Oscar 2014: noi predicţii

de Ştefan Dobroiu în 7 Iul 2013
Analiştii discută marile posibilităţi pentru Cel mai bun film

Niciodată nu e prea devreme pentru ponosticurile legate de posibilii câştigători la următoarea ediţie a premiilor Oscar, iar analiştii de la Hollywood şi presa de specialitate se întrec în descoperirea titlurilor cu potenţial. Îi prindem din urmă în acest material, care explorează filmele cu cele mai mari şanse de câştig la principalele categorii. Iniţiativa noastră scoate în evidenţă şi posibilele filme de referinţă ale anului, pentru ca amatorii de cinema mai relevant decât blockbusterele de vară să le poată avea în vedere până la lansarea lor în cinematografe.

Nu există nicio şansă ca The Wolf of Wall Street, noua colaborare a lui Martin Scorsese cu Leonardo DiCaprio, să nu-şi facă loc printre nominalizaţii la Cel mai bun film, care şi la anul vor fi între cinci şi zece, în funcţie de voturile membrilor AMPAS, organizatoarea Oscarurilor. Inspirat din realitate şi cu un subiect foarte hot (un dealer multi-milionar de pe Wall Street este abordat, la sfârşitul anilor '80, de FBI pentru a ajuta la investigarea unei fraude financiare), filmul a beneficiat de un trailer care pe noi ne-a făcut să credem că nici Leonardo DiCaprio nu va fi trecut cu vederea la categoria Cel mai bun actor principal. Mai multe detalii despre film AICI, premiera românească este programată pentru luna noiembrie.

Un subiect asemănător are şi American Hustle (un fost escroc financiar ajută FBI-ul să scoată la iveală fraudele la nivel înalt dintr-un oraş american), în regia lui David O. Russell, autorul lăudatului Silver Linings Playbook. Din distribuţie fac parte Christian Bale, Amy Adams, Jeremy Renner, Bradley Cooper şi Robert De Niro. Mai multe despre film AICI. În acest moment nu avem o dată pentru premiera lui American Hustle în România, dar sunt mari şanse ca aceasta să fie anunţată până la sfârşitul anului.

Am scris AICI despre promiţătorul The Monuments Men, noul film al lui George Clooney inspirat de iniţiativa unui grup americano-european de iubitori de artă ce a contracarat cu succes iniţiativa lui Hitler de a distruge capodopere considerate "impure". Acum în toiul filmărilor în Berlin, The Monuments Men ar putea deveni "the film"-ul următoarei ediţii a Oscarurilor, întrunind mai toate calităţile care atrag atenţia membrilor votanţi ai Academiei. Noi ne gândim deja la acest film ca la un Lista lui Schindler cu opere de artă. Premiera românească este programată pentru ianuarie.

După ce a fost atât de bine primit la festivalul de la Cannes, Inside Llewyin Davis are şi el un loc adjudecat printre cele zece titluri ce ar putea fi nominalizate la Oscar, mai ales că fraţii Coen s-au numărat dintotdeauna printre favoriţii Academiei. Captain Philips, despre drama căpitanului unui vas deturnat de piraţii somalezi, este şi el în cărţi pentru o nominalizare, iar în ultima vreme se vorbeşte tot mai mult despre Before Midnight, finalul sensibilei trilogii a lui Richard Linklater, recent lansat pe marile noastre ecrane. Să fie filmul cu Ethan Hawke şi Julie Delpy nominalizatul-surpriză de la Oscar 2014? Tot ce-i posibil.

Mai putem miza pe Saving Mr. Banks, o dramă despre dificila relaţie dintre Walt Disney (Tom Hanks, care interpretează rolul principal şi în Captain Philips, având mari şanse să fie de două ori nominalizat la Cel mai bun actor) şi P.L. Travers (Emma Thompson), "mama" lui Mary Poppins, care a refuzat timp de două decenii să vândă drepturile de ecranizare ale cărţilor ei. Trebuie avut în vedere şi All Is Lost, one man show-ul lui Robert Redford în regia lui J.C. Chandor, despre un bărbat care luptă să supravieţuiască după ce iahtul său este aproape distrus de o furtună. Iar Fruitvale Station, premiat la festivalul de la Sundance, şi foarte bine primit de critică, ar putea fi Beasts of the Southern Wild-ul lui 2014. La înălţimea aşteptărilor s-ar putea ridica şi August Osage County, cu Meryl Streep şi Julia Roberts pe afiş.

Alte posibilităţi sunt Twelve Years a Slave, povestea unui bărbat de culoare liber vândut ca sclav, sau The Counselor, noul film al lui Ridley Scott bazat pe un scenariu al romancierului Cormac McCarthy. Rush, filmul lui Ron Howard despre înfruntarea dintre piloţii de Formula 1 Niki Lauda şi James Hunt, The Butler, povestea unui majordom (Forest Whitaker) ce a lucrat la Casa Albă 30 de ani, servind opt preşedinţi americani, şi Diana, cu Naomi Watts în rolul prinţesei Diana.

Pentru următoarea ediţie Oscar, nominalizările vor fi anunţate pe 16 ianuarie, iar gala va avea loc pe 2 martie (noaptea dintre 2 şi 3 martie pentru România).

Exploreaza subiecte similare:

leonardo dicaprio, Martin Scorsese, The Wolf of Wall Street, American Hustle, David O. Russell, Christian Bale, The Monuments Men, George Clooney, Richard Linklater, Before Midnight, Inside Llewyn Davis, Captain Phillips, Saving Mr. Banks, August: Osage County, Fruitvale Station, All Is Lost, Robert Redford, Tom Hanks, Meryl Streep, The Butler, Twelve Years a Slave, Diana, The Counselor, Rush, oscar 2014

Alte știri din cinema

Gojira recomandă. Ce e de văzut la cinema și pe streaming săptămâna aceasta

„Cel mai malefic film văzut în ultima vreme”, plus un film românesc „de la cel mai prolific creator de conținut de la noi”, filme sentimentale, seriale cu umor de situație

Râul ucigaș - scufundarea în abisul percepției

Tânărul regizor chinez Wei Shunjun ne invită - mai mult decât au făcut-o alți regizori în ultimul timp - la interpretare

Laurent Cantet, regizorul francez care a câștigat Palme d'Or pentru Entre les murs, a murit

Distins cu Palme d'Or de către un juriu prezidat de actorul american Sean Penn, filmul prezintă un sistem de învățământ care se luptă să-și îndeplinească misiunile didactice și sociale

Nasty - mai mult decât tenis

După mediu-metrajul Nunți muzici și casete video, regizorul și producătorul Tudor Giurgiu a ales să își facă debutul în lungmetrajul documentar cu Nasty, un portret cât se poate de exhaustiv al românului care a schimbat fundamental tenisul.

Părerea ta

Spune-ţi părerea
Ovidiu239 pe 7 iulie 2013 17:33
La prima vedere The Wolf of Wall Street pare cel mai interesant. Vom vedea, e greu sa spui cine are sanse la Oscar fara sa vezi vreun film din cele mentionate. Ma astept la un Oscar pentru actorie la American Hustle!
Costirik pe 8 iulie 2013 00:41
The Butler ar putea fi un film surpriza dar sa asteptam:)
Apache95 pe 22 iulie 2013 16:28
Twelve Years a Slave cred ca e favorit.....
alex_il_fenomeno pe 27 iulie 2013 12:24
Sunt multe filme care pot impresiona, ramane sa le asteptam pe toate.
cotzofica pe 23 septembrie 2013 22:00
Diana ........... Trebuie văzute întâi

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells