Câştigătorii CNC!

de Ştefan Dobroiu în 7 Apr 2011
Câştigătorii CNC!

Centrul Naţional al Cinematografiei a anunţat ieri câştigătorii concursului de proiecte cinematografice, zece lungmetraje primind fonduri de producţie. Află mai jos titlurile câştigătoare, dar şi mai multe detalii despre subiectele acestor filme pe care le vom vedea pe marile ecrane din ţară cel mai devreme în toamna lui 2012.

Diaz, Bobby Păunescu, Mandragora Movies, punctaj: 70.50, credit: 42.500 lei
Pe primul loc în ordinea punctajelor se află Bobby Păunescu (Francesca), cu proiectul Diaz, scris de italienii Daniele Vicari şi Laura Paolucci. Regizorul nu a putut fi contactat pentru a confirma, dar informaţii despre acest proiect au apărut de-a lungul ultimului an în presa italiană, descriind premisa: sângerosul incident din Genova din 2001, când autorităţile au atacat manifestanţii împotriva summit-ului G8 găzduit de oraşul italian. Titlul filmului vine de la şcoala Diaz, locul unde manifestanţii s-au adăpostit peste noapte şi unde a avut loc atacul forţelor de poliţie, atac care a dus la unul dintre cele mai răsunătoare procese din istoria recentă a Italiei.

Proiectul a primit suma de 42.500 de lei, sumă care poate părea o glumă proastă în comparaţie cu cele 1,5 milioane primite de proiectul Evadarea, dar girul simbolic al CNC-ului local poate fi suficient pentru ca Mandragora Movies, compania producătoare, să găsească parteneri de producţie în Europa.

Poziţia copilului, Peter Călin Netzer, Hai-Hui Entertainment, punctaj: 66,85, credit: 1.082.112 lei
Al doilea loc în ordinea punctajelor îl primeşte Poziţia copilului, un proiect produs de Hai-Hui Entertainment, scris de Răzvan Rădulescu şi regizat de Peter Călin Netzer (Medalia de onoare). Filmul explorează "relaţia aproape patologică între o mamă şi fiul său", a declarat pentru Cinemagia regizorul, precizând că acţiunea va avea loc în zilele noastre şi nu în trecut, ca în succesul său anterior, Medalia de onoare.

Domnul de la curte, Corneliu Gheorghiţă, Ro De Film, punctaj: 65,15, credit: 1.340.795 lei
Printre câştigători se mai numără Domnul de la curte, noul proiect al lui Corneliu Gheorghiţă (Europolis), scris de regizor împreună cu Jean Samoullan. Filmul a primit fonduri în valoare de 1,34 milioane de lei, clasându-se pe locul doi în ordinea sumelor şi pe locul trei în ordinea punctajelor.

Itaker, Toni Trupia, Mandragora Movies, punctaj: 61,55, credit: 34.512 lei
Tot o sumă minusculă primeşte compania Mandragora Movies (atenţie, nu este vorba Mandragora SRL, cunoscută pentru realizarea filmelor Moartea domnului Lăzărescu şi Aurora), pentru Itaker, un proiect ce va fi regizat de italianul Toni Trupia, pe baza unui scenariu scris de regizor alături de Michele Placido şi Leonardo Marini. Proiectul explorează drama unui copil din nordul Italiei anilor '60, care porneşte în căutarea tatălui său, plecat la muncă în Germania.

Evadarea, Andrei Gruzsniczki, Icon Productions, punctaj: 57,05, credit: 1.489.109 lei
Al cincilea în ordinea punctajelor, dar primul în topul filmelor care au primit cele mai mari finanţări se află acest al doilea lungmetraj al lui Andrei Gruzsniczki (a mai realizat Cealaltă Irina). Filmul va descrie tot o relaţie de cuplu şi modul în care rezistă ea în faţa presiunilor exterioare. Filmul este produs de Icon Productions, casa de producţie atât de lăudată pentru realizarea cunoscutului Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu, de Andrei Ujică.

Noaptea vine în India, Chema Rodriguez, Strada Film, punctaj: 55,22, credit: 783.547 lei
Noaptea vine în India este povestea lui Ricardo, un fost hipiot de 60 de ani, şi a Danei, menajera sa de origine română, care pornesc într-o călătorie spre India. Ricardo suferă de o boală terminală şi ultima sa dorinţă este să moară în ţara în care a trăit dragostea vieţii lui. Scenariul a fost scris de Cătălin Mitulescu (care termină acum montajul la Loverboy) în colaborare cu regizorul spaniol Chema Rodriguez, acesta preluând şi atribuţiile regizorale ale proiectului co-produs de compania Strada Film.

By Pass, Napoleon Helmis, Abis Studio, punctaj: 53,84, credit: 727.325 lei
By Pass, noul proiect al lui Napoleon Helmis (sau Nap Toader, după cum şi-a semnat cel mai recent film, Nuntă în Basarabia), este produs de Abis Film şi scris de Alin Ludu Dumbravă şi Dan Sorin Staiculescu. Conform lui Dumbravă, filmul este "un thriller dramatic despre oameni obişnuiţi în situaţii neobişnuite".

