Chappie, copilăresc

de Ştefan Dobroiu în 8 Mar 2015
Se transformă Neill Blomkamp într-un nou M. Night Shyamalan?

Am fost fanii lui District 9 şi salutam în 2009 debutul în lungmetraj al regizorului sud-african Neill Blomkamp, în stare să aducă pe ecran o combinaţie fericită de SF şi comentariu social. A urmat apoi dezamăgitorul Elysium şi iată că acum vine şi mai dezamăgitorul Chappie, de vineri pe ecrane. Un protagonist robotic neinspirat şi haosul din scenariu ne fac să ne întrebăm dacă nu cumva Blomkamp nu va călca pe urmele lui M. Night Shyamalan, regizorul devenit celebru cu mega-hitul Al şaselea simţ şi apoi unul dintre cei mai huliţi cineaşti de la Hollywood.

Încercăm întotdeauna să le spunem cititorilor de ce să meargă la un film şi nu de ce să nu meargă. Să facem acest lucru şi în cazul lui Chappie, SF-ul pe care l-am numit de multe ori de-a lungul ultimelor luni "unul dintre cele mai promiţătoare SF-uri" ale lui 2015. L-am inclus şi pe lista celor mai tari filme din 2015, ceea ce explică perfect şi aşteptările mari, dar şi dezamăgirea resimţită în timpul vizionării lui Chappie, care se vrea filozofic şi nu reuşeşte decât să fie copilăresc.

Acţiunea are loc în viitorul apropiat, când oraşul sud-african Johannesburg combate criminalitatea cu ajutorul unor poliţişti roboţi. Aceştia schimbă sorţii şi în timpul unei răfuieli dintre cuplul de gangsteri Ninja şi Yolandi (membrii trupei sud-africane Die Antwoord) şi periculosul lor şef, lider al lumii interlope din oraş. Conştienţi că androizii îi vor împiedica să ducă la bun sfârşit un jaf ce le-ar putea şterge datoriile, Ninja şi Yolandi schimbă strategia: îl răpesc pe Deon Wilson (Dev Patel), omul de ştiinţă din spatele creării poliţiştilor. E de ajuns de o singură întorsătură de condei în scenariu pentru ca revoluţionarul proiect de inteligenţă artificială al acestuia, în stare să dea conştiinţă unei maşini, să devină Chappie (Sharlto Copley), robotul adoptat de Ninja şi Yolandi.

Ajutat de o echipă de experţi în scenografie şi efecte speciale, Neill Blomkamp oferă un film care arată excelent şi este ritmat foarte bine şi de muzica dezlănţuită a celor doi Die Antwoord (melodia Fatty Boom Boom este favorita noastră), dar Chappie suferă din cauza unor schimbări bruşte de direcţie şi din cauza unor "amnezii" inexplicabile, condiţii inevitabile fiind uitate ca prin minune atunci când povestea o cere. Filmul suferă şi din cauza protagonistului său robotic care, deşi evoluează într-o zi cât alţii în trei ani, are acelaşi discurs peltic şi copilăresc din ziua când Deon îi încarcă programul ce-l transformă într-o fiinţă conştientă. Sunt stângăcii greu de ignorat printre stereotipurile gangstereşti şi întrebări filozofice .

Hugh Jackman este adesea neverosimil în rolul lui Vincent Moore, un fost soldat gata de orice pentru a-l discredita pe Deon Wilson pentru a-şi promova propriul proiect, un robot gigantic numit Elanul (probabil un omagiu la roboţii din RoboCop) şi controlat de la distanţă de un operator uman. Dar cel mai nefericit folosit nume mare din distribuţie este Sigourney Weaver, în rolul CEO-ului Tetravaal, angajatorul lui Wilson şi Moore şi producător al poliţiştilor roboţi. Câteva secvenţe banale sunt tot ce a primit Weaver de la Blomkamp, ceea ce face să ne scadă aşteptările privind colaborarea celor doi pentru un nou film Alien (detalii despre deja controversatul proiect).

Poţi vedea Chappie pentru scenografie şi efecte speciale, pentru bizarii Die Antwoord şi muzica lor sau pentru câteva momente cu robotul încercând să înţeleagă ce se întâmplă în jur. Din păcate prea puţin pentru a transforma SF-ul lui Blomkamp într-o vizită satisfăcătoare la cinema.

