Guru
Join Date: Dec 2007
Location: Bucuresti
Posts: 439
|
SALVAREA FILMULUI ROMÂNESC
Dupã cum vãd eu, sunt useri care vor sã facã o adevãratã revoluþie în cinematografia româneascã. Lãudabilã intenþie, dar trebuie stabilit împotriva cui luptã (luptãm), ca sã ºtim cu cine ne batem. Ca urmare trebuie sã se punã, sau sã ne punem de acord în toate privinþele. Sunt useri care pot fi gãsiþi la orice orã din zi sau din noapte în faþa monitorului, dar eu nu sunt unul dintre ei. Constat cã intrã în discuþie atât veterani cât ºi novici. Eu se pare cã sunt pe la mijloc. Apariþia topicului CNCinemagia – CNC – ul alternativ, dã impresia de lipsã de unitate ºi divizare a forþelor. Titlul pare o glumã, ºi nu toþi au simþul umorului. Topicul Concurs CNC – 2008 va avea în curând altã menire, de aceea propun unul nou, care sã atragã ºi alþi useri, mulþi alþii. Astfel de discuþii au mai avut loc pe forum, dar au rãmas fãrã ecou, pentru cã nu au fost bine direcþionate. Dacã ridicaþi (ridicãm) ºtacheta prea sus, ne vom izbi de ea. Trebuie sã fim realiºti. Nu vãd cum statul ºi-ar crea un organism care sã-l controleze ce face. Duºmanul nostru nu este CNC, ci filmele proaste finanþate de CNC. Pentru a lupta împotriva filmelor proaste, trebuie definit filmul bun, respectiv filmul prost. Eu am spus, cu mulþi ani în urmã, cã filmul bun este un spectacol cinematografic în care nu se vãd actorii, ci personajele. Trebuie completatã definiþia mea ºi sã ne punem de acord. Dar, mai întâi, trebuie definit filmul pur ºi simplu. Unii cred cã filmul este artã, iar alþii cã este industrie. De fapt este industrie ºi artã. În proporþia: un cal ºi-un pui. ªi/sau invers. Trebuie sã ne mai punem de acord, însã, adicã sã recunoaºtem, cã filmul pe piliculã agonizeazã ºi o sã disparã într-un viitor foarte apropiat. Spectatorii nu mai merg ºi nu vor mai merge la cinematograf. Sãlile “multiplex” au rezolvat o singurã problemã: sonorul extrem de puternic, insuportabil. Vor mai rãmâne ca loc de întâlnire pentru tineri, în general nefumãtori ºi cu bani mai puþini. Asta nu înseamnã cã filmul dispare. Decât poate cel românesc, dacã CNC nu se adapteazã, respectiv Ministerul Culturii.
Trebuie sã recunoaºtem cã foarte puþine filme de lung metraj meritã sã fie realizate pe peliculã. Cele de scurt ºi foarte scurt metraj, chiar deloc, în primul rând, pentru cã nu sunt primite în cinematografe pentru difuzare. Pe vremea când se fãceau filme extrem de greu, pe peliculã de 16mm, alb – negru, se organizau zeci de concursuri în þarã ºi în Bucureºti, iar acum, când o camerã video e la îndemâna oricui, nu se mai face aºa ceva. S-au n-am auzit eu. Mai mult decât atât, ºi foarte important, acum existã ºi posibilitatea de a le oferi unui public numeros, prin posturile TV ºi chiar Internet sau DVD. Aºa s-ar putea forma pepiniera cineaºtilor profesioniºti. Dar Ministerul Culturii, respectiv CNC, nu fece nimic în acest sens. Fonduri sunt, atâtea câte sunt, trebuie separate, pentru filme pe peliculã, cele care meritã, ºi pentru suport video – electronic. Dacã CNC nu este în stare, sã se formeze alt organism pentru colectarea ºi distribuirea fondurilor. Aici s-ar putea implica imediat toate televiziunile. Decât sã dea banii la CNC, care face filme pe peliculã, uneori bune, dar pentru publicul unui sfert de stadion, mai bine participã la realizarea unor filme carã sã fie difuzate pe toate posturile TV ºi sã aibã milioane de spectatori. ªtiu cã e greu, dar fiecare trebuie sã accepte cã, dacã avem 24 de posturi TV care emit 24 de ore din 24, de fapt fiecãrui post îi revine o orã de emisie. Sau, altfel spus, dacã sunt 24 de milioane de spectatori, fiecãrui post îi revine doar un milion. S-au, mã rog, în funcþie de rating. Dacã un post TV participã la finaþarea unui film pe peliculã, îl va difuza dupã 2 ani de la premierã, o datã sau de douã ori într-un an. Dacã filmul nu este pe peliculã, va costa mult mai puþin, ºi va fi difuzat de 24 de ori, sau 48 de ori într-un an, la toate posturile. Ordinea de difuzare va fi stabilitã tot în funcþie de rating.
Ce spun eu ar putea fi un CNC alternativ real, adicã sã aibã ºi bani. CNCinemagia nu ar avea nici autoritate, nici sens. Inutil mai citeºti, eventual conteºti scenariile câºtigãtoare la CNC. Ce spun eu ar putea fi o sitã pentru scenariile care vor sã acceadã la CNC pentru finanþarea unor filme pe peliculã.
Selecþia scenariilor trebuie fãcutã în funcþie de ce vrea specatorul ºi ce vrea critica de specialitate. Nu în acelaºi timp, cã s-ar putea sã nu se poatã. Aici intervine raportul acela: un cal ºi-un pui, sau un pui ºi-un cal. Spectatorul vrea sã vadã pe ecran altceva decât ce vede la stirile TV, la seviciu, sau pe stradã. Critica vrea filme de elitã. Se poate ºi una, ºi alta, dar, cum spuneam, nu în acelaºi timp. Bani sã fie, ºi se pot face toate. De cinematografe nu e nevoie, în acest caz.
|