Jupiter Ascending: ce ştim

de Ştefan Dobroiu în 24 Oct 2013
Următorul film al fraţilor Wachowski se lansează în iulie 2014

Filmările au început în luna aprilie, dar aşa cum procedează secretoşii Wachowski, puţine se ştiu despre stadiul în care se află acum producţia. Programat pentru lansare în iulie 2014, Jupiter Ascending ar putea fi unul dintre hiturile următoarei veri. Să vedem despre ce e vorba şi în film şi cu ce ar putea surprinde Andy şi Lana Wachowski.

Ştim deja că în rolurile principale sunt Mila Kunis şi Channing Tatum. Ea este Jupiter, o femeie de serviciu de origine rusă care, în viitorul îndepărtat, duce o viaţă extrem de grea visând cu ochii deschişi la un trai mai bun. Totul se schimbă când Jupiter începe să fie urmărită de un soldat, Caine (Tatum), aflat în misiune s-o ucidă. Motivul misiunii sale ar putea schimba societatea o dată pentru totdeauna.

Fraţii Wachowski par să fi luat un fir narativ din filmul lor anterior, Cloud Atlas (care nouă ne-a plăcut foarte mult), cu gândul să-l transforme într-un blockbuster de sine stătător. Ne referim la povestea clonei Sonmi-451 (Doona Bae) şi a comandantului Hae-Joo Chang (Jim Sturgess), aceştia având şansa să transforme o societate totalitară a viitorului într-un loc mai bun pentru omenire. Sonmi-451 este capabilă să raţioneze, ceea ce o face să devină un Mesia feminin al viitorului, deşi societatea i-a rezervat deloc onoranta ocupaţie de sclavă într-un fastfood. Schimbăm fastfood-ul cu toaletele, Coreea cu Rusia şi o obţinem pe Jupiter.

Lucrurile se complică atunci când aflăm de ce Caine trebuie să o ucidă pe Jupiter: se pare că însăşi Regina Universului se simte ameninţată de simpla existenţă a lui Jupiter şi că aceasta ar putea răsturna echilibrul de forţe din lumea cunoscută. Fraţii Wachowski revin astfel la o temă favorită a lor, aceea a outsiderului care acţionează împotriva sistemului, ajungând să-l răstoarne. Să fie Jupiter un New feminin? Tot ce-i posibil.

Putem paria că regizorii au pregătit o mulţime de surprize pentru noua lor premieră, iar una dintre ele este aspectul lui Tatum, surprins pe platourile de filmare din Chicago cu urechi ascuţite, păr blond, barbă şi o piele extrem de albă. Conform unei declaraţii a actorului, personajul lui este modificat genetic, o parte a ADN-ului său fiind de... lup. Până când nu vom vedea un trailer nu vom şti mai multe detalii despre cum au hotărât fraţii Wachowski să înfăţişeze viitorul universului, Andy şi Lana fiind cunoscuţi pentru grija cu care imaginează lumi noi.

Un alt detaliu de producţie ne face să fim şi mai intrigaţi de proiect: în viitorul explorat de film fiinţele umane se află foarte jos în ierarhia socială. Încă nu ştim ce rase au întâietatea în Jupiter Ascending, dar premisa ar putea transforma SF-ul într-un comentariu social, ceea ce face lucrurile cu atât mai interesante. În orice caz, povestea lui Jupiter, care se transformă dintr-o fiinţă neînsemnată într-una cu bătaie lungă în răsturnarea ordinii sociale, ar putea deveni un hit al verii viitoare, aducând pe ecran un interesant melanj de acţiune, psihologie, filozofie şi analiză a relaţiilor între oameni.

De imaginea filmului se ocupă John Toll (Iron Man 3), iar muzica a fost deja compusă de Michael Giacchino (The Incredibles, John Carter, Ratatouille, Star Trek Into Darkness). În film mai apar Sean Bean, Eddie Redmayne şi David Ajala, ultimul în rolul lui Ibis, liderul unor cyborgi ce vor porni în urmărirea celor doi protagonişti.

Exploreaza subiecte similare:

Channing Tatum, Mila Kunis, Lana Wachowski, Michael Giacchino, Cloud Atlas, Jupiter Ascending, David Ajala, Sean Bean

Alte știri din cinema

Gojira recomandă. Ce e de văzut la cinema și pe streaming săptămâna aceasta

„Cel mai malefic film văzut în ultima vreme”, plus un film românesc „de la cel mai prolific creator de conținut de la noi”, filme sentimentale, seriale cu umor de situație

Râul ucigaș - scufundarea în abisul percepției

Tânărul regizor chinez Wei Shunjun ne invită - mai mult decât au făcut-o alți regizori în ultimul timp - la interpretare

Laurent Cantet, regizorul francez care a câștigat Palme d'Or pentru Entre les murs, a murit

Distins cu Palme d'Or de către un juriu prezidat de actorul american Sean Penn, filmul prezintă un sistem de învățământ care se luptă să-și îndeplinească misiunile didactice și sociale

Nasty - mai mult decât tenis

După mediu-metrajul Nunți muzici și casete video, regizorul și producătorul Tudor Giurgiu a ales să își facă debutul în lungmetrajul documentar cu Nasty, un portret cât se poate de exhaustiv al românului care a schimbat fundamental tenisul.

Părerea ta

Spune-ţi părerea
Bayard pe 24 octombrie 2013 15:55
Ok, deci Sean Bean o sa moara si probabil filmul o sa fie un fiasco la fel ca si ultimele lor filme.
legolas05 pe 24 octombrie 2013 22:05
Sean Bean = Spoiler
Han_Solo pe 25 octombrie 2013 10:14
Era acuma 2-3 ani ceva petitie care cerea ca Sean Bean sa nu mai moara in filme:).
alex_il_fenomeno pe 12 decembrie 2013 19:05
Cu asa echipa la carma, sigur vom avea ceva extraordinar.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells