secretosi, ca o idee care merita poate primi mai mult decit comentarii si sfaturi utile... (zise ea usor sceptica dar zimbind misterios, deh, Speranta moare ultima).

Originally Posted by Abbas:
Eu cred ca m-am prins in cele din urma, desi prea greu mi-a picat fisa. Citindu-i ideile lui Daniel, mi-am dat seama ca omul rade de noi de fapt. Adica e musai sa fie un tip inteligent, care arunca prostiile astea pe-aici numai ca sa ne vada cum reactionam. Altfel n-as avea nici o explicatie pentru imensele tampenii pe care le-am citit.

Era in alte vremuri pe Atelier o cumplita panica legata de furtul de idei, mama-Doamne, nimeni nu posta "ideile cele mai bune" de frica sa nu i le fure vecinu', colegu', amicu' de bere, inamicu' de pe forum etc. Acum, deh, ne serveste si omul ce crede de cuviinta, zice ca are mai multe, o straluci vreuna mai a Swarowsky contrafacut, nu a ciob de sticla de Stalinskaia... si-om mosi si noi un scenariu mai acatari pentru Daniel, ca pina il scrie mai cunoaste si el un actor de la teatru care vrea sa faca film si stie ce face, poate si un cameraman de televiziune cu veleitati de DoP. Ca astia care filmeaza la nunti nici la montaj nu-s buni de luat la film, ca-ti baga porumbelu' cu verighetele in tranzit fix cind n-ai cadru sa acoperi o secventa mai complexa...

Da' stai ca zice bine Ipu, mai bine incepi minimalist ca-i mai accesibil... Adica si cu montaj minimal, sa-i faci in ciuda Ricutei ca n-are cum sa ia vreun premiu pt. montaj cu asa ceva, ca nu poate decit sa lipeasca 10 cadre de 10 minute fiecare, cele mai bune duble din 2-3 duble pe fiecare cadru, et voila film! Jur ca nu fac nici o aluzie.

Mai, Daniel, da' tie ce filme iti plac? La filmele dupa ideile astea ale tale te-ai duce la cinema sa le vezi? Da' macar le vezi cumva asa, sau e numai emotie si sentiment si traire intensa si doar o vaga idee ca personaju' principal e saten cu ochii verzi ca asta vezi tu in oglinda? Na, ca-mi cresc mie coltii acuma...
__________________
Passion. No one wants to finance the film of a passionless individual. What most people want is to ride your passion. They want to feel that they're part of something magnificent and exciting. And if you're not passionate - fake it. - R. Avary

Last edited by Alice_Fluture : 30 Aug 2010 at 13:17.
Alice_Fluture is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 30 Aug 2010, 13:02   #96
Pitbull
Unlikely Messiah
 
Pitbull
 
Join Date: Dec 2004
Location: Bucharest
Posts: 16,822
Bagä la cap, Daniele! Alice e producätor profesionist de filme indie, si stie ce vorbeste!

Mai adaug câteva reguli elementare:

* Niciodatä nu te apuca de lucruri pe care nu le cunosti!
- Nu esti medic, habar n-ai de oncologie, de-aia ti-a iesit parodia aia cu doctorul care-si umple casa de tiribombe ca sä caute leacul contra cancerului! La 10-12 ani, e firesc sä-ti vinä asemenea idei - dar la 28... hmm, avem o problemä!
- Ai fost vreodatä la Chicago? Mä îndoiesc. Si eu, la 15 ani, într-un roman pe care nu l-am terminat niciodatä, am plasat niste capitole în New York, în Chicago, în Salt Lake City... Toate erau de fapt bucäti din Bucuresti, vopsite cu imagini din cärtile postale ilustrate pe care le aveam.
- Ai o culturä si o experientä de scris SF destul de solidä ca sä te avânti la asa ceva? SF-ul e unul dintre cele mai grele genuri literare si cinematografice (îndräznesc sä spun: cel mai greu.)

* Niciodatä nu bäga în povestiri elemente la grämadä, numai ca sä fie acolo.
Totul trebuie sä aibä o motivatie; nimic nu pote fi gratuit, doar fiindcä "asa ti-a venit tie".
- Parodia cu doctorul canceros e tipicä: pornesti de la o ideiutä întâmplätoare, te întrebi cum sä mai continui, îti vine alta, o pui repede acolo färä sä gândesti, iar te întrebi... si tot asa. Ceea ce iese nu e o povestire cinematograficä (sau literarä), e doar un sir incoerent de întâmpläri improbabile si clisee rupte din multe alte filme, asamblate haotic.
- Chicago. In caz ca, totusi, ai fost vreodata acolo, observatia de mai sus picä; ok, cunosti orasul. Dar DE CE TOCMAI CHICAGO? Comedioara aia se poate desfäsura în mii si mii de alte orase - Timisoara, Bucuresti, Roma, Paris, Amsterdam, Berlin, Madrid... Indiferent pe care-l alegi, trebuie sä fii motivat de ceva specific acelui oras, si strict necesar pentru povestire; ceva färä de care, filmul n-ar mai fi acelasi.
(Si e valabil nu numai pentru locul actiunii, ci pentru practic ORICE decizie vei lua - mergând pânä la tigara pe care si-o aprinde sau nu si-o aprinde un personaj în secventa 78.)
Pitbull is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 30 Aug 2010, 13:23   #97
Alice_Fluture
Guru
 
Alice_Fluture
 
Join Date: Aug 2003
Location: Home is where your heart is
Posts: 545
Originally Posted by Pitbull:
Bagä la cap, Daniele! Alice e producätor profesionist de filme indie, si stie ce vorbeste!

Cutzu'! (o zic cu mare simpatie pt. avatarul tau, sper ca nu te superi) Nu ma da de gol chiar asa de repede! Lasa omu' sa gafeze, mai ne ridem si noi "umpic"... Chiar, vazurati acest nou cuvint din limba paranormalo-romana made on Internet?

Dadui un edit ca sa nu fac multe postari si-am mai scris olecutza in post-ul anterior...
__________________
Passion. No one wants to finance the film of a passionless individual. What most people want is to ride your passion. They want to feel that they're part of something magnificent and exciting. And if you're not passionate - fake it. - R. Avary
Alice_Fluture is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 30 Aug 2010, 13:35   #98
Judex
Banned
 
Judex
 
Join Date: Mar 2009
Posts: 5,986
Chiar, Pituleanu, de ce o dai de gol?
Judex is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 30 Aug 2010, 13:41   #99
Pitbull
Unlikely Messiah
 
Pitbull
 
Join Date: Dec 2004
Location: Bucharest
Posts: 16,822
M-am gândit eu s-o dau de plin, da' n-a mers...
Pitbull is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Old 30 Aug 2010, 13:46   #100
Judex
Banned
 
Judex
 
Join Date: Mar 2009
Posts: 5,986
Eh, preaplinul...
Judex is offline   Reply With Quote sendpm.gif
Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

vB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


All times are GMT +2. The time now is 15:59.


Powered by vBulletin - Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
jinglebells