Debuturi în lungmetraj

America, venim!, Răzvan Săvescu, Libra Film, punctaj: 65,25, credit: 700.000 lei
În ceea ce priveşte cele trei debuturi câştigătoare, pe primul loc se află America, venim!, primul lungmetraj al lui Răzvan Săvescu (poate i-ai văzut scurtmetrajul Icre negre). Scenariul scris în colaborare de regizor cu Oana Ioachim şi Radu Gabriel este o comedie despre un grup de actori care pornesc într-un turneu americano-canadian de Ziua Naţională a României. Contactat de Cinemagia, Răzvan Săvescu a declarat că actorii Marius Florea Vizante şi Radu Gabriel au toate şansele să se regăsească pe afişul noii producţii. Iată cum descrie regizorul premisele comediei: "Actorii au crezut că l-au apucat pe Dumnezeu de un picior cu acest turneu şi se gândesc, că aşa-i românul, să facă şi nişte bani pe cont propriu cu această ocazie". Săvescu speră ca bugetul consistent (80% din filmări vor avea loc în SUA şi Canada) să fie strâns suficient de repede pentru ca America, venim! să apară la anul pe marile ecrane din România.

Breaking News, Iulia Rugină, Libra Film, punctaj: 59,6, credit: 500.000 lei
Breaking News a primit al doilea punctaj şi fonduri de 500.000 de lei, având-o ca regizor ataşat pe Iulia Rugină (Captivi de Crăciun). Noul proiect, scris de regizoare în colaborare cu Ana Agopian şi Oana Răsuceanu, va spune povestea unui reporter de ştiri care îşi pierde la un moment dat controlul. Acţiunea se petrece iarna, iar Libra Film are la dispoziţie doar puţin peste o jumătate de an pentru a strânge banii necesari, dacă fimările vor avea loc la iarnă.

365 de Revelioane, Paul Negoescu, HiFilm, punctaj: 58,92, credit: 500.000 lei
Ultimul lungmetraj finanţat de CNC este debutul lui Paul Negoescu, autorul unei serii de scurtmetraje premiate în ultimii ani la festivaluri din întreaga Europă. Scenariul are titlul provizoriu de 365 de Revelioane, este produs de Hi Film şi este tot o poveste de iarnă: scenariul scris de Negoescu în colaborare cu Vlad Trandafir are în vizor un tânăr de 30 de ani care se desparte de iubita lui în ultima zi a anului şi în noaptea dintre ani, ajunge să caute disperat o fostă prietenă, convins că ea este "aleasa". Filmul are deja o co-producător german, Filmallee, şi are toate şansele să intre în producţie la sfârşitul anului.

Părerea ta

Spune-ţi părerea
spartacus pe 7 aprilie 2011 13:06
Ca de obicei, s-a instituit o regula ca premianti sa fie in majoritate proiecte si scenarii cretine, de autor - cum li se mai zice, niste prostii si esecuri de succes inca din fasa, dar insesizabile pentru membrii juriului alcatuit din giboni ai CNC. Oare cind o sa vedem si noi un film istoric sau un film de actiune ?!?!?!
krelias pe 7 aprilie 2011 13:16
Ma simt asa mandru ca din taxele pe care le platesc este finantata cinematografia italiana. Acum putem spune si noi ca avem o cinematografie de renume mondial (intr-un fel :)

Serios acum, Romania prea nu este un decor asa de ofertant vizual (de fapt ar fi dar numai costurile de transport pana la acele locuri ar face cat o finantare de la CNC) asa ca de ce n-am face filme in italia ?

johnny83 pe 7 aprilie 2011 13:28
păi cînd cineva va propune un astfel de proiect şi va fi unul bun din punct de vedere cinematografic - nu o manea, fii sigur că va obţine finanţare. debuturile vor fi interesante, abia aştept să le văd!
Radu1711 pe 7 aprilie 2011 14:35
felicitari tuturor :-)
gogu paleologu pe 7 aprilie 2011 15:14
@krelias
niciun leu din taxele pe care le platesti nu se duc la cinema. Fondul cinematografic e finantat din taxe de la agentii de publicitate si televiziuni si surse proprii, niciun leu nu vine de la buget.

Jon pe 7 aprilie 2011 20:38
=== pt: gogu paleologu===
daca spuneai chestia asta pe 1 aprilie poate te credeam sau te luam in serios.

TAMARAINSA pe 8 aprilie 2011 02:31
As dori si eu sa se analizeze si 'sursele' de inspiratie ale unora care au 'filmat' ca la reality show.
alex_il_fenomeno pe 8 aprilie 2011 08:39
deci acestea vor fi urmatoarele filme romanesti ! de abia astept !
gogu paleologu pe 8 aprilie 2011 12:18
@Jon
tot ce am spus este 100% adevarat si verificabil. niciun leu nu vine de la bugetul de stat. banii se strang dintr-un mic procent din profitul pe care il fac agentiile de publicitate si televiziunile.
ca tu insinuezi ca banii aia s-ar putea duce la buget in loc de cinema - daca legea ar fi diferita - e corect. dar in aceeasi logica si un impozit pe venit de 20% ar putea aduce mai multi bani la buget decat unul de 16% - daca legea ar fi diferita. Ei bine, nu e. Trage singur concluziile.

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells