Părintele lui Dracula

de Ştefan Dobroiu în 11 Nov 2013
Totul despre cel care a pus Transilvania pe harta supranaturalului

Este unul dintre cele mai populare personaje ale marelui ecran, cu apariţii în peste 200 de lungmetraje. O statistică precizează că numai un detectiv, Sherlock Holmes, îl întrece pe vampir în ceea ce priveşte numărul de filme ce-l au ca protagonist. Ne menţinem în spiritul Halloween-ului şi al primei ediţii a Dracula Film Festival vorbind despre Bram Stoker, scriitorul care a pus, o dată pentru totdeauna, Transilvania şi România pe harta creaturilor supranaturale.

Totul a început în 1897, când o mulţime de autori ai epocii uluiau cititorii din Marea Britanie cu aşa-zisele romane senzaţionaliste, în care fel de fel de creaturi supranaturale ameninţau protagoniştii umani. Puţine sunt titlurile ce mai rezistă în prezent şi niciunul nu este mai influent decât romanul Dracula. Dracula nu este primul vampir din literatura mondială, această onoare revenindu-i creaturii din The Vampyre, roman publicat de John Polidori în 1819. Interesant este că ideea personajului i-a venit autorului în timpul unei veri petrecute în compania lui Mary Shelley, autoarea din spatele unui alt exemplu de referinţă din istoria literaturii horror, Frankenstein. În orice caz, doar istoricii acestui gen mai ţin minte detalii despre vampirul lui Polidori, pe când Dracula îşi face loc an de an pe micul sau marele ecran.

În 2013 îl vedem interpretat de Jonathan Rhys Meyers în serialul Dracula, care se bucură de audienţe bune în Statele Unite. În 2014, personajul este readus la viaţă cu ajutorul lui Luke Evans (de văzut şi într-un rol principal în Hobbitul: Dezolarea lui Smaug). Important este că, în ciuda a sute de apariţii pe ecrane, personajul păstrează câteva dintre caracteristicile originalului din paginile romanului lui Bram Stoker.

Acesta a petrecut mai bine de cinci ani studiind legende folclorice din estul Europei, iar atenţia asupra Transilvaniei i-a fost atrasă de eseul Transylvania Superstitions, publicat în 1985 de Emily Gerard. Interesant este faptul că aerul aristocratic şi manierismele de reprezentant al unei vechi case regale din regiune vin de la bunul prieten al lui Stoker, actorul Henry Irving, celebritate a epocii şi proprietar al renumitului teatru Lyceum. Bram Stoker a sperat întotdeauna că romanul său va avea destinul multora dintre romanele publicate în perioada sa şi anume adaptarea pentru scenă. Visul său era ca însuşi Irving să-i interpreteze protagonistul, dar actorul a refuzat până la sfârşitul vieţii.

Iniţial, titlul romanului era The Un-Dead, adică Mortul-viu, în timp ce numele personajului era "contele Wampyr". Acest titlu a fost schimbat doar cu câteva săptămâni înainte de publicare, după ce autorul a citit cartea lui William Wilkinson "Dare de seamă asupra principatelor Valahia şi Moldova şi Observaţii politice asupra lor", publicată în 1820, patronimul lui Vlad Ţepeş, Dracula, atrăgându-i atenţia.

Fără să devină un bestseller instantaneu, romanul a avut cronici pozitive şi şi-a făcut numeroşi fani. Autorul nu a avut prea mult de câştigat de pe urma publicării, Stoker ajungând sărac lipit în ultimii ani ai vieţii. Faima mondială a venit de-abia decenii mai târziu, când cinema-ul descoperă extraordinarele posibilităţi ale personajului şi se lansează primul film inspirat de roman: Nosferatu, în regia lui Murnau. Cum acesta nu plătise drepturile de ecranizare, a urmat o luptă prin tribunale cu văduva lui Bram Stoker, iar scandalul şi filmul au reaprins interesul cititorilor pentru sursa literară a lui Nosferatu. Ulterior, Hollywood-ul fixează o dată pentru totdeauna personajul în imaginarul cinematografic, transformându-l pe Dracula în starul deceniului patru al secolului trecut, cu o serie de filme lansate de studiourile Universal (foto).

Exploreaza subiecte similare:

Nosferatu eine Symphonie des Grauens

Alte știri din cinema

Comedia romantică Dragoste pe muchie de cuțit, disponibilă pe streaming

Dragoste pe muchie de cuțit va avea premiera în 29 aprilie, pe platforma de streaming SkyShowtime

Armurierul westernului Rust, condamnat la închisoare în cazul în care e implicat și Alec Baldwin

Apelurile lui Gutierrez Reed din închisoare arată „că nu are remușcări și că încă aruncă vina pe alții, inclusiv pe Baldwin, pe producătorii filmului și pe paramedici”

Istoria prinde viață în fiecare seară de luni pe TV5MONDE

În fiecare luni, de la ora 22:00, reputatul jurnalist francez Stéphane Bern poartă telespectatorii canalului TV5MONDE printr-o călătorie în timp, în intimitatea unor personalități celebre din istorie.

Kingdom of Judas: un thriller românesc ce încalcă toate regulile

Kingdom of Judas, primul film românesc, vorbit integral în limba engleză a intrat în cinematografe. Dar oare să fie acest lucru destul pentru a convinge publicul?

Părerea ta

Spune-ţi părerea
cosmin742000 pe 11 noiembrie 2013 16:00
Daca ar fi stiut irlandezul succesul de care s-a bucurat " capodopera" lui in randurile (groase , din ce in ce mai groase ) prostimii ...
Dacianus pe 11 noiembrie 2013 19:09
A stiut, mai. Cartea a avut un succes imens inca din timpul vietii autorului.
Dacianus pe 11 noiembrie 2013 19:18
Some Victorian fans were ahead of the time, describing it as "the sensation of the season" and "the most blood-curdling novel of the paralysed century". Sherlock Holmes author Sir Arthur Conan Doyle wrote to Stoker in a letter, "I write to tell you how very much I have enjoyed reading Dracula. I think it is the very best story of diablerie which I have read for many years." The Daily Mail review of 1 June 1897 proclaimed it a classic of Gothic horror, "In seeking a parallel to this weird, powerful, and horrorful story our mind reverts to such tales as The Mysteries of Udolpho, Frankenstein, The Fall of the House of Usher ... but Dracula is even more appalling in its gloomy fascination than any one of these." Similarly good reviews appeared when the book was published in the U.S. in 1899. The first American edition was published by Doubleday and McClure in New York.
alex_il_fenomeno pe 14 ianuarie 2014 22:57
Acel eseu trebuie sa fie din 1885, nu 1985, altfel nu avea cum sa il citeasca Stoker...Si mi-a placut articolul, multe lucruri nu le stiam :)

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells