« Înapoi la pagina festivalului

CRONICĂ: Shutter Island

de Ştefan Dobroiu in 16 Feb 2010
CRONICĂ: Shutter Island

Martin Scorsese ne ia încă o dată ochii, de această dată cu spectaculosul şi intensul său Shutter Island, pentru care Leonardo DiCaprio ar toate şansele să pună mâna pe o nominalizare la Oscar în 2011.

DiCaprio este Teddy Daniels, un US Marshall trimis la începutul anilor '50 pe insula Shutter, unde se află un penitenciar-sanatoriu pentru criminali cu grave boli mentale, pentru a descoperi circumstanţele dispariţiei unei paciente dintr-o rezervă cu ferestre zăbrelite şi zăvorâtă pe dinafară. Însoţit de partenerul său Chuck (Mark Ruffalo), Daniels se va lovi de reticenţa personalului condus de doctorii Cawley (Ben Kingsley) şi Naehring (Max von Sydow), ca să nu mai punem la socoteală batalioanele de "pacienţi" periculoşi, dar şi furtuna care loveşte insula Shutter, îi distruge gardurile electrificate şi-o izolează complet de continent. Daniels şi Chuck au numai câteva zile pentru a descoperi secretele întunecate ale sanatoriului, dar, mai ales, să scape cu viaţă şi cu minţile întregi din această aventură lugubră.

Martin Scorsese reuşeşte o adevărată lovitură de maestru cu Shutter Island, un thriller cu vagi accente horror care te va ţine tremurând de tensiune pe marginea fotoliului de cinema. Regizorul s-a inspirat din filmele noir ale mijlocului secolului trecut şi plusează la capitolul suspans cu ajutorul a o mulţime de indicii şi artificii cinematografice, care te montează, dar nu te pregătesc pentru finalul cu totul şi cu totul surprinzător, în aceeaşi măsură sâmburele dar şi defectul acestei combinaţii de dramă, thriller, film noi şi policier. La finalul filmului ai tot dreptul să-i reproşezi lui Scorsese că te-a păcălit, dar nu poţi să nu apreciezi desfăşurarea de forţe pentru ca tu, spectatorul, să te laşi luat prizonier de hăţişul de evenimente de pe sumbra insulă Shutter.

Shutter Island pune probleme mari de prezentare, pentru că este practic imposibil să spui ceva despre acest film fără să dezvălui vreuna din consistentele surprize pe care Scorsese le scoate din pălărie mai ceva ca un prestidigitator. Să consideri că "nimic nu e ceea ce pare pe/în Shutter Island” (insula ŞI filmul) este cea mai sigură cale pentru a nu-i strica cititorului plăcerea de a savura la maximum minuţioasa călătorie la începutul anilor '50 (un Oscar pentru scenografie ar fi cât se poate de meritat), când practicile din spitalele de psihiatrie, mai ales când pacienţii au la activ abominabile crime, nu erau dintre cele mai ortodoxe.

Bântuit de migrene, de flashback-uri chinuitoare din al doilea război mondial, când el şi plutonul său au eliberat lagărul de la Dachau, de amintirea soţiei sale (Michelle Williams), moartă într-un incendiu, şi de convingerea că toată lumea este împotriva lui, Teddy Daniels este unul dintre cei mai spectaculoşi protagonişti ai filmului recent, iar întrebarea pusă de el la finalul lui Shutter Island, când misterul este dezlegat, are o obsedantă greutate ce te va preocupa mult timp după ce vei ieşi din sala de cinema.

Obligatoriu de văzut. Shutter Island se lansează în România pe 26 februarie.