Exploreaza subiecte similare:

Chappie, Neill Blomkamp, Hugh Jackman, Sigourney Weaver, Dev Patel, Sharlto Copley

Alte știri din cinema

Aaron Taylor-Johnson, Ralph Fiennes și Jodie Comer, în continuarea la 28 Years Later

Regizorul filmului Slumdog Millionaire, Danny Boyle, va regiza acest sequel

Anne Hathaway a avut de sărutat zece actori la audiție, pentru ca agenții de casting să-i identifice partenerul perfect de film

Anne Hathaway lansează pe streaming The Idea of You, în care joacă alături de Nicholas Galitzine (Mary & George)

Noul trailer Deadpool & Wolverine este plin de gheare, înjurături și dezvăluiri

Trailerul îl dezvăluie în sfârșit pe Hugh Jackman reluându-și rolul său iconic de Wolverine, de data aceasta purtând costumul galben cu albastru devenit celebru odată cu apariţia în benzile desenate X-Men

Doar un singur film de animație Disney are apreciere maximă: 100% cronici pozitive pe Rotten Tomatoes

Pinocchio din 1940 este singurul film de animație Disney care a obținut acest scor maxim pe Rotten Tomatoes. Care este secretul său?

Părerea ta

Spune-ţi părerea
fendal pe 8 martie 2015 16:04
Asta e parerea ta Domnul Stefan Dobroiu, am vazut filmul aseara in cinema si a fost frumos, interesant si chiar captivant, fata de filmele Americane scoase pe banda si cu final previzibil, iar despre Elysium ce sa mai zic, un film reusit dupa parerea mea, ca sa nu mai zic de notele d epe IMDB.
Deci nu cred ca filmele au fost dezamagitoare, am vazut ca si Avatarul a fost dezamagitor dpcvd al altora.
Bun ca Birdman a fost criminal de a luat Oscarul, iar restul sunt dezamagitoare.
Ce sa mai zic, esti un critic excelent.

b23wiu pe 8 martie 2015 16:37
Total de acord cu tine,nu ai cum sa spui despre acest film ca este copilaresc si despre Elysium ca a fost dezamagitor. Buna remarca in legatura cu Birdman :))))
SithB pe 8 martie 2015 17:37
Chappie nu este o capodopera dar din punctul meu de vedere nu isi merita notele slabe. In primul rand tot ce scrie in reviewul de aici este o compilatie din reviewuri scrise de critici de peste hotare. In al doilea rand este clar de la inceput ca nu este un film serios, ci pur entertainment. Ideile dezbatute au destula greutate, vizual este deosebit, Chappie arata real iar incarcatura emotionala este prezenta de la inceput. Marea problema a tuturor presupun ca este legata de protagonistii die antwoord deoarece acapareaza povestea si nu Jackman sau Weaver, un punct de vedere total invalid, deoarece Yolandi si Ninja fac fata cu brio. In concluzie, Chappie este un film pentru public si mai putin pentru critici-lucru evident pe orice site de critica, cu un factor ridicat de entertainment, un robot simpatic(se rade copios de cateva ori) si o poveste putin haotica dar destul de interesanta incat sa nu plictiseasca spectatorul. Neil Bloomkamp nu va fi Shyamalan, pentru mine inca ramane un vizionar.
XShadowX pe 8 martie 2015 18:14
Eu de abia astept sa vad acest film si nu ma va descuraja aceste articole ;)
florin.stoica pe 8 martie 2015 20:32
Daca ati ajuns sa cititi si acest comentariu, inseamna ca deja ati pierdut din timpul dvs. citind parerile personale ale domnului Stefan Dobroiu care nu au nicio legatura cu realitatea. Mergeti la film, e superb. Domnule Stefan Dobroiu, daca dumneata consideri Chappie un film dezamagitor, imi permit si eu sa calific review-ul dumitale: penibil.
pdf pe 9 martie 2015 07:41
tind sa dau dreptate autorului articolului numai din vizualizarea posterului :)
xerses pe 9 martie 2015 22:08
Interesant articol; oricum, voi merge sa vad filmul.
hoferik pe 10 martie 2015 10:08
In acest weekend ma duc la cinema sa il vad, si sunt chiar nerabdator, de cand am vazut primul trailer...acest articol in fond si la urma urmei este o parere subiectiva si trebuie tratata ca atare. Si ca o mica adaugire, la ce articole mi;a fost dat sa citesc aici, l'as lua pe cel de fata in considerare foarte putin spre deloc.

Vizionare placuta tuturor celor care inca nu l'au vazut si intentioneaza sa mearga la cinema.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells