Probabil cã el este ultimul dintre prietenii nostri care nu s-a cãsãtorit încã. Ori poate el este acel prieten bine intentionat care doarme pe canapeaua ta mai mult decat se credea atunci când vine în vizitã în vacantã si insistã sã mergeti în fiecare noapte sã beti o bere. Care dintre noi nu are un “Dupree”? Exact acest arhitip de personaj l-a inspirat pe scenaristul Michael Le Sieur sã scrie Doar tu si eu. Al treilea e in plus.
“Ideea mi-a venit în timpul propriei mele nunti în urmã cu un an si jumãtate”, spune Le Sieur. “Era o vreme în care mai multi dintre prietenii mei se cãsãtoreau, iar nasul meu venea la majoritatea dintre nuntile acestora. El era acela care era ‘întotdeuna nasul, dar niciodatã mire’ – asa numitul orfan al grupului. M-am gândit cã ar putea fi o idee nemaipomenitã pentru un film: doi tineri, care sunt foarte buni prieteni, pânã când unul ditre ei încalcã regulile si îsi gãseste o sotie”.
În timp ce Le Sieur înainta tot mai mult în scrierea scenariului, Dupree prindea viatã, iar scenaristul a realizat curând cã personajul sãu inspirã o mare atractie. Cuvintele de pe foile lui spuneau tare: nu existã persoanã care sã nu aibã un Dupree în viata lui sau a ei.
“Owen Wilson s-a implicat în proiect din timpul dezvoltãrii acestuia”, explicã scenaristul. “Lucram la aceeasi agentie, iar managerul meu i-a înmânat lui Owen prima versiune a scenariului. Întotdeauna mi l-am dorit ca actor pentru un rol ca acesta. Contributia lui strãluceste în tot scenariul filmului, inclusiv asupra inventãrii unor personaje”.
Producãtorul Scott Stuber a ales ca Doar tu si eu. Al treilea e in plus sã fie unul dintre primele sale proiecte.
“Am simtit cã Doar tu si eu. Al treilea e in plus va fi un mare succes universal al genului”, spune Stuber. “Este un rol haios, unic si perfect pentru Owen Wilson. Aceasta este o poveste nemaipomenitã despre cãsãtorie, prietenie si familie. Primul lucru la care mi-aduc aminte cã m-am gândit a fost, “Îl cunosc pe acest om Dupree…si multi alti oameni la fel”.
În abordarea acestui rol, Wilson si Le Sieur au fost de acord asupra faptului cã una dintre cheile spre credibilitatea filmului era asigurarea faptului ca Dupree sã mentinã acea lipsã de viclenie, în ciuda catastrofei pe care o creeazã pentru Carl si Molly.
Pentru Wilson, scenariul a reprezentat acel tip de comedie la care se putea foarte usor adapta. “A fost distractiv sã particip la creearea acestui scenariu”, spune actorul / producãtorul. “Atât eu, cât si Mike am considerat aceleasi faze ca fiind comice, asa cã am râs foarte mult”.
Wilson continuã, “Unul dintre secretele cunoasterii personajului Dupree este relatia acestuia cu copiii vecinilor. Atunci când se mutã în casa lui Carl si a lui Molly, el îsi face mai multi prieteni printre copii, decât printre adulti. El vorbeste limba lor, pentru cã el însusi este ca un copil. Nu a fost foarte greu pentru mine, pentru cã si eu încã mai împãrtãsesc putin aceastã calitate”.
Cu o echipã de productie stabilitã si pregãtitã pentru a începe si un scenariu viabil pentru a putea fi filmat, Wilson, Stuber si Parent trebuiau acum sã aleagã regizorul. Initial au fost luati în considerare un numãr de mai multi regizori, dar în momentul în care fratii Russo s-au arãtat interesati de scenariul lui Dupree, producãtorii au stiut cã au gãsit exact ceea ce cãutau.
Regizorul Joe Russo spune, “Ceea ce ne-a atras cu adevãrat la acest proiect a fost subiectul lui. Filmul reprezintã multã dragoste si prietenie. Au loc întâmplãri extrem de dinamice între toate personajele, dar este de fapt un film despre adevãrata prietenie”.
“Mi s-a pãrut o idee extraordinarã si iconicã”, reflectã Anthony Russo. “Este vorba despre acel moment din viatã în care buna prietenie dintre doi oameni se altereazã din cauza relatiei unuia dintre acestia cu o femeie”.
“E o colaborare interesantã munca cu acesti doi frati”, spune Wilson, “este ca si cum ai putea trage cu urechea la ceea ce se întâmplã în capul lor. Amândoi se implicã foarte mult pentru fiecare aspect regizoral. Cum nu întotdeauna sunt de acord unul cu altul, noi putem auzi întreg procesul – un avantaj unic, inexistent când existã un singur regizor. Nu am stiut niciodatã ce se întâmplã în mintea unui regizor atunci când acesta ia deciziile, dar Anthony si Joe ne iau si pe noi în acest domeniu privat atunci când vorbesc între ei. Ei au un ritm familial natural, foarte potrivit pentru un film”.