Părerea ta

Spune-ţi părerea
geo pe 16 februarie 2010 09:38
personal unu dintre cele mai promitatoare filme cu di caprio mai ales ca e regizat de maestru martin un film obligatoriu de vazut la cinema
wize pe 16 februarie 2010 09:52
am citit cartea... e foarte promitator filmul... intr adevar finalul este complicat... deabia astept filmul...
alphaville pe 16 februarie 2010 12:46
cred ca e interesant. uite, e si o carte... m`ar incanta sa o pot citi. si filmul, sa il vizionez :)
LADY_LE_LE pe 16 februarie 2010 14:06
Astep cu nerabdare !
rodica pe 16 februarie 2010 15:29
sunt convinsa ca vom avea parte de o noua capodopera semnata inconfundabil de Martin Scorsese. Abia astept.
razsax pe 16 februarie 2010 20:40
Deja a devenit tandem regizor/actor ce lucreaza foarte bine impreuna, iar DiCaprio a demonstrat ca e un foarte bun actor, cu registrii diversi, insa, de la un timp, face prea multe roluri de justitiar si risca sa intre intr-o nisa din care foarte greu va iesi.
VB pe 16 februarie 2010 21:07
GGGHHFGTG
sweet_ana pe 17 februarie 2010 00:20
nu imi place de Leonardo DiCaprio cum joaca.......in niciun film p kre l-am vazut nu el nu mi-a placut prestatia lui actoriceasca
VictorG pe 17 februarie 2010 14:26
Super. Critica lui peste mort in chinuri! Merci mult ca mi-ai povestit tot filmul. Nu trebuie sa fii idiot ca sa nu-ti dai seama cam ce va urma cand ti se dau indicii importante. God, de asta urasc critica si criticii, ca nu au bun simt.
StefanDo pe 17 februarie 2010 15:37
tot ce am precizat in cronica afli in primele 15 minute din film (are peste doua ore), asa ca mai incet cu istericalele
giuliano pe 18 februarie 2010 05:19
daca si Leonardo Di-cabrio e actor,,inseamna ca scufundam titanicul degeaba,,are o mecla zici ca i travestit,,nici nu ma mir ,de ce au murit atatia de pe titanic.....in fine,,,sper ca e un film reusit,,ca regie si scenariu,,caci vad ca Scorsese a inceput cu stangul,,alegand un actor de 2 lei prune si 3 lei gem,,hai pa vizionare crancenata....
primmo pe 26 februarie 2010 09:52
superb filmul. te tine in tensiune din primul pana in ultimul moment. apropo de "vagile accente horror" de care am citit in cronica, cele 3-4 "bau"-uri mi se par intense, tocmai datorita starii de neliniste pe care ti-o creeaza filmul cu totul. jocul lui dicaprio este excelent (si a celorlalti de altfel), singura lui problema fiind fata... are o fata de copil si trebuie sa fie credibil in rol de agent federal si fost cadru militar care a participat la razboi.
finalul te lasa cu multe intrebari..
in concluzie, nu trebuie ratat.

gyxu78 pe 26 februarie 2010 17:00
mie nu mi sa parut asa de super film!!!!!
si nu m-a tinut in nici o tensiune ca dupa 10 minute de vizionare mi-am dat seama ca el nu este cine este
si din trailer ne-am dat seama ca el este pacient acolo numai ca la sfarsit sa clarificat treburile
mie imi pare un film tipic hallmark channel

LostinNeverland pe 28 februarie 2010 10:34
draga "giuliano" daca ai avea un grad de inteligenta mai ridicat ti-ai da seama ca nu "mecla" conteaza la un actor,ci talentul lui,iar Leonardo Dicaprio poate nu are cele mai bune filme insa in The Basketball Diaries sau What's eating Gilbert Grape a demonstrat ca totusi are ceva talent. Deci inainte de a mai lasa comentarii idioate mai gandeste-te!peace
Iuliana pe 28 februarie 2010 19:31
Filmul m-a lasat masca . Noroc ca n-am citit nici-o cronica la film . Mi-a placut cu toate ca finalul ... N-am mai vazut de mult un film atat de bun si de captivant . Concluzia : diferenta intre a fi normal sau nu ...e mica rau ?! -))
silviu882 pe 4 martie 2010 21:03
e un film tare, merita cel putin vazut (la cinemade preferat) iar celor ce nu le-au placut treaba lor dar cred k nici nu au inteles mare lucru din film pt. k e un film greu :)))
Andreea pe 6 martie 2010 22:33
Mi-a placut foarte mult filmul !! Intr-adevar daca dupa prima vizioare pare ambiguu, dupa a doua il intelegi mai bine.
selena_ili pe 7 martie 2010 18:50
O sa ma duc sa l vad!!!!!:)::):):):)
frunza pe 8 martie 2010 10:21
Scenariu previzibil, insa cu o ultima replica remarcabila. Mi-a amintit de The Sixth Sense care a avut totusi o poveste mai buna.
yvonne pe 4 aprilie 2010 05:21
un film de nota 10!!!! merita vizionat:)

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells