A murit Sean Connery

de Marina Florea în 31 Oct 2020
Actorul avea 90 de ani

Sir Sean Connery a încetat din viaţă la vârsta de 90 de ani, comunică familia actorului, citată de BBC. Actorul scoţian, celebru pentru rolul lui James Bond, a fost primul care l-a adus pe Agentul 007 pe marele ecran şi a apărut în şapte dintre filmele Bond.

Este, practic, cel mai prolific actor din seria Bond, jucând în șapte filme: Dr. No (1962), From Russia with Love (1963), Goldfinger (1964), Thunderball (1965), You Only Live Twice (1967), Diamonds Are Forever (1971) și Never Say Never Again (1983).

Privit de mulţi drept cel mai bun actor care a jucat rolul lui 007 în seria Bond, adeseori văzut drept alter-ego-ul lui Bond în sondaje. În luna august a acestui an, Connery a fost desemnat cel mai bun James Bond din istorie într-un sondaj realizat în Marea Britanie.

Ceea ce este interesant de mentionat este faptul că Sean Connery nu a fost tocmai favoritul pentru rolul lui Bond. Prezentat lui Ian Fleming, autorului cărţilor James Bond i s-a părut că actorul nu prea are clasă, descriindu-l drept un „cascador prea înalt”.

Totuşi, Terence Young, care a semnat regia primului film Bond, l-a ajutat să intre în pielea personajului: l-a iniţiat pe Connery în viaţa de lux, ducându-l la un croitor scump şi sfătuindu-l să poarte cât mai mult costumele, astfel încât eleganţa să devină a doua lui natură. Pe atunci, actorul în vârstă de 31 de ani nu era obişnuit cu aşa ceva.

Născut în Edinburgh în 1930, în cartierul Fountainbridge, Connery se trăgea din clasa muncitoare. Cu un tată şofer de camion şi cu mama femeie de serviciu, Connery relata despre sine „Copilăria mea a fost modestă” atunci când primea premiul AFI pentru întreaga carieră, în 2006. „Însă, pe când eram mic, nu mă gândeam că ne-ar lipsi ceva”. Cum o educaţie superioară nu era de aşteptat, la 14 ani Connery era lăptarul cartierului: „De curând, în timpul Festivalului de Film de la Edinburgh, am luat un taxi iar şoferul a fost surprins că ştiam fiecare stradă”, relata scriitorului Murray Grigor în 2009, explicând: „Pe când eram copil, duceam lapte aici”, îşi amintea actorul. La 16 ani, Connery se înrola în Marina Regală. Atunci când, după câţiva ani, era lăsat la vatră, lucra ca şi salvamar, ca model pentru sculptori, sau într-un atelier de sicrie. A avut de-a face cu bandele de cartier din Edinburgh.

Proba pentru producţia South Pacific din Londra i-a dat prima deschidere, care l-a recomandat pentru rolurile TV şi de film britanice. Printre primele sale roluri a fost cel din producţia Disney Darby O'Gill and the Little People, care i-a atras atenţia soţiei producătorului Cubby Brocoli, care l-a recomandat pentru rolul lui James Bond. În rolul lui 007, Connery devenea un sex simbol. Mai mult decât Hugh Hefner în halat de baie, James Bond jucat de Sean Connery este „personificarea stilului playboy, revoluţia sexuală a anilor '60 în carne şi oase”, după cum scrie publicația IndieWire.

De asemenea, era genul de bărbat pe care şi-l doresc femeile. Nu doar frumos, Connery era şi atletic - în perioada probei de casting pentru South Pacific, în timpul anilor 1950, era culturist şi participa la concursul Mr. universe. Şi, totuşi, majoritatea spectatorilor care se minunau de şarmul lui de pe ecran nu îşi dădeau seama că actorul lui Bond purta deja o perucă. Până la cel de-al cincilea film Bond, You Only Live Twice, Sean Connery se prezenta la premiera filmului fără perucă, nemaifiind deranjat de ideea că nu mai arată la fel ca pe ecran. Actorul deja chelea, şi părea mai bătrân decât era în realitate. În curând, prefera să renunţe la perucă în toate filmele în care juca. Publicul nu se sinchisea, totuşi. Connery avea un şarm care nu era legat de vârstă, coentează IndieWire. Îmbătrânind prematur, ani de zile mai apoi nu părea că mai înaintează în vârstă. Jucând rolul lui Bond prima oară la 31 de ani - Roger Moore avea 45 de ani și arăta mult mai tânăr.

Cariera lui s-a întins pe mai multe decenii, fiind premiat inclusiv cu un Oscar, cu două premii Bafta şi cu trei Globuri de Aur. Printre alte filme ale actorului se numără Vânătoarea lui Octombrie Roşu, Indiana Jones şi Ultima cruciadă şi Fortăreaţa. 

Premiul Oscar a venit în 1988, atunci când a luat Oscarul pentru cel mai bun rol secundar în rolul poliţistului de origine irlandeză din Incoruptibilii.

Connery era, în tinereţe, un model al frumuseţii masculine, cu un respectabil loc trei la Mr. Universe în 1950. Însă nu doar musculatura lui Connery merita atenţia. Connery a avut o experienţă la fel de remarcabilă în forţele armate, mai precis în Marina Britanică, înainte de a deveni un star de Hollywood.

A fost înnobilat de către Regina Angliei la Palatul Holyrood în anul 2000.

În luna august a acestui an, a sărbătorit vârsta de 90 de ani.

Exploreaza subiecte similare:

The Hunt for Red October, The Rock, The Untouchables, Sean Connery, Indiana Jones and the Last Crusade, Dr. No

Alte știri din cinema

Aaron Taylor-Johnson, Ralph Fiennes și Jodie Comer, în continuarea la 28 Years Later

Regizorul filmului Slumdog Millionaire, Danny Boyle, va regiza acest sequel

Anne Hathaway a avut de sărutat zece actori la audiție, pentru ca agenții de casting să-i identifice partenerul perfect de film

Anne Hathaway lansează pe streaming The Idea of You, în care joacă alături de Nicholas Galitzine (Mary & George)

Noul trailer Deadpool & Wolverine este plin de gheare, înjurături și dezvăluiri

Trailerul îl dezvăluie în sfârșit pe Hugh Jackman reluându-și rolul său iconic de Wolverine, de data aceasta purtând costumul galben cu albastru devenit celebru odată cu apariţia în benzile desenate X-Men

Doar un singur film de animație Disney are apreciere maximă: 100% cronici pozitive pe Rotten Tomatoes

Pinocchio din 1940 este singurul film de animație Disney care a obținut acest scor maxim pe Rotten Tomatoes. Care este secretul său?

Părerea ta

Spune-ţi părerea
Theodor2011 pe 1 noiembrie 2020 12:51
Bunul Dumnezeu sa-l odihneasca in pace! Incet, incet, marii actori ai ''epocii cinematografice de aur'' (Chirk Douglas, Christopher Lee, Ian Holm, Peter O'Toole etc) se duc pe rand inevitabil la cele vesnice... Insa, ramanem cu filmele in care ne-au incantat cu jocul lor superb actoricesc...
Looker pe 1 noiembrie 2020 15:05
R.I.P

Spune-ţi părerea

Pentru a scrie un comentariu trebuie să fii autentificat. Click aici pentru a te autentifica.
jinglebells