“Cele mai bune performante si realizãri sunt rezultatul unei colaborãri strânse”, spune Parent. “Anthony si Parent au înteles perfect acest lucru, iar aceastã comedie a adus multã voie bunã în timpul filmãrilor. Credeti-mã, atunci când actorii se simt bine si se distreazã în timpul filmãrilor, acest lucru este transmis si pe ecran”.
Cu Owen Wilson stabilit ca fiind interpretul rolului principal, echipa de productie si-a îndreptat atentia cãtre gãsirea actorilor potriviti pentru celelalte roluri cheie. Primul punct pe lista lor era gãsirea actorilor care sã-i interpreteze pe Molly si Carl Peterson, noua mireasã si noul mire care sã devinã tinta adulatiei lui Dupree.
Toti, atât Wilson si Le Sieur, cât si Stuber, Parent si fratii Russo, au fost de acord cu faptul cã Molly ar trebui sã fie absolut adorabilã si plãcutã. Unul dintre primele nume la care s-au gândit a fost Kate Hudson. “Kate este atât de adorabilã, încât aduce o strãlucire unicã genialã personajului sãu. E luminoasã, deschisã, si împrãstie luminã în jurul ei, ceea ce va face publicul sa-si dea seama imediat de ce o iubeste Carl atât de mult”, spune Le Sieur.“A fost mult mai greu decât îmi închipuiam cã va fi, pentru cã dacã nu te implici cu adevãrat, nu iese nimic”, spune Kate.
Personajul lui Matt Dillon, Carl, este partenerul din film al lui Kate Hudson. Acesta suportã cea mai mare schimbare pe parcursul filmului. La început, Carl este omul perfect, care le are pe toate: este de încredere, este sexy, inteligent si proaspãt cãsãtorit cu fiica sefului lui.Dar povestea înainteazã odatã cu el, astfel cã …din nefericire, merge în directia gresitã.
Pentru Dillon, Doar tu si eu. Al treilea e in plus a reprezentat sansa de a interpreta un personaj nu doar clasic atasat excesiv de munca lui. “Carl este de fapt personajul principal al acestei povesti, care este de fapt jurnalul vietii lui”, spune Dillon. “ Reactia lui Carl la toatã nebunia ce are loc în jurul sãu este ceea ce face ca lucrurile sã devinã interesante – chiar si atunci când actiunile lui fac doar ca lucrurile sã meargã si mai rãu.
Distributia de vis a fost completatã de Michael Douglas, care a acceptat sã-l interpreteze pe tatãl lui Molly. El aduce instantaneu o identificare a personalitãtii personajului Dl. Thomson, un om care duce greutatea unei puteri si a unei averi imense.
Regizorul Anthony Russo spune, “Thompson este acel om fabulos de bogat, asã cã ne-am dorit un actor care sã fie tatãl unei fete care sã-l intimideze cu adevãrat pe Carl. Si iatã-l pe Michael Douglas.
“Nu joc în comedii atât de des”, recunoaste actorul, “ asa cã atunci când am primit si citit scenariul, am vãzut în acesta sansa de a de a mã distra copios. Chiar am fost încântat de ideea de a nu juca un rol principal. Scopul personajului meu în acest film este de a-l pune la încercare în cele mai diverse situatii pe Carl pentru a vedea ce fel de ginere va fi acesta pe viitor.
Douglas glumeste, “Nu cred cã voi primii prea multe voturi de simpatie pentru acest rol, dar cine le numãrã?”
Astfel, echipa a fost încântatã cã a adunat o distributie atât de talentatã, lãudând de altfel si pe actorii din rolurile secundare ca: Seth Rogan, Bill Hader si Harry Dean Stanton.
Cu distributia deja stabilitã, echipa de productie a început filmãrile pe 7 octombrie, 2005, sub soarele încântãtor din Kaawa, Hawaii. De asemenea, mai târziu filmãrile au avut loc si în Los Angeles, pentru lectiile predate de Molly la o scoalã din estul Los Angelesului, pânã la San Pedro, unde campionul de sapte ori al Turului Frantei, Lance Amstrong îsi face o aparitie camee pe vasul de pescuit al Dl. Thomson.
Dar aparitia lui Amstrong în film nu este doar trecãtoare, el devenind o obsesie pentru Dupree, un exemplu de atingere a succesului, un eoru si o sursã de inspiratie.
Amstrong, care a mai apãrut si în filmul Dodgeball: A true Underdog Story, spune, “Mã interpretez chiar pe mine ca om si cred cã este mult mai usor sã interpretezi pe altcineva. Nu am luat niciodatã lectii de dramã si film în scoalã, asa cã acest tip de carierã este doar o diversificare a carierei mele ca atlet”.
Concluzionând Joe Russo spune, “Sperãm cã vom reusi sã transmitem publicului tot ceea ce ne-am dorit sã transmitem: cât de mult tine Dupree la cel mai bun prieten al sãu, Carl. Ei intrã într-un conflict imens, pentru ca apoi sã gaseascã fiecare drumul cãtre celãlalt si sã se împace. Totul se întâmplã în inima lui Dupree”.