Pericol din adâncuri!

de Ştefan Dobroiu în 22 Sep 2011
Pericol din adâncuri!

Săptămâna viitoare se pregăteşte să ne lovească Noaptea rechinilor 3D, o nouă producţie în stare să-i facă pe amatorii de surf sau simplă bălăceală să se ţină departe de apă. Filmul spune povestea a şapte tineri care, doritori de relaxare pe malul unui golf american, au parte de câteva întâlniri foarte neplăcute (şi dureroase, dacă nu chiar fatale) cu rechinii. Poţi vedea mai jos alte câteva creaturi care te aşteaptă, cel puţin la cinema, sub suprafaţa poate nederanjată de nici măcar o cută a apelor.

Cu atâtea romane despre călătorii, naufragii şi ameninţări din adâncuri, monştrii marini şi-au făcut apariţia pe marele ecran încă de la începutul cinematografului, dar moda a fost lansată de-abia în 1975, când apare pe marile ecrane din SUA Fălci/Jaws, celebrul blockbuster al lui Steven Spielberg. Cu un rating de PG (Numai cu acordul părinţilor), dinţii din Jaws au speriat o mulţime de copii de-a lungul timpului, iar în vara lui 1975 a fost considerat principalul motiv pentru care plajele de pe litoralul american au fost vizitate de sensibil mai puţin turişti decât de obicei. Mai mult, filmul lui Spielberg a schimbat complet felul în care erau priviţi rechinii de către opinia publică. Dacă pomenirea numelor acestor vieţuitoare ale oceanelor îţi provoacă o urmă de teamă s-ar putea ca motivul să fie Jaws şi impresia lăsată de el asupra ultimelor generaţii. Ca fapt divers, Peter Benchley, autorul romanului omonim, a declarat la un moment dat că nu ar fi scris sursa de inspiraţie a filmului dacă ar fi ştiut cât de paşnic se comportă rechinii în natură.

Succesul lui Jaws (a fost prima producţie ce a depăşit 100 de milioane de dolari încasări în SUA) a atras atenţia asupra potenţialului acestui subgen al filmului horror. S-au grăbit să apară pe ecrane tot felul de vietăţi ucigaşe din apele Terrei, în titluri precum Orca, Tintorera, Tentacles, Monster Shark, Great White sau Up from the Depths. Chiar dacă s-au mai văzut balene ucigaşe, caracatiţe gigantice şi alte creaturi ale adâncurilor, rechinii au rămas cu toate acestea cele mai populare vietăţi marine de pe marile ecrane, devenind una dintre cele mai constante prezenţe în filmul de gen.

Campioni ai popularităţii sunt şi peştii piranha. Mitologia bancurilor de peşti în stare să reducă un corp la rangul de schelet în doar câteva secunde a fost iniţiată de... James Bond. În 1967 apărea You Only Live Twice, cel de-al cincilea film cu Sean Connery în rolul celebrului spion, în care principalul villain, Blofeld, introduce o halcă de carne într-un acvariu cu piranha, nescoţând după câteva clipe decât osul. Într-o altă scenă o femeie are parte de acelaşi tratament şi, chiar dacă pe ecran nu vezi decât apa înroşindu-se şi parcă fierbând din cauza "activităţii", imaginea a rămas în memoria cinefililor. Şi în cea a scenariştilor, regizorilor şi-a producătorilor, căci altfel nu am fi văzut câteva horror-uri pe deceniu cu înfometatele creaturi ale apei.

Anul trecut ai văzut pe ecrane Piranha 3D, iar succesul acestui film regizat de Alexandre Aja a făcut ca studiourile să dea undă verde unei continuări, tot 3D. O vom vedea la anul. În ultima vreme ne-am mai întâlnit cu kraken-ul din seria Piraţii din Caraibe şi alte câteva creaturi marine, dar în curând o să recuperăm la acest capitol cu producţii precum Pacific Rim sau, cine ştie, noul Godzilla.

Pacific Rim este regizat de Guillermo del Toro şi va fi lansat pe 12 iulie 2013, fiind unul dintre cele mai aşteptate blockbustere SF din prezent. Regizorul a promis în repetate rânduri că creaturile imaginate de el şi echipa lui ne vor lua ochii, prin urmare chiar avem ce aştepta de la această poveste clasică: omenirea este din nou atacată de fiinţe monstruoase şi gigantice ale mărilor.

Şi noua Godzilla ar putea apărea din adâncurile apelor... Regizor este Gareth Edwards, britanicul transformat într-o celebritate de SF-ul Monsters, realizat cu buget minim. Cu totul altfel vor sta lucrurile pentru Godzilla, aşteptat în 2014, pentru care regizorul nu va mai fi nevoit să se ocupe de efecte speciale pe propriul laptop. Oricum, una dintre cele mai puternice scene din toate timpurile este ieşirea imensei Godzilla din apele ce înconjoară Manhattan-ul, în filmul omonim al lui Roland Emmerich din 1996.

Părerea ta

Spune-ţi părerea
Crist11 pe 22 septembrie 2011 15:12
Din totdeauna, mi-au placut filmele cu rechini, probabil ca am mai zis-o si pe alt articol, dar nu prea pun pret pe calitate, ma uit la cam toate filmele cu rechini pentru ca imi plac foarte mult.
radu3455 pe 22 septembrie 2011 16:00
l-am vazut nu e cine stie ce dar merge cat de cat
cavallioty pe 22 septembrie 2011 18:40
CA Creaturile,e greu cu ELE
xerses pe 22 septembrie 2011 21:21
Flmele cu rechini vor avea intotdeauna publicul lor aparte.
alex_il_fenomeno pe 23 septembrie 2011 14:42
mereu au avut teribilismul lor aceste filme !
margott pe 23 aprilie 2012 17:48
Jaws e un film de referinta la capitolul filme cu rechini.
cosm7n pe 6 august 2012 01:32
da Shark3D l-am vazut nu e cine stie ce film...

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells